Marele Tratat de Astrologie Natala (Brihat Jataka) reprezinta lucrarea de capatai in materie de astrologie natala fiind scrisa de catre savantul si astrologul hindus Varahamihira in secolul al VI-lea al erei noastre.
Atat numele sau Mihira (derivat din Mithra, numele iranian al divinitatii solare) cat si cel al tatalui sau Adityadasa (slujitor al Soarelui) indica apartenenta la un cult al adoratorilor Soarelui, aparut sub influenta iraniana si propagat sub obladuirea sectei Saura in intreaga Indie a epocii Gupta.
Varahamihira a fost inainte de toate matematician si astronom, redactand inca de la inceputul carierei sale de carturar principala scriere astronomica a vremii- Panchasiddhantika (Cele cince tratate)- un compendiu bazat pe surse grecesti, egiptene, romane si hinduse.
Dintre cele opt lucrari despre divinatie pe care le-a compus, cele doua tratate majore asupra astrologiei, Marele tratat de astrologie natala (Brihat Jataka) si Micul tratat de astrologie natala (Laghu Jataka) au avut o influenta majora nu numai in India, dar peste tot in lume, inspirand in decursul timpului numeroase tratate de astrologie.
Tratatul de fata poarta pecetea epocii sale, fiind o oglinda vie a lumii in care Varahamihira traia. Aceasta epoca corespunde perioadei de maxima inflorire a culturii si artelor indiene. Lucrarea isi trage totodata seva din prelucrarea unui produs al culturii elenistice fiind inspirata intr-o mare masura de Tratatul de astrologie greaca (Yavana Jataka) a lui Sphujidhvaja, continand si reajustari ulterioare acesteia, corespunzatoare unui sistem grec indianizat.
Autor: Varahamihira; Carte aparuta la editura Herald
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice