5 Decembrie 2023 publicat în Familie 5 share-uri

Se recomandă ca prima vizită a copilului la medicul ortodont să fie în jurul vârstei de 7 ani. Aceasta este perioada când copilul este în etapa de tranziție de la dinții de lapte la cei permanenți. La această vârstă sunt prezente în cavitatea orală primele măsele definitive (molarii de 6 ani) și primii dinți din zona frontală inferioară și superioară (incisivii).

* un material de Dr. Irinel Panainte (foto), medic specialist ortodont

Medicul ortodont va evalua starea de sănătate a dinților, igiena dentară, prezența/ absența înghesuirilor dentare precum și dezvoltarea maxilarelor.

În cazul în care pe dinți se vor observa carii, se recomandă tratarea acestora pentru că la dinții de lapte din cauza faptului că smalțul este mai puțin rezistent, acestea pot evolua mult mai rapid ducând la apariția complicațiilor. În plus, dacă dinții sau măselele de lapte se pierd cu mult înaintea perioadei lor normale de înlocuire pot apărea anumite complicații legate de erupția dinților definitivi. De asemenea, se recomandă ca pe măsură ce erup măselele permanente acestea să se sigileze astfel încât să fie protejate împotriva cariilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

În perioada de creștere se evaluează spațiul disponibil pentru o erupție corectă a danturii permanente. Atât pe baza observării clinice a dinților (dacă aceștia sunt înghesuiți spre exemplu) dar și cu ajutorul unei radiografii (pe care se pot vedea mugurii dinților permanenți și mărimea acestora) se poate anticipa dacă spațiul disponibil este suficient. În caz contrar, medicul ortodont va decide care este modalitatea cea mai potrivită pentru obținerea acestuia.

De asemenea, se va evalua și dezvoltarea oaselor maxilare. Dacă se consideră că acesta nu se dezvoltă suficient și în concordanță cu mărimea dinților, se va indica un tratament ortopedic care să stimuleze creșterea acestuia - disjunctorul maxilar. Este un aparat aplicat pe cerul gurii și fixat pe măsele pe care pacientul îl va purta timp de 9 luni. Acesta este prevăzut cu un șurub în partea din față pe care pacientul sau părinții acestuia îl vor deschide timp de 3-4 săptămâni.

Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Tot în această perioadă vor trebui observate și corectate orice obiceiuri vicioase existente care pot modifica dezvoltarea oaselor maxilare și poziția dinților: suptul degetului, sprijinitul bărbiei în palmă, rosul unghiilor, rosul creionului, dormitul cu gura deschisă (respirația mai mult pe gură decât pe nas). În cele mai multe cazuri va exista o colaborare între ortodont și alte specialități cum ar fi medicul ORL, logopedul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri