Doar marile opere literare au capacitatea de a te transporta in lumi nebanuite, provocand revolutii interioare. Acestea sunt 10 dintre scriitoarele contemporane remarcabile, iar fara vocile lor literare, cu siguranta ca lumea ar fi cu mult mai saraca!

4. Herta Müller (Premiul Nobel pentru Literatura - 2009)

Herta Müller este o scriitoarea germana originara din Romania. Herta Müller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf. Dupa absolvirea studiilor de filologie germana si romana, lucreaza pentru scurt timp ca traducatoare intr-o fabrica din Timisoara, de unde este concediata din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. In 1982 debuteaza cu volumul de povestiri Tinuturile joase (Niederungen; Editura Humanitas Fiction, 2012), masiv cenzurat, a carui versiune integrala avea sa apara in Germania in 1984. Amenintarea din partea Securitatii continua, obligand-o pe Herta Müller sa emigreze in RFG in 1987.

Este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2004). Academia Suedeza ii atribuie in 2009 Premiul Nobel pentru literatura. (via Humanitas.ro)

Foto: Cato Lein


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri