Produsele naturale de îngrijire a pielii şi cosmeticele eco-friendly sunt din ce în ce mai prezente pe rafturile magazinelor de specialitate şi se bucură de succes printre consumatoarele care îşi doresc să fie mai atente în ceea ce priveşte amprenta lor asupra mediului înconjurător, dar şi printre cele care privilegiază ingredientele de natură organică.
Atunci când vorbim de igienă orală, lucrurile stau puţin diferit. Aşadar, îţi prezentăm mai jos câteva sfaturi pentru a avea o respirație proaspătă și dinți sănătoși, folosind doar produse naturale.
Schimbă-ţi periuţa de dinţi
Una dintre cele mai neglijate recomandări privind igiena dentară se referă la schimbarea periuţei de dinţi după trei luni de folosire. Cu prima ocazie în care decizi că a venit momentul să-ţi schimbi periuţa, optează pentru una din lemn şi peri naturali din bambus, care sunt mai puţini duri decât cei de plastic, dar curăţă la fel de eficient.
O pastă de dinţi naturală
Pasta de dinți este esențială pentru menținerea unei bune sănătății orale, acționând ca un antibacterian. Vrei o versiune naturală? Alege o pastă de dinţi care nu conţine fluor, parabeni sau diferite tipuri de triclosan. Aceste substanțe chimice dăunează organismului în ansamblu și chiar pot reduce bacteriile sănătoase (probiotice) din gură. Optează pentru o pastă de dinți care folosește agenți antibacterieni naturali și „odorizante” pentru respirație, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, argila, lemnul dulce, eucaliptul, cuișoarele și menta.
Foloseşte ulei de cocos
Înainte de a te spăla pe dinţi, încearcă să îţi clăteşti gura cu ulei de cocos, o metodă ayurvedică holistică de îngrijire dentară. Această tehnică nu implică altceva decât să îţi clăteşti gura cu ulei de cocos presat la rece, timp de zece până la douăzeci de secunde. Ideea acestei practici se bazează pe beneficiile uleiului de cocos şi pe capacitatea sa de a „extrage” toxinele din organism. Printre efectele pozitive se numără: gingii mai sănătoase, mai puțină placă dentară, respirație mai plăcut mirositoare, dinți mai puternici și buze super moi.
O respiraţie plăcut mirositoare
Utilizarea apei de gură pe bază de alcool este un subiect de dezbatere între specialiştii în stomatologie, mulţi medici fiind împotriva acestei practici. Aşadar, pentru a fi la adăpost de orice probleme cauzate de aceste formule, este mai sigur să foloseşti o apă de gură fără alcool cu ingrediente active naturale, cum ar fi arborele de ceai, rozmarinul sau menta.
O aţă dentară specială
Dacă te îngrijorează cantitatea de plastic nereciclat care poluează mediul înconjurător şi nu vrei să mai contribui nici măcar cu un capăt de aţă dentară, atunci vestea bună este că există şi alte variante eco-friendly. Printre ele se numără aţa dentară făcută din fir de mătase naturală, care este la fel de uşor de folosit, dar este şi biodegradabilă.
Metode naturale de albire a dinţilor
Să ai dinţi albi şi strălucitori poate fi o provocare, mai ales dacă eşti consumatoare de ceai negru, cafea sau vin. Apa oxigenată, bicarbonatul de sodiu, cărbunele activ și salvia sunt câteva ingrediente care te pot ajuta să te bucuri de o dantură strălucitoare. O dată sau de două ori pe săptămână îţi poţi spăla dinţii folosind o pastă realizată din bicarbonat de sodiu şi apă oxigenată 3%. Căpșunele sunt un alt aliat important. Acidul malic din aceste fructe te va ajuta să scapi de petele de pe smalțul dinţilor.
Bea ceai verde
Consumul de ceai verde nu numai că este benefic pentru sănătate în general, dar îţi poate îmbunătăți și sănătatea orală. Cercetătorii au constatat că persoanele care consumă în mod frecvent ceai verde au dinții și gingiile mai sănătoase, în timp ce incidenţa parodontozei este mai mică.
Aşadar, urmând sfaturile enunţate anterior, te poţi bucura de o igienă orală optimă folosind doar produse naturale şi fără să poluezi mediul!
Sursă foto: Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară