27 August 2012 publicat în Entertainment 45 share-uri

Sirenele sunt personaje fascinante ale culturii populare universale, iar imaginea lor e impregnata in memoria noastra oadata cu povestile copilariei.

Micuta Sirena, Ariel, este poate cea mai cunoscuta sirena, datorita lui Hans Christian Andersen si mai apoi datorita studiourilor Disney. Mica Sirena este acum unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orasului danez Copenhaga.

Imaginile sirenelor sunt peste tot in arte; ele sunt reprezentate ca fiind zeite ale adancurilor, extrem de atragatoare. Sirenele sunt un simbol al fanteziei, ele sunt figuri erotice si in acelasi timp o intruchipare a fricii de necunoscut.


Foto Sirena din Copenhaga, Wikimedia

Dar oare de ce ne fascineaza sirenele intr-atat de tare?

Trupul lor senzual, jumatate de fiinta umana si jumatate de peste, a vrajit de-a lungul secolelor. Le gasim in mari si oceane, ademenind pescarii, si in lacuri, sau poate odihnindu-se pe stanci, petrecandu-si mana prin par.

Sirenele sunt personaje comune ale mitologiei universale. Chiar si astazi, sunt oameni care cred ca sirenele exista cu adevarat. Dar desigur, ele nu sunt decat rodul fortei incredibile a imaginatiei umane. Exista o multime de reprezentari contemporane ale mitului sirenei, de exemplu, in acest videoclip al celebrei trupe U2:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA Alexandrion Group a premiat tineri sportivi cu performanţe remarcabile la 9 discipline, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion 2023 De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake!

10 Mituri ale culturii universale despre sirene

1. Mitologie siriana - Atargatis (Derceto)

Sirienii si philistinii au venerat o zeitate a lunii cu trup de sirena. Sirienii o numeau Atargatis iar philistinii ii spuneau Derceto. Legenda lui Atargatis este prima insemnare istorica despre sirene.

Se spune ca Atargatis a avut un copil care avea trup normal de om si din aceasta pricina, lui Atargatis i-a fost rusine si de aceea si-a ucis iubitul si si-a abandonat copilul. Facand acest gest, ea a devenit toata un peste.

Povestea lui Atargatis a fost datata cu aproximatie 1000. i.Hr. Ea a vrut sa se transforme intr-un peste, dar nu putea renunta la frumusetea ei, asa incat doar partea inferioara a corpului s-a transformat in peste.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri