2 Mai 2012 publicat în Psihologie 46 share-uri

Visele sunt acele imagini si trairi experimentate in timpului somnului care au fermecat si intrigat omenirea dintotdeauna. Oamenii au incercat sa le caute un inteles si un rost in viata lor. Nu de putine ori au interpretat visele ca mesaje ale divinitatii.

Psihologia viselor: Secretul din spatele usilor inchise

Visele sunt acele imagini si trairi experimentate in timpului somnului care au fermecat si intrigat  dintotdeauna omenirea. Oamenii au incercat sa le caute un inteles si un rost in viata lor. Nu de putine ori au interpretat visele ca mesaje ale divinitatii.

In Antichitate, oamenii isi bazau vietile pe ceea ce  transmiteau visele. Ei credeau ca acestea sunt profetii. Prima dovada a acestei interpretarii este prezenta in Epopeea lui Ghilgames cand, in visul eroului, apare zeita mama Ninsun care prevesteste nasterea unui alt erou.

Grecii credeau ca zeii li se arata in vise si le spun ce trebuie sa faca. In cultura egipteana au fost indentificate trei tipuri de vise: cele in care zeii le cereau oamenilor sa dea dovezi de acte de devotiune, altele in care ii atentionau sau le relevau adevarul si altele care veneau pe calea ritualurilor.

Potrivit DEX, visele sunt o inlantuire de imagini, fenomene psihice si idei care apar in constiinta omului in timpul somnului.

Si in cultura noastra visele sunt simboluri ale evenimentelor din viata noastra: daca visam ca te prabusesti in gol, inseamna sanatate, daca visam ca ne cade un dinte, inseamna ca cineva moare etc.
In psihologie insa, visele sunt o interpretare a dorintelor latente stocate in subconstient.

Indiferent de maniera de abordare a viselor, ele comunica ceva despre noi si despre lumea inconjuratoare.

Cand visam?

In timpul somnului se succed doua tipuri de activitati cerebrale: somnul linistit si somnul "REM" (“Rapid Eye Movement” sau miscarea rapida a ochilor). Visele apar in cadrul perioadelor REM, atunci cand activitatea cerebrala este intensa. REM dureaza aproximativ 45 de minute, ochii se misca rapid iar visele sunt vivide. Oamenii pot simti durere, placere, caldura etc., tot felul de senzatii care fac visul sa para cat se poate de real si de memorabil (majoritatea viselor pe care ni le amintim sunt cele pe care le avem in timpul REM). Cercetatorii au mai descoperit si ca toate mamiferele experimenteaza REM.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri