Izvorul Tamaduirii: Ce trebuie sa (NU) faci in prima vineri de dupa Pasti pentru noroc si sanatate!

6 Mai 2016 publicat în Lifestyle 22 share-uri

Astazi, 6 mai, in Saptamana Luminata, crestinii celebreaza sarbatoarea Izvorului Tamaduirii. De aceea, va invitam sa descoperiti care sunt legendele, traditiile si obiceiurile romanesti legate de aceasta mare si frumoasa sarbatoare:
Daca vedeti roua pe plante de Izvorul Tamaduirii, nu ezitati sa va clatiti obrazul cu ea caci se crede ca are puterea de a vindeca si de a aduce tinerete fara batranete.

Pe unele meleaguri ale tarii, sarbatoarea Izvorului Tamaduirii constituie un prilej pentru ca tinerii sa lege un legamant ceremonial prin care se “infratesc” si consolideaza pentru totdeauna o legatura stransa intre cei doi care se angajeaza in juramant. Procedura “infratitului” este reprezentata de un intreg ritual: juramantul este rostit cu voce tare fie in interiorul locuintei, fie in preajma unui copac inflorit, de preferat cu un martor care sa ii consolideze impactul. Intre cei doi care se “leaga” sa fie frati, surori, veri etc de cruce are loc un schimb de bucate ritualice precum colaci sau de obiecte casnice simbolice precum strachini sau vase de lut.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Cei doi se imbratiseaza frateste si isi dau unul altuia obiectele ritualice, promitandu-si ca se vor vedea in anul care vine, ca se vor proteja unul pe altul si ca isi vor fi alaturi unul altuia chiar si in cele mai grele situatii. Ritualul era considerat a fi un fel de trecere de la statutul de “copii” la cel de “oameni maturi.”

Conform unei legende stravechi, Fecioara Maria ar fi sapat un put adanc langa Ierusalim chiar in aceasta zi. Tocmai de aceea, doar in ziua Sarbatorii Izvorului Tamaduirii, doar din locul respectiv izvoraste o apa unica, cu puteri tamaduitoare. Oamenii cred ca cei care beau din agheasma acestei ape se vindeca instantaneu de boli si isi recapata sanatatea prin puterea Sfantului Duh.

Traditia “vasului cu apa” este o superstitie straveche care este legata de zilele care iti sunt harazite pe pamant. Cei curajosi si curiosi sa isi afle destinul indiferent daca acesta le este potrivnic obisnuiau sa aseze la radacina unui nuc sau a unui soc un vas cu apa. Daca gaseau insa pamant in vasul respectiv insemna ca sfarsitul le este aproape.

 

Foto homepage: Supermop / Shutterstock.com

Foto int pagina 2: Kuttelvaserova Stuchelova / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri