Am vrut sa dam o nota optimista unui subiect foarte delicat, chiar dureros pentru noi toti. Vrem sa credem ca lucrurile se pot schimba si ca ingrijirea medicala din Romania va atinge cotele normalitatii pentru viata noastra ca pacienti si pentru cea a medicilor ca profesionisti ai unei meserii frumoase dar dure.

Pentru o insanatosire reala a sistemului sanitar romanesc, primul ajutor ar trebui sa fie unul de natura politica. In conditiile actuale ne putem baza pe un astfel de sprijin? Gabriela Cretu, prin orientarea sa catre politici de natura sociala ce sustin domenii ca Sanatatea, Asistenta Sociala sau Educatia, ne va ajuta sa dam un raspuns. Din pacate, de acolo din interiorul luptei politice, nici atitudinea ei nu este una optimista cu privire la ceea ce se intampla in societatea noastra si implicit cu privire la ceea ce se intampla in mediul medical. “Cum se explica interesul scazut al guvernelor ce s-au succedat la conducere in ultimii 20 de ani, pentru reforma si finantarea Sistemului Sanitar?”, am intrebat.

“Interesul pentru sanatate este in perfect acord cu interesul pentru om in ultimele doua decenii – adica foarte scazut (…)Una dintre greseli este faptul ca se pune accent pe asa numita reforma a sistemului si se trece in tacere cea mai grava dintre probleme – cea a sub-finantarii. Ca sa oferim o imagine plastica, aceeasi cantitate de apa nu are sanse mai mari sa-ti taie setea doar pentru ca o torni dintru-un pahar cu picior intr-o cana. Fiecare guvern a dorit si chiar incercat propria reforma in tara (re)formelor fara fond(uri)…” , mi-a raspuns Gabriela Cretu. (vezi in detaliu la pg. 5)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților Principiile de bază ale mașinii CNC

„Nu exista sisteme de sanatate performante fara medici motivati”, se arata intr-un studiu al Colegiului Medicilor. Iar medicii de la noi nu sunt deloc motivati sa isi faca meseria cu daruire. Prof. univ. dr. Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Bucuresti, a declarat recent pentru site-ul Sanatateatv.ro: “Cu 3,1 % din PIB, sistemul sanitar nu poate fi eficient!”. Deci, prin ce se traduce slaba finantare a sistemului medical romanesc? Prin nemultumirea pacientilor si a medicilor deopotriva.

Revolta impotriva unui sistem nesigur, riscant, am citit-o si in comentariile voastre postate la tema deschisa pe forum - “Sistemul sanitar romanesc la superlativ?”, unde va invitam sa ne vorbiti despre intamplari pozitive legate de ingrijirea medicala de care ati beneficiat voi sau cei apropiati, in incercarea de a gasi speranta in mai bine. Din pacate, raspunsurile si relatarile voastre nu au fost deloc prea optimiste. Din 134 de mesaje postate pe forum, doar 17 vorbesc despre o ingrijire adecvata in clinici sau spitale. "Sistemul sanitar la noi, e ca o fata morgana. E dar nu exista. Se poate vorbi de spitale unde iti cumperi totul, incepand cu medicamentele si sfarsind cu atentiile date medicilor. Asta da. E la superlativ", spune unul dintre comentariile postate de voi.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri