6 Martie 2012 publicat în Psihologie 24 share-uri

Haideti sa aflam impreuna cum ne influenteaza zambetul interactiunea cu semenii, care sunt cele mai comune tipuri de zambet si ce beneficii aduce zambetul de pe buzele noastre!

Zambetul, un limbaj universal

Zambetul este semnul universal in lume ce ne arata ca o persoana este fericita. Acesta transmite un mesaj pozitiv si ii indeamna pe oamenii din jurul nostru sa ne accepte asa cum suntem noi. Totusi, cel mai extraordinar lucru este ca zambetul este contagios adica, atunci cand ii zambim unei persoane, aceasta ne va intoarce zambetul.

Potrivit mai multor oameni de stiinta, anumiti neuroni din creierul nostru sunt responsabili pentru recunoasterea expresiilor faciale (mai multe puteti citi pe blogul personal al lui David Matsumoto). Astfel, acesti neuroni cauzeaza o reactie de “oglindire” atunci cand percepem zambetul provenit de la o anumita persoana. Cu alte cuvinte, copiem expresia faciala pe care o vedem.

Acest lucru explica de ce atunci cand zambim mai mult, primim inapoi mai multe reactii pozitive. Astfel, “practicand zambetul” (fie el autentic sau nu), vom reusi sa imbunatatim interactiunea noastra cu orice persoana care ne iese in cale! Merita incercat, nu credeti?

Cum diferentiem zambetul autentic (Duchenne) de cel fals?

Ei bine, putem sa diferentiem zambetul autentic de cel fals uitandu-ne la ochi (daca acestia fac “riduri” atunci cand o persoana ne zambeste). Atunci cand colturile gurii se ridica, muschii din jurul ochilor se contracta si creaza mici riduri. Zambetul fals este creat doar prin miscarea colturilor gurii. Un alt semn care ne scoate in evidenta zambetul fals este proeminenta acestuia in partea stanga a gurii.

Chiar daca majoritatea dintre noi nu putem sa facem diferenta intre zambetul autentic si zambetul fals, tot vom simti acel efect de oglindire cand suntem expusi la unul dintre ele. De aceea, a simula un zambet nu este niciodata un lucru rau in sine si poate in continuare sa aiba efecte pozitive asupra celor din jur.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri