2 Aprilie 2012 publicat în Familie 35 share-uri

Prevazuta de art.305 din Codul Penal, abandonul de familie este o infractiune grava, pe care multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Afla de la avocat Laura Scutaru ce presupune obligatia de intretinere.

Av. Laura Scutaru, expert Garbo.ro
Casa de Avocatura Coltuc


www.coltuc.ro

Viata de familie, relatiile dintre soti, copii si relatia lor cu parintii se bucura de o serie de prevederi ale legii civile, dar exista si cazuri in care s-a apreciat ca se impun si unele masuri cu caracter penal. Una dintre aceste situatii, incadrata penal in categoria "Infractiuni contra familiei", este abandonul de familie.

Prevazuta de art.305 din Codul Penal, abandonul de familie este o infractiune grava, pe care multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie.

Abandonul de familie consta in:

-parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligati intretina) la suferinte fizice sau morale;

-neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;

-neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Faptele mentionate sunt considerate infractiune doar daca sunt savarsite de o persoana care are obligatia legala de a intretine pe cineva, fata de cel indreptatit la intretinere (de exemplu, sot si sotie), si savarsirea acestei fapte in oricare din variantele sale afecteaza relatiile de familie. Pericolul social pe care il reprezinta abandonul de familie aduce atingere institutiei familiei care este considerata ca o valoare sociala primordiala in societatea romaneasca.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri