Pe 15 ianuarie s-au nascut Mihai Eminescu, Moliere, Galileo Galilei, Martin Luther.
In Statele Unite ale Americii, ziua de 8 ianuarie este desemnata drept ziua baii cu baloane de sapun. Este o sarbatoare nationala, celebrata anual. Toti aici, ziua de 4 ianuarie este cunoscuta drept Ziua Nationala a Oamenilor Scunzi, dar si Ziua Nationala a Spaghetelor. Mai mult, ziua de 31 ianuarie este recunoscuta ca zi a popcornului, iar cea de 12 – zi a martipanului. Pe 24 ianuarie este celebrata ziua nationala a untului de arahide, iar pe 23 ianuarie - ziua nationala a placintelor.
Etimologia cuvantului “ianuarie” vine din latina. Denumirea lunii provine de la numele unui zeu de origine roman, Ianus. Ca infatisare, Ianus este adesea prezentat ca avand doua fete care privesc in directii diferite, una inainte, una inapoi, insemnand inceputul si sfarsitul, dar si cele doua ipostaze ale timpului: trecutul si prezentul, respectiv anul care s-a incheiat, anul care incepe. Ianus era pazitor al portilor, fiind totodata desemnat ca zeu a tot ceea ce inseamna trecere, drum, tranzitie. Totodata, radacina latina a cuvantului ianuarie este ianua si inseamna poarta, usa.
Fiecare luna a anului este reprezentata prin doua semne zodiacale. Semnele zodiacale ale lunii ianuarie sunt Capricornul (22 decembrie – 20 ianuarie) si Varsatorul(20 ianuarie – 18 februarie).
Pe 9 ianuarie s-au nascut Kate Middleton, Richard Nixon si Joan Baez.
In folclorul romanesc, luna ianuarie este cunoscuta si sub denumirea de “gerar”. De asemenea, in popor, lunii ianuarie i se mai spune si “ienaiu”.
Ango-saxonii numeau luna ianuarie ‘wolf-monath” (luna lupilor). In zilele geroase si inzapezite ale acestei luni, lupii obisnuiau sa iasa din padure, napustind asupra satelor si gopodariilor in cautarea hranei.
In multe din culturile lumii, floarea reprezentativa a lunii ianuarie este garoafa. Pe de alta parte, rubinul este cunoscut drept piatra pretioasa a celor nascuti in luna ianuarie..
Conform legendei, Carol cel mare obisnuia sa ii spuna acestei luni ‘Wintarmanuth’.
In ianuarie 1964, Martin Luther King Jr. primeste premiul Nobel pentru contributia sa importanta in domeniul politicii non-violente si al activismului social.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.