7 Ianuarie 2025 publicat în Lifestyle 9 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Cum să depozitezi corect legumele: reguli esențiale pentru prospețime și sănătate.

 

Mulți dintre noi avem tendința de a depozita toate legumele împreună, fie în frigider, fie în cămară, fără a ține cont de compatibilitatea lor. Însă, unele combinații pot accelera procesul de degradare, din cauza gazului etilenă pe care îl produc anumite legume și fructe. Descoperă cum influențează etilena prospețimea legumelor și ce reguli să urmezi pentru a le păstra proaspete mai mult timp.

Ce este etilena și de ce este importantă?

Etilena, un hormon vegetal sub formă de gaz, joacă un rol esențial în coacerea și degradarea fructelor și legumelor. Acest gaz incolor, cu miros ușor dulceag, este produs în mod natural pe măsură ce legumele și fructele se coc. Cu toate că procesul de maturare este benefic până la un punct, acumularea excesivă de etilenă poate accelera descompunerea și mucegăirea altor legume și fructe din apropiere.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum scăpam de celulită? Află de la Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates Sfaturi practice pentru întreținerea obiectelor vestimentare din piele Cum alegi cuierul pentru un hol mic

Legumele și fructele care emană cantități mari de etilenă, precum roșiile, ceapa sau ardeii, pot grăbi degradarea celor mai sensibile, cum ar fi broccoli sau castraveții. De aceea, este important să înțelegi care legume trebuie ținute separat.


Cum păstrăm legumele proaspete mai mult timp

Există reguli generale privind depozitarea legumelor în funcție de tipul și coaja acestora:

  1. Legume care se păstrează pe termen lung

    • Exemple: Cartofi, morcovi, napi, rădăcinoase.
    • Depozitare: În cutii perforate sau lădițe cu nisip, în spații răcoroase, uscate și întunecoase, precum o cămară sau un subsol.
    • Durată: Până la 2-3 luni.
  2. Legume cu coaja tare

    • Exemple: Ardei, vinete.
    • Depozitare: Învelite în hârtie absorbantă, în frigider sau o cămară foarte rece.
    • Durată: 3-4 săptămâni.
  3. Legume cu coaja subțire

    Premenopauza: când nu mai slăbești ca în adolescență – sfaturi si recomandări de la specialist Dulceață de trandafiri - Ghid complet pentru prepararea celei mai aromate dulceți Românii sunt invitați să lupte împotriva efectelor schimbărilor climatice și să se alăture mișcării ”de la RObinet”
    • Exemple: Castraveți, dovlecei, roșii, păstăi.
    • Depozitare: Exclusiv în frigider, dar consumate rapid, în 7-10 zile.
  4. Legume cu miros puternic (ceapă, usturoi)

    • Depozitare: Niciodată la frigider! Acestea se păstrează cel mai bine în spații uscate și ventilate, ferite de lumină.

Legume care produc etilenă

Acestea sunt legumele și fructele care emană cel mai mult etilenă, motiv pentru care trebuie depozitate separat:

  • Roșii, ardei, țelină, ceapă.
  • Fructe precum mere, pere, banane, struguri, pepeni, prune.

Legume sensibile la etilenă

Legumele care nu se coc după ce sunt culese și care sunt afectate de etilena altor legume:

  • Broccoli, varză, conopidă, salată verde.
  • Castraveți, vinete, sparanghel.

Combinații de legume de evitat

  1. Ceapă și cartofi: Ceapa accelerează degradarea cartofilor, favorizând încolțirea acestora.
  2. Roșii și castraveți: Castraveții sunt sensibili la etilenă, așa că se vor strica mai repede dacă sunt păstrați lângă roșii.
  3. Ceapă și varză: Combinația poate duce la deshidratarea și mucegăirea varzei.
  4. Cartofi și mere: Merele produc multă etilenă, ceea ce duce la încolțirea cartofilor.

Sfaturi practice pentru depozitare

  • Organizează frigiderul: Folosește compartimente diferite pentru legume și fructe care produc etilenă.
  • Păstrează cartofii și ceapa separat: Utilizează cutii perforate sau saci de cânepă.
  • Evită ambalajele din plastic: Acestea pot reține umezeala, favorizând mucegăirea.

Prin respectarea acestor reguli simple, vei putea păstra legumele proaspete mai mult timp, evitând risipa alimentară și economisind bani. Alegerea corectă a metodei de depozitare te ajută să te bucuri de legume proaspete și sănătoase în orice sezon.

CUM SĂ ORGANIZEZI ȘIFONIERUL TĂU ÎNTR-UN MOD EFICIENT ȘI GLAMOROUS Lena Criveanu- “Urban Fashion School s-a născut în ideea de a mă adresa pur și simplu vieții, așa cum este ea în urban” De ce crinii pot fi periculoși pentru sănătatea ta. Riscurile ascunse ale florilor de apartament

Sursă foto - FOTOGRIN, Iaroshenko Maryna / Shutterstock


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri