15 Iulie 2015 publicat în Familie 18 share-uri

Invatam despre noi insine si despre ceilalti prin relatiile intime pe care le avem. Dar daca acea experienta pe care am avut-o a fost traumatica si a lasat urme psihologice adanci care necesita timp indelungat de vidnecare si chiar interventia unu specialist?

Aceasta este realitatea pentru multe persoane care s-au gasit in relatii intime cu psihopati.
Psihopatii interactioneaza prin manipulari si se folosesc de ceilalti pentru beneficiile lor, chiar daca asta cauzeaza multa durere in jurul lor. Daca oferi mai multa ibire si atentie unei asemenea tipologii, aceasta nu inseamna ca vei imbunatati patologia partenerului care are psihopatie.

Psihopatia este o dereglare mintala sau de personalitate caracterizata prin comportament antisocial, capacitate redusa de a avea remuscari si control comportamental redus. Ca si celelalte maladii psihiatrice, psihopatia (sociopatia) se prezinta din punct de vedere clinic sub forma unui spectru de manifestari cu variate grade de gravitate sau acceptabilitate sociala. Wikipedia

Psihopatia - Simptomele vaste ale acestei conditii presupun:

Articolul are la baza teoria pe care o prezinta publicatia Psichology Today despre aceasta conditie psihologica.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

- Lipsa de empatie
- Insensibilitate
- Manipulare
- Minciuna patologica
- Farmecul personal
- Tendinta de a se plictisi repede
- Aroganta
- Abilitatea de rastalmaci cuvinte si a intoarce vina spre celalalt
- Agresiunea
- Impulsivitatea

In companii, acesti indivizi cu psihopatie pot sa orchestreze pierderea locului de munca, impotriva colegilor, pot sa ii intoarca pe oameni unii impotriva celorlalti, sa divida o echipa. In relatiile intime ei sunt mult mai distrugatori. Pot lasa parteneri si membri ai familiei in traume adanci, in tradare, in abuz, traume care pot sa dureze ani si ani de la despartire.

Psychology Today – Este foarte important de retinut ca psihopatia este o conditie psihologica cu un spectru foarte larg. La unii indivizi psihopatia se manifesta mai pregnant, la altii mai putin. Chiar si cu aceste variatiuni, un psihopat va expune mereu doua parti, doua fete. De exemplu, multi indivizi de acest gen apar fermecatori, atragatori si plini de carisma in public. Oamenii se simt din acest motiv atrasi de ei, gasindu-i admirabili si pretuindu-le magnetismul. Acasa insa, aceeasi oameni pot sa instaureze frica, facandu-i tocmai pe aceia pe care ii iubesc cel mai mult, sa se poarte cu mare grija si teama, "de parca ar calca pe oua", in incercarea de a nu le stimula temperamentul.

Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

Foto: Shutterstock.com; femeie, cusca

Foto homepage: Shutterstock.com; barbat, oglinda

Obstacole in calea unei relatii fericite si sigure cu un Psihopat

In afara problemelor de baza din relatiile cu acesti oameni, cum ar fi lipsa de empatie, antagonismul, manipularea sau furia, mai sunt si alte probleme grave care apar:

1. Psihopatii au capacitati minimale de a forma relatii

La inceputul relatiilor lor intime, psihopatii sunt de obicei entuziasti si stimulati. Aceasta stare poate fi usor confundata cu sentimentul de legatura puternica si de grija profunda si sincera fata de partener/a.

Cu toate acestea, pare sa fie doar momentul cand creierul nostru produce multa dopamina, stare care se instaleaza la inceputul fiecarei relatii. Starea aceasta provoaca chiar adictie. Dar odata ce se disipa, si interesul psihopatului fata de o persoana, se dizolva. In aceast moment adesea se descotorosesc de aceasta legatura, fara emotie.

Când ai uitat să mai crezi în miracole, Universul îți oferă cele mai frumoase surprize! De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău?

2. Psihopatii sunt prinsi in ciclul relatiilor disfunctionale

Psihopatii demonstreaza adesea ca cel mai probabil vor intra mereu in relatii intime care ajung sa fie disfunctionale.

La inceput ei idealizeaza persoana cu care intra in legatura, dupa care incep sa o devalorizeze, sa o goleasca de tot ce e mai frumos si sa o minimalizeze, fara sa le pese de durerea pe care o creeaza. Faptul ca inca de la inceput nu au avut o legatura profunda adevarata cu partenera lor, ii face sa plece din relatie fara sa priveasca inapoi, cu multa raceala si detasare.

Multi se simt bucurosi sa se indrepte catre noua victima, mai ales daca si-au lasat fosta partenera in pozitia de victima, de pierzatoare.

3. Psihopatii sunt incapabili sa isi ceara scuze in mod sincer

Psihopatia este o perturbare emotionala care disipa abilitatea cuiva de a simti vina sau remuscare, de aceea exista aceasta tendinta de a se angrena cu usurinta in comportamente imorale. Cand ranesc pe cineva, sau cand cauzeaza suferinta nu isi vor cere scuze, iar daca ceea ce pare a fi o parere de rau apare, atunci aceasta este golita de sentimente.

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții Prietenii imaginari la copii – motiv de ingrijorare sau nu? SYMMETRICA investește peste 6 mil. € în panouri fotovoltaice

Sentimentele de parere de rau si vina lipsesc pentru ca aceste capacitati emotionale nu sunt in capacitatea lor. Astfel, reactia obisnuita pentru acesti oameni este… Absenta. Propozitiile lor in astfel de situatii sunt: „Treci peste”, „Las-o balta”, „Esti prea sensibil/a” sau „De ce tot mai aduci in discutie acest aspect, a fost”.

Iti recomandam si: Esti 'Vindecatoarea'? Aceasta este relatia distructiva cu un Narcisist

11 trasaturi ale barbatilor MATURI pe care ii vrem!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri