25 Iunie 2019 publicat în Familie 22 share-uri

Cand am fost pentru prima oara la psiholog, eram insarcinata, hotarata sa renunt la scoala si sa ma marit. Vedeam peste tot vinovati...

Nu dupa mult timp, am inceput sa ma simt rau, sa am stari de voma si tot felul de pofte. La inceput nimeni nu a sesizat nimic ciudat. Oricum eram o isterica cu ai mei, greu de stapanit. Dupa ce starile mi s-au agravat, mama mi-a facut o programare la ecografie. Am mers si ea a suferit un soc. Eram insarcinata in 12 saptamani. Nu ii venea sa creada. Tot ce a putut sa spuna, a fost sa nu ii spunem lui tata.

Asa am ajuns sa te cunosc. Pacat ca nu te-am cunoscut mai devreme, poate lucrurile ar fi stat altfel. La inceput ne-ai spus ca nu ma primesti daca nu vin si parintii, separat. Stiu ca la primele sedinte cu ei, mamei ii venea sa te stranga de gat :)). Insa, vazand rezultatele pe care le ai cu mine, a continuat si ea sa vina cu tata.

Asa am aflat cu totii, pentru prima data, diferenta dintre teoriile la moda de crestere a copilului si practica. Am inteles ce inseamna: cultura, educatia, normele si valorile ce imi pot aduce cu adevarat succesul. Chiar daca mi-ai daramat castelul de gheata construit de ai mei, ai pus in loc o cetate trainica. Luni de zile am cautat sa recuperez ceea ce imi lipsea din cultura generala. Am lucrat cu mine, dorind sa arat ca sunt educata intr-un sistem de valori corecte. In care bunul simt era baza. Stiu cand am citit impreuna cu parintii “Codul bunelor maniere”, am ramas cu totii masca. Mai putin tata caruia ii mustea un zambet pe sub mustata. In sfarsit, ii dadea si lui cineva dreptate. In sfarsit puteam merge pe drumul cel bun.

Acum pot spune ca sunt mandra de tot ceea ce am citit. Si citind am inteles cat de putine stiu. Bunele maniere au devenit comportamente obisnuite si m-au facut sa ma simt mai printesa decat am fost vreodata. Acum sunt apreciata de profesori, curtata de colegi. Dar cu planuri marete de viitor ce nu ma lasa sa ma mai impiedic de vreun uratel sau frumusel. Am toata viata inainte si vreau sa imi construiesc un viitor stralucit….

* Un material oferit de psihologul Constantin Cornea de la Clinica Psievolution.

Pentru articole de acelasi autor, urmariti blogul www.psihologconstantincornea.ro

Foto homepage: Evgeny Atamanenko /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri