6 Aprilie 2015 publicat în Psihologie 80 share-uri

Aceasta este una dintre problemele pe care parintii sau in mod special, mamele, doresc sa le discute cand vin la cabinet.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Aceasta este una dintre problemele pe care parintii sau in mod special, mamele, doresc sa le discute cand vin la cabinet. Au mari temeri sa nu greseasca cumva in privinta atitudinii pe care o pot avea cu propriul copil care, parca pe nesimtite, a devenit adolescent. Doreste sa inteleaga daca anumite comportamente sunt in regula, daca nu cumva se grabeste sa faca pasul spre adolescenta, sau cum il pot ajuta sa nu sufere din dragoste. Pentru ca fiecare parinte se gandeste in primul rand la suferinta iar mai apoi la suportul pe care il poate da propriului copil pentru a intelege mai corect noua lui lume.

Sexualitatea, relatiile, dragostea, intalnirile cu persoanele de sex opus, modul in care se imbraca sau vorbeste, faptul ca nu mai are pofta de mancare ori sta prea mult pentru a-si aranja parul sau tinuta. Toate acestea precum si multe altele par acum ecuatii cu prea multe necunoscute pe care doreste sa le rezolve cumva, astfel incat propriul copil devenit acum adolescent, sa sufere cat mai putin, sau deloc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ai încredere în tine! Lucrurile se vor aranja exact așa cum îți sunt menite Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Când îți este dor de cineva, pune mâna în dreptul inimii – în sufletul tău dragostea pentru acea persoană este nesfârșită

Scopul psihoterapiei sau consilierii este acela de constientizare si dezvoltare a unor comportamente parentale care sa consolideze relatia parinte-copil. Astfel se poate trece la un nivel in care relatia sa fie de prietenie si suport pentru a nu ne trezi cu comportamente nedorite ale propriului copil cum ar fi: tulburari de personalitate, tulburari alimentare, apartenenta la grupuri rau famate, inceperea vietii sexuale prea devreme, scaderea rezultatelor scolare, etc.

Elementele importante ale relatiei parinte – adolescent, cuprind doua tipuri de comportamente:

Comportamente de evitat:

• Nu il bombardati cu intrebari despre persoana de care s-a indragostit. Daca va simti nevoia va veni singur sa spuna.

• Nu incepeti sa ii povestiti tot felul de scenarii sau situatii grave in care se poate gasi daca nu va asculta sfaturile. Acestea il vor invata sa se ascunda de dvs.

Când ai uitat să mai crezi în miracole, Universul îți oferă cele mai frumoase surprize! Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine!

• Incercati sa nu oferiti sfaturi despre: ce are de facut, cum sa se comporte, cum sa se imbrace, daca adolescentul nu a solicitat acest lucru.

• Nu il urmariti tot timpul. Acum mai mult decat oricand are nevoie de intimitate.

• Nu il spionati cautandu-I in telefon, calculator sau intrand pe neasteptate in camera lui.

• Nu defaimati persoana de care s-a indragostit. Poate ajunge sa va urasca pentru un astfel de comportament sau in cea mai buna situatie nu va va mai vorbi despre iubirea lui.

• Nu ii oferiti sume de bani exagerate, haine, masina sau alte beneficii nemeritate doar de dragul de a satisface orgoliul copilului. El trebuie sa stie ca poate fi sprijinit de parinti dar in concordanta cu ceea ce ofera si el la randul lui. Daca il invatati sa impresioneze prin statutul social sau financiar prea devreme si fara legatura cu rezultatele lui, stima lui de sine va avea o baza nerealista.

Îți doresc timp… Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Cum vor funcționa grupele de acomodare pentru elevii care nu au fost înscriși în școli din România în ultimii doi ani

Foto int: cuplu adolescenti, Shutterstock

Foto homepage: iubire adolescentina, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri