Nu-i usor a fi parinte! 4 intrebari copilaresti ale adultilor

12:10, 8 Octombrie 2009 publicat în Familie

Draga parinte, esti deja un parinte bun pentru copilul tau, deoarece ai avut norocul, curajul si dorinta de a avea un copil! Dar cea mai mare calitate a ta, este IUBIREA pentru copilul tau (asa cum este el!)! Si permite-mi sa-ti dezvalui un secret: si copilul tau te IUBESTE asa cum esti tu.

3. “copilul meu nu este prea destept… ca parinte, ce pot sa fac pentru el?”

Te-ai gandit ca propriul copil are alte calitati dezvoltate care-l face sa fie special (si tu, draga parinte, stii asta cel mai bine…copilul tau intr-adevar este UNIC)!

Poate nu are atata “desteptaciune” ca unii copii, dar ascultati inima care-ti spune ca poate copilul tau are alte calitati (este bun sportiv, are simt estetic, muzical, este “bun la suflet” fiind indragit de toti, etc.).

Citeste si:
5 mituri explicate despre celulele stem
5 mituri explicate despre...

Este important sa dezvoltam, sa incurajam ce ARE copilul, si sa nu punem accent pe ce-i lipseste ( e exemplu, sa-l sprijinim sa faca un sport, daca el are adilitati sportive, in loc de a-l “cicali” sa invete de 10 la matematica, daca el nu poate). Vorba aceea inteleapta din popor… “ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!”

Pune accent pe calitatile, abilitatile sale si mai putin pe defecte, lipsuri (de exemplu: In loc sa-i spui “esti un prost, iar ai luat note mici” spune-i “esti bun la desen, cred ca vei ajunge un mic Picasso”)

Citeste si:
ProfiArt se extinde si deschide al cincilea magazin de arta si...
ProfiArt se extinde si...

Asa putem sa-l sprijinim sa-si gaseasca mai bine drumul sau in viata, sa-si indeplineasca menirea lui pe pamant, sa nu se mai simta “prost”(la propriu si la figurat).

4. “sa fii parinte nu e usor… mai ales cand trebuie sa-l pedepsesc pe copil; ma simt putin vinovat pentru asta! Este oare bine ce fac?”

Specialistii in domeniu recomanda ca raportul general sa fie urmatorul: la 1 pedeapsa (ex: “nu te uiti la TV, nu iesi azi afara, este exclusa pedeapsa corporala! ) sa-i dai aproximativ 4 recompense (care pot fi materiale dar mai ales incurajari, laude, aprecieri, etc.). Atat de importante sunt aprecierile, incurajarile parintilor pentru dezvoltarea increderii in sine la copil! Pe scurt: 1 “rece”- 4 “calde”!

Fiti generosi cu aprecierile, incurajarile si “zgarciti” cu critica si pedeapsa! Daca sunteti nevoit sa mai pedepsiti, fiti atent sa “dregeti busuiocul” acordand recompense suficiente( atunci copilul stie ce a gresit si ce a facut bine, pantru ca-I si explicati DE CE il pedepsiti si DE CE il recompensati)! Fiind laudat mai des, incurajat, el va avea mai multa incredere in el, ceea ce constituie punctul principal al educatiei unui copil.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri