5 Ianuarie 2012 publicat în Lifestyle 44 share-uri

Ianuarie este poate luna cea mai fascinanta a anului intrucat este cea care initiaza un nou an si pune punct anului vechi. Afla lucruri interesante si inedite despre una din cele mai indragite luni ale anului, IANUARIE.

Pe 15 ianuarie s-au nascut Mihai Eminescu, Moliere, Galileo Galilei, Martin Luther.

In Statele Unite ale Americii, ziua de 8 ianuarie este desemnata drept ziua baii cu baloane de sapun. Este o sarbatoare nationala, celebrata anual. Toti aici, ziua de 4 ianuarie este cunoscuta drept Ziua Nationala a Oamenilor Scunzi, dar si Ziua Nationala a Spaghetelor. Mai mult, ziua de 31 ianuarie este recunoscuta ca zi a popcornului, iar cea de 12 – zi a martipanului. Pe 24 ianuarie este celebrata ziua nationala a untului de arahide, iar pe 23 ianuarie - ziua nationala a placintelor.

Etimologia cuvantului “ianuarie” vine din latina. Denumirea lunii provine de la numele unui zeu de origine roman, Ianus. Ca infatisare, Ianus este adesea prezentat ca avand doua fete care privesc in directii diferite, una inainte, una inapoi, insemnand inceputul si sfarsitul, dar si cele doua ipostaze ale timpului: trecutul si prezentul, respectiv anul care s-a incheiat, anul care incepe. Ianus era pazitor al portilor, fiind totodata desemnat ca zeu a tot ceea ce inseamna trecere, drum, tranzitie. Totodata, radacina latina a cuvantului ianuarie este ianua si inseamna poarta, usa.

Fiecare luna a anului este reprezentata prin doua semne zodiacale. Semnele zodiacale ale lunii ianuarie sunt Capricornul (22 decembrie – 20 ianuarie) si Varsatorul(20 ianuarie – 18 februarie).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Dani Oros, mintea din spatele dezvoltării Google și Youtube România, îți spune cât poți câștiga din Youtube 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Pe 9 ianuarie s-au nascut Kate Middleton, Richard Nixon si Joan Baez.

In folclorul romanesc, luna ianuarie este cunoscuta si sub denumirea de “gerar”. De asemenea, in popor, lunii ianuarie i se mai spune si “ienaiu”.

Ango-saxonii numeau luna ianuarie ‘wolf-monath” (luna lupilor). In zilele geroase si inzapezite ale acestei luni, lupii obisnuiau sa iasa din padure, napustind asupra satelor si gopodariilor in cautarea hranei.

In multe din culturile lumii, floarea reprezentativa a lunii ianuarie este garoafa. Pe de alta parte, rubinul este cunoscut drept piatra pretioasa a celor nascuti in luna ianuarie..

Conform legendei, Carol cel mare obisnuia sa ii spuna acestei luni ‘Wintarmanuth’.

In ianuarie 1964, Martin Luther King Jr. primeste premiul Nobel pentru contributia sa importanta in domeniul politicii non-violente si al activismului social.

MAJOOK, UN START- UP ROMÂNESC CARE ADUCE ÎN FAȚA COPIILOR JOCURI EDUCATIVE PENTRU MINŢI CURIOASE Minunatul HOROSCOP ZEN al primăverii: Pentru fiecare zodie în parte Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri