18 Noiembrie 2011 publicat în Lifestyle 214 share-uri

Tacerea a constituit inca din cele mai vechi timpuri o valoare indelung si atent cultivata.

Tacerea inseamna intelepciune

Asocierea dintre tacere si intelepciune pare sa fie la fel de veche ca si Pamantul. Biblia ne spune ca: “Multimea cuvintelor nu scuteste de pacatuire, iar cel ce-si tine buzele lui este un om intelept.” (Prov. 10, 19); “Cela ce isi stapaneste cuvintele sale are stiinta si cel ce isi tine cumpatul este un om priceput. Chiar si nebunul, cand tace, trece drept intelept; cand inchide gura este asemenea unui om cuminte.” (Prov. 17, 27-28); “Cel ce-si pazeste gura si limba lui isi pazeste sufletul de primejdie.” (Prov. 21, 23)

La fel, numeroase zicatori lauda actul de tacere. Ce sfat ne da un proverb arab? “Nu deschide gura decat daca esti sigur ca ceea ce vei spune este mai frumos decat tacerea”. “Daca pasarea n-ar fi cantat, n-ar fi fost vanata”, adauga japonezii.

Ce poate semnifica tacerea?

Tacerea semnifica atat consimtamantul, cat si refuzul. Totul depinde de context. Complicitatea fericita a indragostitilor ii scuteste de a-si mai impartasi verbal sentimentele, dupa cum retragerea in mutism poate taia toate puntile unei relatii interumane.

Uneori marturie a armoniei dintre doua fiinte, tacerea cunoaste si forme ce produc neliniste, ingrijorare ori angoasa. Exista asadar tacerea infricosatoare (linistea dinaintea furtunii) ce iti ingheata sangele in vine, tacerea de moarte, mai teribila decat zgomotul puternic. In secventele de suspans din filme se recurge, pentru a spori tensiunea, la muzica alarmanta. Un efect ce aduce anxietate il are insa tacerea brusca, mai rau prevestitoare decat orice fundal sonor.

Tacerea nelinisteste si in alte moduri. Ea ne lasa singuri cu propria persoana, constiinta, cu indoielile si remuscarile noastre. A suporta tacerea inseamna a te suporta cu toate slabiciunile, temerile sau obsesiile pe care le ai. Numai omul puternic poate rezista acestei probe care il ajuta sa se descopere pe sine, sa isi inteleaga limitele, insa si puterile ascunse.

Tacerea ca legamant cu Divinitatea


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri