”Cincizeci de cuvinte pentru ploaie”, o poveste cu parfum japonez despre reziliență și speranță

14 Iulie 2021 publicat în Cultura 22 share-uri

În limba japoneză există 50 de cuvinte diferite pentru a defini ploaia. De la aversele rapide și puhoaiele torențiale, până la ploile înghețate, cele binevenite sau provenind dintr-un cer fără nori, imaginația lingvistică niponă a găsit cuvântul potrivit pentru a descrie cu exactitate fiecare tip de dezlănțuire a cerului.

"Cincizeci de cuvinte pentru ploaie" este și o carte a căutării de sine. Mare parte a personajelor sunt urmărite în timpul unui proces de devenire, pe care unele reușesc să-l ducă până la capăt, făcând dovada unei reziliențe extraordinare, în timp ce altele se prăbușesc sub povara propriilor visuri.

Poveste dură și duioasă în același timp, "Cincizeci de cuvinte pentru ploaie" este totuși un roman care lasă loc optimismului și speranței. Cartea este dedicată tuturor celor „marginalizați, în cinstea zilei de mâine”, care poate fi mai bună. Există răni care nu se vindecă niciodată pe deplin, pare a spune autoarea. Însă important este ca, indiferent de circumstanțe, drumul înainte să fie continuat.

În interviurile despre roman, scriitoarea de culoare Asha Lemmie a fost întrebată dacă există puncte comune între viața sa personală și cea a personajului principal. „Nori este o versiune mult exagerată a mea” a răspuns autoarea pentru „Good Morning, America”. Însă, în capitolul de Mulțumiri își exprimă gratitudinea pentru propria versiune din trecut: „Îi mulțumesc fetei care am fost: pentru că a supraviețuit ploii”.

Foto fr si main: De la TRR /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri