IN ACEST ARTICOL:

Grupul International Work Finder, unul dintre liderii pieței de recrutare și administrare a personalului UE și non-UE din România anunță că deficitul de personal a ajuns la cote extrem de înalte, în anul 2025. Compania aflată pe piață din 2017 primește lunar solicitări pentru aproximativ 1.000 de muncitori non-UE, care să se alăture companiilor românești, în sectoare vitale precum producția, construcțiile, comerțul și HoReCa.

Comunicat de presă

România are peste 140.640 de angajați non-UE și un contingent de 100.000 pentru 2025. Nevoia, însă, este semnificativ mai mare.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii și ale Inspectoratului General pentru Imigrări, la finalul anului 2024, în România activau peste 140.640 de salariați non-UE. Deși contingentul aprobat pentru anul trecut a fost de 100.000 de persoane, acesta s-a dovedit insuficient: până în septembrie, peste 80% din locuri erau deja ocupate, iar numărul total al solicitărilor depuse în 2024 a depășit 130.000. Pentru anul în curs, Guvernul a aprobat emiterea a 100.000 de avize de muncă, pentru persoane venite din afara Uniunii Europene.

„Estimăm, cu prudență, că necesarul real al economiei românești depășește 250.000 de angajați extracomunitari. Sectoarele de retail, e-commerce, logistică și depozite înregistrează cele mai mari volume, cu o proiecție de peste 100.000 de lucrători doar în următorii trei ani. La acestea se adaugă construcțiile, industria prelucrătoare și turismul – domenii în care cererea este constantă și diversificată”, spune Melania Pop, Managing Partner al International Work Finder.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ​​Tom Meijeraan are o misiune îndrăzneață: refacerea gheții din Arctica. Descoperă planul său și premii de 12.000 Euro la Climate Change Summit 2024! Trainerul international de renume Santiago Brand vine pentru prima dată în România pentru a susține un curs de brainmapping și neuromodulare Începe festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, ediția a X-a

Nepal, Sri Lanka, Turcia și India, principalele țări de unde România importă forță de muncă

Datele colectate pentru finalul anului 2024, de către International Work Finder de la Inspectoratul General pentru Imigrări arată că principalele industrii care absorb forță de muncă non-UE sunt: industria prelucrătoare (29.141 persoane), construcțiile (28.538), comerțul (20.008), HoReCa (18.844) și serviciile administrative și de suport (12.189).

Peste 60% dintre avizele de muncă eliberate în 2024 au fost pentru Grupa Majoră 9 – care cuprinde ocupații necalificate precum manipulare marfă, curățenie, muncă sezonieră în agricultură sau construcții. Cei mai mulți angajați provin din Nepal, Sri Lanka, Turcia și India.

În acest context, Melania Pop, Managing Partner, în cadrul International Work Finder, atrage atenția asupra nevoii de calibrare a locurilor de muncă și a domeniilor de activitate, cu specificul cultural și climatic al fiecărei regiuni de recrutare. „Fiecare țară vine cu propriile particularități, pe care trebuie să le avem în vedere atunci când recrutăm. Dacă ai nevoie, de exemplu, de muncitori în depozite frigorifice sau livratori care să lucreze pe tot parcursul anului, nu poți recruta din zone tropicale — oamenii nu vor rezista în aceste condiții. Noi analizăm atent aceste detalii, atunci când facem selecția de personal și, în plus, ne asigurăm că persoanele pe care le recrutăm au deja experiență internațională, ceea ce înseamnă o adaptare mai ușoară la cultura locală și o retenție mai mare”, explică ea.

KINOdiseea #16 - Festivalul international de film pentru publicul tanar,  intre 9 si 13 octombrie, la Bucuresti Miercuri începe KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru publicul tânăr iar intrarea este liberă Programul celei de-a 16-a editii KINOdiseea - Festivalul international de film pentru publicul tanar

În cadrul International Work Finder, gradul de retenție al personalului non-UE este de peste 95%. Acesta se datorează atât procesului de recrutare, cât și rețelei naționale de peste 60 de coordonatori care facilitează comunicarea angajat-angajator și intervin în procesul de adaptare. Mulți dintre angajații aduși prin companie sunt de peste 5 ani la același loc de muncă în România.

Angajații non-UE acceptă locurile de muncă pe care românii nu le vor, permițându-le acestora să se specializeze și să se dezvolte profesional

„Deficitul de forță de muncă este o realitate, iar personalul non-UE nu mai este o opțiune de rezervă, ci o soluție strategică. Aproximativ 70% dintre angajații pe care îi recrutăm sunt muncitori necalificați, care acceptă locuri de muncă pe care mulți români le evită. Pe de altă parte, cererea pentru lucrători calificați – de la sudori la ospătari sau operatori CNC – este în continuă creștere. Ce observăm este că prezența acestor angajați determină o reorganizare pozitivă: românii aleg să se specializeze, să urmeze cursuri de calificare sau să urce profesional în roluri de coordonare, training sau management. Efectul asupra pieței muncii este evident: randamentul companiilor crește și se creează noi locuri de muncă pentru personalul local”, explică Melania Pop.

A noua ediție Karpatia Horse Show 2024: Concurs Complet Internațional de 4* show-uri, demonstrații și muzică live! It’s for life: BOSS dezvăluie o nouă campanie all-star cu vedete recunoscute internațional în ținute inspirate de trendul corpcore Cea de-a doua ediție Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week s-a bucurat de un succes internațional răsunător

În acest context, pentru a acoperi și nevoia de personal român, grupul International Work Finder și-a extins serviciile și divizia de recrutare de personal român, devenită linie de business separată, ca răspuns la nevoia de personal calificat pe plan local.

Angajatorii români optează tot mai mult pentru outsourcingul de personal, care le permite să beneficieze de sprijinul muncitorilor non-UE, lăsând administrarea lor în seama grupului International Work Finder

Grupul International Work Finder a încheiat 2024 cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro, în creștere cu peste 60% față de anul precedent. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în divizia de prestări servicii (outsourcing și leasing de personal), unde cifra de afaceri a fost cu aproximativ 60% mai mare decât în 2023.

FloeWater, apa în doză de aluminiu, câștigă un premiu internațional de prestigiu 4 cărți esențiale pentru o viață personală și profesională împlinită Karpatia Horse Show 2024 începe mâine, 27 septembrie: spectacol ecvestru la cel mai înalt nivel pe Domeniul Cantacuzino

Cu peste 2.000 de angajați non-UE proprii, International Work Finder este, în prezent, cel mai mare angajator de personal non-UE din România. În paralel, un alt pilon de creștere este reprezentat de divizia de cazare operată prin compania Flextate, parte a grupului International Work Finder, care administrează în prezent 14 spații în orașe industriale, precum Pitești, Timișoara, Arad, Satu Mare, Cernavodă sau Târgu Jiu, cu o capacitate totală de peste 3.000 de paturi — infrastructură gândită pentru a sprijini angajatorii care relochează echipe din România sau aduc personal din afara Europei.

Pentru 2025, compania își propune o creștere de peste 30% a veniturilor, inclusiv prin consolidarea prezenței internaționale în țări precum Cehia, Polonia, Franța, Italia și Republica Moldova.

„Manon Lescaut” - premiera Anului Puccini -deschide Stagiunea 2024 – 2025 a Operei bucureștene Avon își reafirmă angajamentul față de sustenabilitate și responsabilitate socială Farmacia Vedra lansează Omnibiotic Travel, probioticul de care ai nevoie în bagaj pentru o vacanță reușită

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri