22 Noiembrie 2021 publicat în Familie 15 share-uri

Episoadele de anxietate pe parcursul copilăriei reprezintă una dintre cele mai importante provocări legate de sănătate mintală pentru un părinte. Potrivit Institutului american de Sănătate Mintală, unul din cinci copii va experimenta un fel de anxietate până când va ajunge la adolescență. Potrivit experţilor, pentru majoritatea copiilor, aceste sentimente de îngrijorare şi nelinişte nu durează, însă pentru unii dintre ei, aceste emoţii vor continua şi se vor amplifica, mai ales dacă acei copii nu primesc ajutor.

Dacă şi copilul tău se confruntă cu astfel de probleme, îţi prezentăm câteva modalităţi la îndemână prin care îl poţi ajuta pe cel mic să depăşească aceste episoade. Înainte de orice, este important de precizat că în momentele de panică şi de neliniște ale copilului scopul tău, ca părinte, nu trebuie să fie găsirea unei explicaţii logice sau exprimarea unui raţionament, ci liniştirea copilului.

Îmbrăţişări în tăcere

În momentele de anxietate, copilul tău are nevoie să se simtă în siguranţă, protejat şi iubit. De asemenea, este important ca el să ştie şi să simtă că eşti lângă el ca să îl ajuţi. În acest sens, îl poţi îmbrăţișa prelung, însă în tăcere. Cuvintele, mai ales atunci când nu sunt înţelese în sensul intenţiei cu care au fost exprimate, şi se poate întâmpla asta la copii, pot spori anxietatea. De aceea, când simţi că micuţul tău este neliniştit, agitat sau chiar panicat, aparent fără motiv, este bine să-l îmbrăţişezi în tăcere şi să-i oferi asigurarea calmă că eşti alături de el.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Horoscop: Cum să activezi Legea Atracției pentru zodia ta – află cum îți modelezi destinul

Lectura

Cu siguranţă şi micuţul tău are anumite carti pentru copii preferate, poveşti cu care este deja familiar şi care îl fac să se simtă mai vesel sau entuziasmat. În momentul în care copilul tău trece printr-o criză de anxietate, îi poţi citi sau poţi citi împreună cu el, dacă deja ştie să citească, una dintre cărticelele sale preferate. Lectura are un efect calmant asupra creierului şi ajută la gestionarea crizelor de anxietate, atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor.

Baloane de săpun

Anxietatea poate cauza o respiraţie precipitată şi superficială la copii, aşa că este important să-l ajuţi să respire cât mai profund. Studiile de specialitate au arătat că o serie de zece respiraţii profunde resetează sistemul nervos şi ajută la calmare. Poate fi dificil să convingi un copil într-o stare accentuată de nelinişte să respire adânc de zece ori, însă te poţi folosi de dispozitivele care creează baloane de săpun. Suflând prin mica baghetă care formează baloanele, copiii trebuie să inspire şi să respire profund, ceea ce îi va ajuta să se calmeze.

Dani Oros, mintea din spatele dezvoltării Google și Youtube România, îți spune cât poți câștiga din Youtube Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Ai încredere în tine! Lucrurile se vor aranja exact așa cum îți sunt menite

Desenul

O altă modalitate la îndemână prin care îţi poţi ajuta copilul să depăşească o criză de anxietate se referă la utilizarea desenului pe post de catalizator al emoţiilor. Dacă micuţul tău este pasionat de desen, îl poţi ruga să deseneze pentru tine ce anume îl nelinişteşte. Chiar dacă la final nu ies decât nişte mâzgălituri, procesul ajută sistemul nervos să se detensioneze. La copiii mai mici, chiar şi coloratul îi poate ajuta foarte mult să se liniştească. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care cărţile de colorat pentru adulţi au cunoscut un succes atât de mare ca tehnică de relaxare.

Timp cu animalul de companie

Studiile de specialitate au indicat că mângâierea unui animal ajută la scăderea pulsului şi la calmarea sistemului nervos. Dacă în familie aveţi şi un membru blănos, atunci când copilul trece printr-un episod de anxietate, îl poţi încuraja să-şi petreacă zece-cincisprezece minute cu animalul de companie. De obicei, acest truc nu numai că îi ajută pe cei mici să se liniştească, ci îi face şi să zâmbească.

CUM SĂ ÎȚI PROTEJEZI BIJUTERIILE PE TIMP DE VARĂ? Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine! Caută acei oameni lângă care îți este bine, ușor și frumos, OAMENII TĂI….

Crizele de anxietate ale copiilor pot fi o adevărată provocare şi pentru părinţi. Aceste situaţii pot fi trecătoare şi strategiile menţionate anterior pot fi de mare ajutor. Dacă totuşi situaţia pare să se agraveze, nu ezita să consulţi un specialist.

Sursă foto: Fotografie creată de Yan Krukov, de la Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri