Un top 10 al celor mai fascinante si mai terifiante locuri de pe planeta! Nu-i asa ca nu ti-ai dori sa le vizitezi vreodata?

Pe planeta Terra exista locuri fascinante care te uimesc prin spectacolul, unicitatea si incredibilul pe care il ofera, insa pe care, probabil, nu le-ai vizita niciodata. Pe cat de spectaculoase sunt, pe atat sunt de terifiante si periculoase, chiar si pentru cei mai temerari dintre noi. Bright Side.me a realizat recent un top 10 al celor mai periculoase locuri de pe planete. Iata care sunt acestea:

1. Valea Mortii, Statele Unite ale Americii

Valea Mortii se afla la cea mai joasa altitudine din America de Nord si este celebra nu doar pentru aspectul sau spectaculos, ci si pentru temperaturile record care se inregistreaza aici. In aceasta depresiune arida, temperatura fierbinte +56, 7 °C este o normalitate, insa merita mentionat ca este cea mai ridicata temperatura de pe continentul american si a doua cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata pe planeta. Tot aici, oamenii de stiinta au sesizat si fenomenul „pietrelor calatoare”, rocile miscandu-se sub influenta vantului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

Foto: Doug Lemke / Shutterstock.com

2. Desertul Danakil, Etiopia (Africa)

Nu intamplator a fost numit de National Geographic „cel mai crud loc de pe Pamant”. Desertul Danakil aflat la sud de Eritreea, in nord-estul Etiopiei, nu este tocmai prietenos cu oamenii. Caldura extrema care trece de 50 de grade Celsius in timpul zilei, activitatea tectonica, vulcanii activi si gheizerele care emana gaze toxice fac ca regiunea sa fie considerata un loc cu adevarat periculos, in care numai temerarii se avanta. Nici chiar ei insa… caci vizitarea desertului fara un ghid experimentat este interzisa.

Foto: Matej Hudovernik / Shutterstock.com

3. Muntele Washington

Muntele Washington face parte din masivul White Mountains al Muntilor Apalasi. Agiocochook sau „Casa Marelui Spirit” cum a mai fost numit de indienii americani este considerat a fi cel mai inalt munte al masivului, varful laudandu-se cu altitudinea de 1917. Chiar daca inaltimea sa nu este atat de impresionanta comparativ cu a altor varfuri muntoase ale lumii, trebuie stiut ca pe muntele Washington bat cele mai puternice vanturi din lume, iar temperaturile scad pana sub -40 de grade Celsius. Din cauza vanturilor foarte reci, temperatura a atins chiar si -75 de grade Celsius.

Foto: The Pilot's-Eye View / Shutterstock.com

4. Vulcanul Sinabung, Indonezia

Amplasat in platoul Karo al insulei Sumatra, in vestul Indoneziei, vulcanul Sinabung a fost inactiv timp de secole, ultima sa eruptie fiind inregistrata in 1600. Monstrul s-a trezit insa recent, in 2010, 2013, 2014 avand loc noi eruptii. De asemenea, in 2015, nu mai putin de 10.000 de persoane au fost evacuate din zona de teama unei eruptii majore. Sinabung detine 4 cratere vulcanice, unul dintre acestea fiind inca active in momentul actual. Nu se stie cand va fi urmatoarea eruptie, dar nu este deloc exclusa in viitorul apropiat.
 

Foto: shahreen / Shutterstock.com

Foto: Byelikova Oksana / Shutterstock.com

5. Ilha da Queimada Grande (Insula serpilor), Brazilia

Nimeni nu ar crede la prima vedere ca acest mic paradis exotic cu clima temperata poate fi atat de primejdios. Insula Ilha da Queimada Grande situata pe coasta Braziliei si avand o suprafata de 430 000 de metri patrati este considerata a fi una dintre cele mai periculoase insule din lume. De ce? Ei bine, insula, desi nespus de frumoasa, gazduieste cea mai mare si numeroasa populatie de serpi din lume, unii cercetatori estimand ca exista un sarpe la fiecare metru patrat al insulei. De aceea, este cunoscuta si sub numele de Insula Serpilor. Aici traieste specia vipera varf de lance aurie (Bothrops insularis), o specie mortala al carei venin poate ucide un om in mai putin de o ora daca nu i se acorda ajutor medical in acest interval.

Foto: By Leo Francini /Shutterstock

6. Parcul National Madidi, Bolivia

Amplasat in bazinul superior al Amazonului, Bolivia, parcul national Madidi face parte din una din cele mai mari suprafete protejate ale lumii si este considerat a fi una din zonele lumii cu cea mai mare biodiversitate. Flora adaposteste peste 20 000 de specii, iar fauna se lauda cu peste 1 254 specii de pasari, reprezentand 14% din cele 9 000 de specii de pasari care exista in lume. Madidi este si casa a 272 de specii de mamifere, 120 000 de specii de insecte, 496 specii de pesti, 213 specii de amfibieni si 204 specii de reptile. Robert Wallace este cel care a descoperit aici o specie de maimuta neidentificata pana atunci: maimuta titi.

Trebuie sa fiti insa extrem de atenti daca alegeti vreodata sa vizitati acest loc. Un paradis tropical cu o fauna atat de diversificata si agresiva poate fi un pericol pentru vizitatorii neavizati. Aici se intalnesc specii de paraziti, insecte si viermi nemaintalniti de om, iar efectul unora dintre acestia asupra omului este terifiant, in multe cazuri mortal.
 

 Foto: Jess Kraft / Shutterstock.com

7. Valea Mortii, Kamchatka (Rusia)

Peninsula Kamchatka din Rusia este celebra nu doar pentru Valea Gheizerelor, ci si pentru valea cunoscuta sub numele de Valea Mortii. Situata la baza Vulcanului Kikhpinych, Valea Mortii isi merita cu siguranta renumele. Gazele toxice emanate de vulcan, dar si lipsa de oxigen si concentratia ridicata de substante otravitoare din Valea mortii au cauzat moartea si extinctia a nenumarate animale si plante. Cercetatorii estimeaza ca din Valea Mortii au disparut 25 de specii de animale. Chiar si in cazul oamenilor care au traversat zona s-a inregistrat o deteriorare vizibila si imediata a starii de sanatate.

Foto: Sergey Krasnoshchokov / Shutterstock.com

8. Atolul Bikini

Atolul Bikini face parte din insulele Marshall aflate in Oceanul Pacific (in nordul Ecuatorului) si are o suprafata de 8,8 km patrati, fiind alcatuit din 23 de insule. Odinioara un loc superb, populat si vizitat, astazi insula s-a transformat intr-un desert radioactiv din cauza nenumaratelor teste nucleare efectuate aici. In zona s-a inregistrat un nivel foarte ridicat de radiatii care pot cauza boli grave precum cancer, iar locuitorii au fost relocati si nevoiti sa isi paraseasca locurile naturale.

9. Vulcanul Erta Ale, depresiunea Afar

Depresiunea Afar (Triunghiul Afar), situata in vecinatatea Cornului Africii, gazduieste unul dintre cei mai mari si mai de temut vulcani activi ai lumii: Erta Ale si este totodata singurul loc din lume unde se poate studia actualmente deriva continentelor. Mai mult, in Dallol, o parte a depresiunii, au fost sesizate cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata pe planeta: 64,4 grade Celsius la umbra. Avand 2 lacuri de lava activa in craterul sau, Erta Ale este cunoscut de localnici si ca „Poarta catre iad" si este cel mai activ vulcan din Etiopia. In 2005, o eruptie a vulcanului a fortat mii de persoane care locuiau in zona sa fuga din calea urgiei lavei fierbinti.

Foto: rweisswald / Shutterstock.com

10. Lacul Natron, Tanzania (Africa)

Peisajul pe care il ofera lacul Natron din nordul Tanzaniei este unul spectaculos, parca desprins de o alta planeta. Lacul este insa unul sarat, iar in apele sale se regaseste o combinatie de substante cunoscute sub denumirea de nitron pe care vechii egipteni le foloseau in ritualurile lor de mumificare. Substantele care se regasesc in lac sunt o consecinta a eruptiilor vulcanice din apropiere. Suprafata lacului este extrem de periculoasa si nu degeaba i se mai spune Lacul Mortii din Tanzania. Neospitaliere cu viata, apele lacului au fost fatale pentru multe pasari care au fost gasite calficiate, pietrificate, intr-o stare de conservare perfecta.
 

Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/ Shutterstock.com

Foto fr si main: By Matej Hudovernik /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri