Doar marile opere literare au capacitatea de a te transporta in lumi nebanuite, provocand revolutii interioare. Acestea sunt 10 dintre scriitoarele contemporane remarcabile, iar fara vocile lor literare, cu siguranta ca lumea ar fi cu mult mai saraca!

5. Elfriede Jelinek (Premiul Nobel pentru Literatura - 2004)

In 2004 i a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura „pentru fluxul muzical al vocilor si antivocilor din romanele si piesele sale, ce releva, cu un extraordinar talent lingvistic, absurditatea stereotipurilor sociale si forta lor subjugatoare”.

Elfriede Jelinek s-a nascut in 1946 la Mürzzuschlag, Austria. A studiat compozitia la Conservatorul din Viena, urmind, in paralel, studii de teatru si istoria artei, intrerupte din pricina unei depresii. A debutat in 1967 cu volumul de versuri Lisas Schatten (Faptele Lisei). Cunoaste succesul cu romanele Die Liebhaberinnen (Amantele, 1975), Die Ausgesperrten (Exclusii, 1980), Die Kinder der Toten (Copiii mortilor, 1995) si mai ales cu Die Klavierspielerin (Pianista, 1983), acesta din urma avind o puternica incarcatura autobiografica. Romanul a fost distins, in 1986, cu Premiul Heinrich Boll.

In anul 2001, a fost ecranizat de regizorul Michael Haneke, cu Isabelle Huppert, Benoit Magimel si Annie Girardot in rolurile principale. Pelicula a obtinut Marele Premiu la Festivalul de la Cannes, precum si Premiul pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri