Aproape jumatate dintre gospodinele din Romania spala in continuare rufele la temperaturi ridicate, potrivit unui studiu ad-hoc despre obiceiurile de spalare a rufelor, organizat la inceputul lunii septembrie de Henkel Romania. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 3.000 de femei, cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani, provenind din mediul urban.
Conform studiului Henkel, 45% dintre respondentii care folosesc masina automata au declarat ca spala rufele in mod curent la temperaturi ridicate, de 60-90°C, 26% dintre respondenti au declarat ca spala frecvent rufele la 40°C si doar 6% la temperaturi scazute, de 30°C. Spre deosebire de tara noastra, in alte tari din Europa Centrala si de Est, tendinta este de a spala rufele la temperaturi scazute. Astfel, in Ungaria si Polonia, procentul celor care spala la cca. 40°C este de 56% in Ungaria si 51% in Polonia, conform unui studiu Usage & Attitude efectuat de Henkel CEE in anul 2008.
Studiul realizat de Henkel Romania mai releva faptul ca respondentele care au optat pentru 60-90°C sustin ca temperaturile inalte “curata mai bine rufele si indeparteaza mai bine petele” – 64%. Cercetarile continue in zona detergentilor arata insa ca aceste efecte pot fi obtinute astazi si cu un detergent premium la temperaturi joase.
Putinele persoane care spala frecvent la temperaturi de 30-40°C au spus ca aceste temperaturi protejeaza culorile si tesaturile – 33%. De asemenea, 25% dintre acestea au recunoscut ca aleg temperaturile scazute pentru ca reprezinta un mod economic de a spala, cu un ciclu mai scurt de spalare la masina automata, ceea ce determina economii de apa si energie.
Desi consumul de detergenti per capita se apropie de cel din alte tari europene, totusi consumatorul roman nu cunoaste suficient beneficiile pe care le ofera diversele tipuri de detergent – faptul ca in ziua de azi nu mai trebuie sa speli la temperaturi ridicate pentru a curata corespunzator rufele; ca temperaturile inalte trebuie folosite mai degraba in cazul petelor foarte dificile sau in cazul unei igienizari profunde. Altfel, pentru spalari frecvente, fara probleme deosebite, detergentii din ziua de azi obtin efectele dorite si la temperaturi de 30-40 °C.
De asemenea, consumatorul roman nu tine cont ca exista diferentierea intre detergenti pentru rufe albe si detergenti pentru rufe colorate; faptul ca pentru tesaturi speciale (ex. lana si matase) este indicat sa se foloseasca detergenti speciali care protejeaza acest tip de tesaturi, ca trebuie respectate indicatiile de pe etichetele tesaturilor etc”, precizeaza Tiberiu Mercurian, Marketing Manager Divizia Detergenti Henkel Romania.
Piata detergentilor de rufe este una dintre cele mai dezvoltate piete din Romania, penetrarea acestei categorii fiind de 91%. Este a 2-a piata ca nivel al penetrarii (in zona de FMCG), dupa ulei si a 3-a piata ca marime in valoare, dupa ulei si bauturi carbo-gazoase.
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români