Ce-a de-a doua editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara (FDFAC) aduce in prim plan cinematografia si bucataria celor 10 tari dunarene.

Comunicat de presa

Ce-a de-a doua editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara (FDFAC) aduce in prim plan cinematografia si bucataria celor 10 tari dunarene.

Constantin Fugasin, directorul festivalului: “Vor fi prezentate cca 100 de filme din 10 cinematografii, vor fi invitati cineasti din 10 tari. Ca si anul trecut, demonstratiile culinare vor completa . La ultimele vor contribui doi maestri deja consacrati, Mircea Dinescu si Dunarea, care speram ca va fi darnica in peste.”

„Criteriile dupa care au fost alese filmele din acest an au fost, pe langa apartenenta la o cinematografie dintr-o tara dunareana, subiectul filmelor, legat de Dunare sau arta culinara, sau premiile obtinute de acestea. De asemenea, vom prezenta filme de arhiva foarte vechi, avand ca subiect Dunarea, pelicule exceptionale ca valoare documentara”, a declarat Marian Tutui, selectionerul acestui festival.

Astfel, la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta culinara vor rula si filme vechi, restaurate, cum ar fi productia ungureasca din 1919, semnata de alexandre Korda, „Omul de aur - Az aranzember”, un film mut dupa romanul omonim de Jokai Mor, filmat si pe Insula Ada Kaleh sau filmul german ce va deschide festivalul joi, 18 august „Dunarea de la Padurea Neagra la Marea Neagra”, un documentar mut realizat de Hans Curlis in 1929, care a fost cofinatat, la vremea aceea, si de Directia Presei a Guvernului Romaniei.

Filmele prezentate la FDFAC vor fi de toate genurile (scurtmetraje, animatii, filme de fictiune, comedii, horror, experimentale etc.). Vor fi prezentate filme precum drama ucraniana „Bucuria mea” (2010, regia Serghei Loznita), la care si-au dat concursul directorul de imagine Oleg Mutu si actorul Vlad Ivanov, documentare bulgare recente de mare succes precum „Faraoni de beton” (2010, regia Iordan Todorov), despre tiganii bogati si cavourile lor luxoase, doua filme ale regizorului croat Dalibor Matanici („Petrecerea/ Tulum” si “Mama asfaltului/ Majka asfalta”), despre care s-a spus ca pare ca ar apartine Noului Val Romanesc, filme premiate la Cannes si Berlin precum „Drumetii” al ucrainianului Igor Strembitki, „Minus” si „Fugi, iepure, fugi” ale sarbului Pavle Vuckovici sau „411- Z” al ungurului Daniel Erdely, respectiv drama regizoarei germane Maren Ade „Toti impreuna” si desenul animat „Tramvaiul nr.9” al ucrainianului Stepan Koval, ambele premiate la Berlinale, doua selectii de scurtmetraje in mare parte experimentale ale festivalelor de la Regensburg si Linz, comedii recente din Austria si Slovacia precum „Peste mic” (2009, regia Marco Antoniazzi), respectiv „Cadavrul trebuie sa moara” (2010, regia Jozsef Pasteka). La acestea trebuie sa adaugam doua selectii bogate de scurtmetraje romanesti si moldovenesti sau cateva filme cu subiect culinar precum „Poveste despre gatit” (2010, regia Peter Kerekes), un documentar slovac despre rolul bucatariei in marile conflicte moderne care a obtinut deja zece premii in zece tari.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri