17 Noiembrie 2020 publicat în Familie 2 share-uri

După perioada de alăptare, imunitatea copilului trebuie protejată prin obiceiuri sănătoase, o dietă nutritivă, igienă și vaccinuri. Iată ce poți face pentru a te asigura că cel mic este protejat:

Copilul tău este la fel de expus virusurilor și infecțiilor de care se ferește întreaga populație și nu doar în această perioadă. Poate pandemia de coronavirus te-a ajutat să fii mai atentă la sănătatea celor din jur și să-ți dorești să iei măsuri din timp, înainte să apară simptomele și problemele. Încă de la naștere, sistemul imunitar al copilului tău este într-o continuă schimbare și evoluează treptat. Atunci când naști îi transferi bebelușului anticorpi, mai apoi aceștia ajung la el prin laptele matern. După perioada de alăptare, imunitatea copilului trebuie protejată prin obiceiuri sănătoase, o dietă nutritivă, igienă și vaccinuri. Iată ce poți face pentru a te asigura că cel mic este protejat:

Prevenția

Cea mai bună apărare față de toate afecțiunile este prevenția. Aceasta implică vizite regulate la medic, administrarea vaccinurilor necesare și grija generală față de starea de sănătate. În cazul copiilor este complicat să te asiguri că fac mereu ceea ce trebuie, însă o educație potrivită începe încă din primii ani de viață. Învață-l despre importanța igienei prin puterea exemplului și o comunicare bazată pe joacă, dacă este încă prea mic.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Brandul de suplimente Good Routine®, creat de Secom® Healthcare Group, își extinde prezența pe piața internațională prin listarea pe Amazon 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară

Nu uita de vaccinurile care trebuie administrate după naștere și în următorii ani de viață. Pe lângă schema obligatorie de vaccinare din România, care se demarează în cabinetele medicilor, dar și la școală, există și vaccinuri pe care poți alege să le administrezi copilului. Printre acestea se numără vaccinul antigripal și vaccinul preventiv HPV. Antigripalul se administrează sezonier, în fiecare an, în cabinetul medicului de familie. Febra la copii este doar unul dintre simptomele neplăcute pe care le manifestă cei mici când se instalează virusul gripal în organismul lor, iar cu ajutorul vaccinului poți evita complicații severe.

Vaccinul preventiv HPV se administrează fetelor cu vârsta între 9 și 26 ani, în trei doze. Acesta protejează organismul împotriva Human Papilloma Virus, care este principala cauză pentru apariția cancerului de col uterin. Este important de ținut minte că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de acest tip de cancer.

Terapia Bowen – tehnica neuromusculară care stimulează organismul să se vindece Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Alimentația

O alimentație bogată în nutrienți îți va ajuta copilul să se dezvolte în cel mai sănătos mod. Începând cu pachetele pentru școală, până la mesele de cină, copilul tău are nevoie de alimente diverse, legume și fructe colorate și preparate gătite în casă. Optează pentru legume și fructe bogate în betacaroten, precum ardei gras, morcov, salată verde, cartofi dulci, ceapă, prune, mango, caise, dovleac, pepene galben. Betacarotenul este convertit în provitamina A odată ce ajunge în organism, iar aceasta ajută, alături de vitamine precum E și C, la întărirea sistemului imunitar.

Mesele diverse ajută organismul să acumuleze cât mai multe vitamine și minerale necesare unei stări de sănătate generale bune și vor încuraja organismul copilului să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor. Alimentația zilnică a copiilor trebuie să includă alimente din toate grupele alimentare: legume și fructe, cereale, lactate și carne în cantități diferite în funcție de vârsta si apetitul copilului. În general este bine să lași copilul să decidă cât de mult mănâncă, având grijă să-i oferiți alimente din toate grupele alimentare. Numărul de porții variază în funcție de vârstă, de activitatea fizică și pofta de mâncare, pentru un copil cu vârsta între 1-4 ani fiind recomandate:

  • 6-8 porții de făinoase;
  • 3-4 porții de fructe
  • 2-4 porții de legume;
  • 2-3 porții de carne;
  • 2-3 porții de lactate.

Este recomandat ca fructele și legumele să fie consumate proaspete, deoarece în procesul de gătire se pot pierde cantități semnificative de vitamine, precum vitamina C, care este solubilă și se pierde în special în cazul fierberii.

Alăptarea

Laptele matern este esențial pentru dezvoltarea bebelușului tău din primele momente de viață. Acesta îi oferă anticorpi și celule albe care îl ajută să lupte împotriva alergiilor, infecțiilor urechii, pneumoniei, meningitei și multe altele. Colostrul este considerat de către specialiști ca fiind cel mai important în primele zile de după naștere, deoarece este foarte bogat în anticorpi care luptă împotriva diverselor afecțiuni. Este recomandat să alăptezi în primele șase luni de viață ale bebelușului exclusiv, fără alte alimente adaugate și continuarea alăptării până la vârsta de doi ani împreuna cu introducerea alimentației diversificate.

Pentru a duce o viață sănătoasă și lipsită de griji, sistemul imunitar al copilului tău trebuie susținut permanent. Adoptă câteva obiceiuri esențiale și ține legătura cu medicul de familie pentru orice nedumerire.

Sursă foto: by Helena Lopes from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri