22 Septembrie 2014 publicat în Cultura 16 share-uri

In aceste zile se desfasoara o campanie pentru pastrarea operei Cumintenia Pamantului de Constantin Brancusi in Romania.

Cei care acceseaza site-ul https://brancusi.artmark.ro/, trebuie sa voteze alegand una dintre aceste afirmatii:
Iti doresti ca sculptura “Cumintenia Pamantului” de Constantin Brancusi sa
- Ramana in tara sis a fie expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Sau
- Sa se permita exportul acesteia catre un mare muzeu international, astfel incat sa fie vizitata de cat mai multi iubitori de arta.

In majoritate covarsitoare, cei care au votat doresc ca opera sa ramana in tara – 92,5%. Prezidiul Academiei Romane sustine de asemenea pastrarea Cuminteniei Pamantului in tara.

„Daca statul nu se grabeste sa achizitioneze, cred ca Romanii din tara si de peste hotare pot aduna suma si dona opera Muzeului National. Ganditi-va ca un km din mult dezbatutele si indelung asteptatele autostrazi costa mai mult decat Cumintenia pamantului!!!! Ar fi trist ca o colectie particulara, fie ea romaneasca nu straina, sa o absoarba, fara putinta de a mai putea fi vazuta, in loc sa iradieze de la Muzeul National de Arta al Romaniei. Sa nu uitam ca, alaturi de Sarut si Rugaciune, Cumintenia pamantului alcatuieste o placa turnanta in creatia lui Brancusi, toate lucrarile aflandu-se, deocamdata, inca, in Romania!

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine! Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill

Va propun sa deschidem o lista de sustinere a demersului de intoarcere a operei la Muzeul National, de data aceasta nu pe calea confiscarii ei de la proprietarul de drept, ci pe aceea civilizata, europeana, a exercitarii preemtiunii la vanzare! Avem deja sustinerea declarata a Prezidiului Academiei Romane si, in curand, al altor prestigioase institutii de conservare si promovare a culturii romanesti, impreuna cu care speram intr-un mobilizator ecou institutional.", sustine la randul ei, Ruxandra Garofeanu, presedintele Centrului Cultural ArtSociety.

***

Realizata in 1907, ʺCumintenia Pamantuluiʺ, alaturi de opera precum ʺSarutulʺ si ʺRugaciuneaʺ, marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filozofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta. Reamintim episodul anecdotic, graitor pentru socul visual pe care opera brancusiana il provoca la inceputul secolului, in care care sculpturile sale au fost vamuite la intrarea in SUA, cu ocazia participarii in 1913 la Armory Show, la valoarea metalului, drept obiecte de tinichigerie, vama SUA refuzand calificarea acestora drept obiecte de arta.

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

ʺCumintenia Pamantuluiʺ este o opera cu un trecut incarcat, cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist, confiscata abuziv in 1957 de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un process indelungat si tracasant al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Actualmente sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnières) este evaluata la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai important tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea in 2009 de catre Casa Christie’s din Paris a sculpturii in lemn Madame L.R. pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Ultima vanzare a unui Brancusi, petrecuta tot la Casa Christie’s, de data aceasta la New York, in iunie 2014, s-a soldat cu 5,4 milioane de euro pentru un simplu studiu in gips al viitoarei capodopere “Sarutul”.

Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

Opera “Cumintenia pamantului” a participat in data de 8 septembrie 2014 la expozitia privata dedicata avangardei romanesti, ʺShowcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive displayʺ, organizata de catre Artmark cu prilejul vizitei unor importanti colectionari internationali.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri