7 Mai 2012 publicat în Cultura 13 share-uri

Clopotele de Richard Harvell, cel mai recent titlu din colectia Premium a editurii Litera, este lectura perfecta pentru oricine isi doreste sa citeasca o carte buna!

Clopotele de Richard Harvell = lectura perfecta
Traducere din limba engleza de Daria Barsan

Clopotele de Richard Harvell, cel mai recent titlu din colectia Premium a editurii Litera, este lectura perfecta pentru oricine isi doreste sa citeasca o carte buna! Veti regasi laolalta dragoste, ura, conspiratii, zambete printre lacrimi si mai ales sunete care exprima emotii intr-un limbaj universal, intr-o poveste stralucitoare si grava.

Nascut in anii 1700, intr-un sat din Alpii elvetieni, Moses Froben, protagonistul romanului de debut al lui Richard Harvell, este inzestrat deopotriva cu o ureche extraordinar de sensibila si cu un glas special, care il vor ajuta sa-si depaseasca originea umila si sa devina Lo Svizzero, cea mai celebra voce a Europei secolului al XVIII-lea. Dupa casatoria impusa de familie tinerei de care este indragostit, Moses hotaraste sa plece din abatia care i-a schimbat in mod dramatic viata, pe urmele iubirii lui. Ia asadar drumul Vienei, unde ajunge in cele din urma elevul celebrului cantaret Guadagni. Binecuvantare, dar si blestem, vocea sa angelica este vocea unui musico, castrat impotriva propriei vointe, pentru a-i pastra puritatea si limpezimea. Moses isi va trai iubirea cu intensitate fidela si tragism, pana la capat, asemenea lui Orfeu, in opera cu care isi va face neasteptat debutul pe scena, la premiera dirijata de celebrul Gluck.

Ovidiu Simonca spune despre carte ca este “ un roman extraordinar, scris de un autor debutant, un american care a descoperit fascinatia Vienei secolului al XVIII-lea, acolo unde, la premiera operei Orfeu si Euridice se petrece un fapt iesit din comun...” Autorul insusi ne impartaseste cateva amanunte despre cum a scris ceea ce se dovedeste una dintre cele mai bune carti ale prezentului: “Cand m-am mutat pentru prima data in Elvetia, in 1999, am locuit intr-un sat de fermieri din inaltimile Alpilor. In sat nu erau nici clopote zgomotoase, nici preoti rai, insa primele scene din Clopotele mi-au venit in minte in Hasliberg. Pentru mine, un baiat de douazeci de ani din New Hampshire, totul era invaluit intr-un mister delicios, reprezenta cel mai fertil teren pentru un viitor roman...


Intamplarea care a dus direct la Clopotele a avut loc in 2007. Sotia mea isi termina studiile si exersa o arie din Orfeo ed Euridice a lui Gluck. E o arie frumoasa si m-a frapat faptul ca nimeni nu mai asculta aceasta arie asa cum a gandit-o Gluck: cu Orfeu interpretat de un musico. Am inceput sa-mi imaginez contradictia extraordinara a vietii acestor ingeri ai scenei – o interpretare efeminata a unui rol supermasculin.


Am inceput Clopotele chiar in acea noapte. Am cautat informatii despre acesti muzicieni si am aflat ca barbatii castrati de mici sunt mai inalti decat alti barbati, traiesc mai mult, au plamanii de doua ori mai mari. Am citit ca multi papi au amenintat ca vor pedepsi castrarea prin excomunicare si executie, dar corul Capelei Sixtine era plin de castrati. Am citit ca nici un musico nu si-a scris propria biografie, astfel ca nu exista nici o marturie a vietii lor interioare.

O lectura excelenta, un cadou perfect, o poveste cum rar v-a fost dat sa cititi – Clopotele de Richard Harvell.

Carte disponibila pe www.litera.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri