29 Aprilie 2016 publicat în Lifestyle 13 share-uri

De ce este Vinerea Mare atat de "mare" de fapt? Si care este semnificatia "trecerii pe sub masa"? Descopera semnificatiile catorva dintre cele mai cunoscute obiceiuri si traditii legate de Vinerea Mare, cea mai importanta zi din Saptamana Patimilor!

Se spune ca este bine ca dis-de-dimineata, inainte de rasaritul soarelui, sa te plimbi descult prin roua sau sa iti clatesti fata cu apa din ape curgatoare. In felul acesta, vei fi sanatos pe tot parcursul anului si vei avea spor in tot ce faci. De asemenea, in unele zone se mai pastreaza inca obiceiul scaldatului de trei ori in apa rece in aceasta zi pentru a avea parte de sanatate.

Foto: Captblack76 / Shutterstock.com

Este stiut ca Vinerea Mare se tine cu sfintenie. Evita sa vopsesti ouale in aceasta zi sau sa faci treburi in gospodarie. In popor, se spune sa nu coci paine in aceasta zi sau sa faci alte copturi caci vei arde mainile Maicii Domnului. De asemenea, evita sa torci sau sa speli in aceasta zi ori altfel vei atrage asupra ta mania Sfintei Vineri. Femeile de la sate obisnuiau sa nu coasa in aceasta zi ca nu cumva sa orbeasca.

Nu se fac lucrari agricole nici in gospodarii, in gradini sau pe ogoare. Nu este indicat nici sa ari, nici sa semeni si nici sa plantezi pomi in Vinerea Mari caci exista credinta ca acestia nu vor da rod.

In unele zone, in dimineata Vinerii de dinaintea Pastilor, se tamaiaza locuinta, dandu-se de trei ori ocolul casei. Este un obicei ce are atat rolul de purificare a spatiului, dar si rol practic: pentru ca insectele sa stea la distanta de locuinta si recolte. De asemenea, pana in Vinerea Mare, la fel ca sufletele care trebuie spovedite si impartasite, casa trebuie sa fie si ea curatata si primenita pentru a primi cum se cuvinte Lumina Invierii Domnului.

Se culeg flori in aceasta zi si se duc la biserica pentru a fi sfintite. Odata cu terminarea deniei de Vineri aceste flori se impart credinciosilor, crezandu-se ca au puteri vindecatoare deoarece au fost sfintite in ceas de zi mare.

In vremuri de odinioara, in Vinerea Mare, oamenii se intorceau acasa cu lumanarile aprinse pentru ca astfel cei morti sa fie si ei instiintati de venirea zilelor de sarbatoare si sa-si pregateasca sufletele pentru Lumina adusa odata cu Invierea Domnului.

Foto: yevgeniy11 / Shutterstock.com

Vinerea mare se tine in tacere si cu post negru (cei care pot si nu au probleme de sanatate) pentru ca pacatele sa ne fie iertate si sa primim lumina in sufletele noastre. De aceea, Vinerea Mare mai este cunoscuta si sub numele de Vinerea Seaca.

Totodata, cei care tin post normal in aceasta zi este bine sa stie ca nu au voie sa manance urzici sau otet. Se spune ca trupul Domnului Iisus a fost batut cu aceste plante usturatoare, iar buzele i-au fost inmuiate in otet.

Vinerea de dinaintea Pastilor poarta o incarcatura speciala si cei care o respecta nu se pot veseli in aceasta zi caci este ziua in care Domnul nostru Iisus Hristos a fost rastignit si ingropat. Vinerea Mare este ziua in care sunt comemorate patimile Mantuitorului, drumul dureros si plin de patimiri pe care l-a parcurs pana la locul rastignirii carandu-si crucea. Nu se savarseste nicio Liturghie, in nicio biserica, in aceasta zi.

Tot in Vinerea Mare exista si obiceiul “trecerii pe sub masa” pe care este scos si amplasat Sfantul Epitaf. Se crede ca cei care trec de trei ori pe sub sfantul Epitaf in Vinerea Mare vor fi feriti pe tot parcursul anului de dureri de cap sau de mijloc, iar daca isi ating si fata de el, nu vor avea dureri de ochi.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri