Salutare mamici, M-am gandit sa dezbatem un pic problema indemnizatiei de cresterea copilului. Asta in cazul mamicilor cu venituri mai mari de 800 lei!!! In ultima luna la TV si prin ziare a aparut in sfarsit vestea buna pentru mamicile care au avut venituri mai mari inainte de a aduce pe lume un copil si anume ca vor primi 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dupa 1 ian. 2009 (lege valabila, dar obtionala, pentru toate mamicile care la 1 ian. 2009 au copii cu varsta sub 2 ani si nu au intrerupt deja concediul de crestere a copilului!!!). O VESTE EXTRAORDINARA pentru mine ![]() Tin sa va anunt ca informatiile aparute pe la TV sunt un pic eronate !!!!! privind documentatia ce trebuie depusa la dosar(cerere la Directia de Munca pentru cei 85% si dovada de venit- asa a fost anuntat la TV), eu m-am informat mai bine si vreau sa va spun si voua ce am aflat (informatiile le-am primit in scris de la Aocatul Poporului in urma unei cereri facute in vederea obtinerii acestor informatii). "... SE FACE PRECIZAREA CA MAMELE BENEFICIAZA OPTIONAL DE DE ACEST DREPT - INDEMNIZATIA DE CRESTEREA COPILULUI DE 85% DIN MEDIA VENITURILOR DIN ULTIMELE 12 LUNI. SIGUR CA SE VA APLICA DE LA DATA DE 1 IANUARIE 2009. IN LEGATURA CU PROCEDURA DE URMAT: SE VOR DEPUNE CERERI PENTRU ACORDAREA ACESTUI DREPT LA PRIMARIA ORASULUI IN A CAREI RAZA TERITORIALA AVETI DOMICILIUL, IAR PRIMARIILE TRANSMIT DIRECTIILOR TERITORIALE CEREREA IMPREUNA CU DOCUMENTELE JUSTIFICATIVE, PRINTRE CARE SI DOVADA VENITURILOR DUMNEAVOASTRA DIN ULTIMELE 12 LUNI LUCRATE. DETALIILE SUNT OFERITE DE PRIMARII!!!" Eu una am fost deja la Primarie chiar ieri dar .... stupoare !!!! cei de acolo nu stiau nimic .... ![]() mi-au zis sa revin peste cateva zile ca se vor documenta in acest sens.... tipic romanesc nu vi se pare?! m-am enervat foarte tare (sa lucrezi intr-un anumit domeniu si sa nu fii la curent cu noutatile ce tin de serviciul tau...oare cum au fost angajate acele persoane pe acel post ..... inca persoana de la primarie ce se ocupa cu aceasta problema a fost si foarte ofensata ca am deranjat-o de la cafea si barfa cu colega de birou ![]() Deci, mamici daca stiti mai multe despre acest subiect scieti-ne!!! ![]() Sper ca am fost de ajutor cu aceste informatii, daca am gresit cu ceva corectati-ma!!! ![]() Pupici pentru mamici si pentru pitici ![]() Liliana | ||
liliana_sfc Postat pe 11 Noiembrie 2008 11:59 | ||
---|---|---|
si eu sunt in aceeasi situatie,dar inca nu am mers la primarie,deoarece am cautat pe net,normele de aplicare ale acestei legi,tocmai pt. a vedea ce documente trebuiesc depuse la primarie ,si nu am gasit normele.Avand in vedere ca legea este abia aprobata,undeva la 04.11.2008 este posibil ca aceste norme sa nu fie inca publicate si atunci cei de la primarie chiar nu au de unde sa stie ce sa ceara.Eu cred ca va fi vorba de o cerere in acest sens (posibil un tipizat de la ei) si o adeverinta de la unitate(tot tipizat) in care se mentioneaza veniturile pt. cele 12 luni.Nu cred ca vor cere si altceva.Eu mai astept pana cam pe 10 dec. si apoi merg la primarie,sau dau un telefon sa intreb ce acte trebuiesc.Sper sa se lamureasca si ei pana atunci. | ||
rexona Postat pe 13 Noiembrie 2008 08:46 | ||
Salut, si eu sunt o fericita mamica pe care o avantajeaza cei 85% din media veniturilor obtinute in urma cu 12 luni inainte de a naste. Intr-adevar, legea prevede ca normele metodologice trebuie publicate in termen de 30 de zile de la abrogarea legii in cauza. Daca informatiile pe care le detin sunt corecte.. Asta inseamna ca pana cel tarziu 10 dec 2008 ar cam trebui sa stim cum sa procedam. Sincer, nu cred ca se vor misca f repede, nu cred ca luam banii din ianuarie 2009, dar macar sa ii primim cel tarziu in martie 2009 si retroactiv... Salut toate mamicile. | ||
kitty_kidz Postat pe 17 Noiembrie 2008 10:26 | ||
si stiti cumva cum se aplica? la salariul brut sau la salariul net? voi ce salarii aveti, de exemplu? | ||
green_eyes_lav Postat pe 7 Decembrie 2008 08:31 | ||
eu am sunat acum la primarie dar inca nu au primit metedologia de aplicare a legii aprobate si m-am gandit sa revin cu un telefon prin 20 decembrie, cel tarziu in ianuarie.Daca se iau in considerare veniturile de pe 12 luni . asta ar insemna cat am luat in cele 126 de zile de concediu pre si post natal atat ar trebui sa luam si acum. | ||
dia28 Postat pe 10 Decembrie 2008 16:35 | ||
BUNA. AM SI EU O INTREBARE IN LEGATURA CU LEGEA NOUA C.I.C AS VREA SA STIU DACA IN VENITUL NET DIN CARE SE CALUCULEAZA CEI 85% INTRA SI ORELE SUPLIMENTARE LEGALE SI ANUME 32 SAU 34 IN FUNCTIE DE CATE ZILE LUCRATOARE ARE LUNA EU ACESTE ORE LE AM SI PE FLUTURAS SI MI-AU FOST IMPOZITATE | ||
zaharia_ionel2003 Postat pe 19 Decembrie 2008 00:23 | ||
DA, INTRA IN CALCUL ORELE SUPLIMENTARE SI ORICE PRIMA , BONUS ATI LUAT IN DECURSUL ULTIMELOR 12 LUNI INAINTE DE NASTEREA COPILULUI. sI EU ASTAZI AM FOST SA MA INTERESEZ SI DIN PACATE PT MINE, ULTIMELE 12 LUNI NU INSEAMNA ULTIMELE 12 NLUNI IN CARE AI REALIZAT VENITURI SALARIALE CI ULTIMELE 12 LUNI INAINTEA NASTERII COPILULUI! dECI, DIDINA, VENITURILE REZULTATE DIN CONCEDIUL POSTNATAL NU INTRA LA CALCUL | ||
carla_dana_p Postat pe 13 Ianuarie 2009 23:18 | ||
si eu am fost la primarie si am intrebat ,raspunsul a fost ca am nevoie de acea adeverinta(tipizat ) si de copie de la carnetul de munca (conform cu original) ;acestea doua se depun la Directia Muncii din raza judetului din care faci parte | ||
rexona Postat pe 15 Ianuarie 2009 10:44 | ||
pt bucuresti nu trebuie copie dupa cartea de munca si nici un formular tipizat (am depus deja dosarul si stiu ce vorbesc), trebuie doar o cerere de mana in care mentiozei numele si adresa atat a ta cat si a copilului, lasi un nr de tel pe cerere, ceri la serviciu o adeverinta cu veniturile nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii , plus copie buletin si copie certif de nastere. atat contine dosarul. se poate trimite si prin posta cu confiemare de primire. adresa este str Hambarului nr 6 (se afla pe langa stadionul national. ) Este vorba de directia de munca- agentia pt prestatii sociale. Tot bucurestiul kdepune aici. Ma refer la cei care sunt deja in plata celor 6 milioane si vor acum sa treaca la 85%. Banii se vor incasa cam de prin aprilie mi s-a spus, pana atunci luam tot 6 mil. (atunci termina ei de facut calculele pe dosarele depuse cica) | ||
ruschita Postat pe 15 Ianuarie 2009 11:01 | ||
mie nu mi s-a cerut asa ceva. am beneficiat de cei 8 mil pana acum si daca am optat pentru 85 la suta am complectat o cerere primita de la m. muncii (se gaseste pe mmuncii.ro)cu datele personale a mele si ale copilului, o adeverinta de la lucru din care sa rezulte media veniturilor din ultimele 12 luni, copii xerox de pe buletinele parintilor si a certif. de nastere ale copilului. am primit un nr de inregistrare si asteptam...max 3 luni ![]() pentru cine a nascut luna asta poate trebuie mai multe acte... | ||
dia28 Postat pe 15 Ianuarie 2009 11:11 | ||
DACA PRIMIM BANII - 6 PE LUNA PANA IN APRILIE FARA INTRERUPERE AR FI SUPER, DAR AM AUZIT CA NU PRIMIM PANA ATUNCI NIMIK , DAR VOR FI VIRATI TOTI ODATA.ASA AR FI SUPER...SA NI DEA FARA INTRERUPERE...NU MAI MERG PRIN VECINI ...DATORII...BLA BLA DACA O MAMA E SINGURA CU BEBE DIN CE TRAIESTE 3 LUNI...?? SA MAI AI O RATA ![]() | ||
dia28 Postat pe 15 Ianuarie 2009 11:17 | ||
daca iti spun ca am depus dosarul si mi s-a spus ca primim in continuare 6 pana in aprilie! nu are cum sa te lase fara venit, legea nu prevede asa ceva!din ce oras esti de le-a venit asa o idee? | ||
ruschita Postat pe 15 Ianuarie 2009 11:42 | ||
D-na mi-a spus ca voi primi banii peste doua - trei luni cam asa,nu stie. Avand in vedere ca si cei 8 mil i-am primit dupa doua luni de la data introducerii dosarului ma gandeam ca si acum va fi la fel.atunci am pastrat banii de trusou, prima de nastere si prima de la servici si ne-am descurcat.Ar fi f. bine sa fie cum zici tu ![]() | ||
dia28 Postat pe 16 Ianuarie 2009 00:01 | ||
nu are de ce sa te lase fara bani pt ca tu ai deja depus dosarul pt 8 mil. daca crezi totusi ca e vreun pericol incearca sa strangi ceva fonduri pt vremuri grele, na, nu stiu ce sa zic. | ||
ruschita Postat pe 16 Ianuarie 2009 09:25 | ||
HOTÃRÂRE nr. 1682 din 10 decembrie 2008 pentru modificarea ºi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1025/2006 În temeiul art. 108 din Constituþia României, republicatã, Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre. Art. I Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.025/2006, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 17 august 2006, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã: 1.Titlul se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins: "NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului" 2.La articolul 2, dupã alineaîui (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins: "(4) Începând cu luna ianuarie 2009, indemnizaþia pentru creºterea copilului se acordã în cuantum de 600 lei sau, opþional, în cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate în ultimele 12 luni din ultimul an anterior datei naºterii copilului sau, dupã caz, datei de la care s-a încredinþat copilul în vederea adopþiei, s-a adoptat copilul ori s-a luat copilul în plasament sau în plasament în regim de urgenþã, precum ºi datei de la care persoana a fost numitã tutore, potrivit legii." 3.La articolul 4 alineatul (7), literele j), k) ºi o) se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins: "j) a urmat cursurile de zi ale învãþãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiþia absolvirii acestora cu examen de licenþã sau de diplomã organizat în prima sesiune. în sensul dispoziþiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii ºi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se ia în considerare intervalul cuprins între ziua în care începe ºi ziua în care se sfârºeºte fiecare an universitar, în condiþiile legii; k) se aflã în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învãþãmântului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenþã sau de diplomã, în vederea angajãrii sau, dupã caz, a trecerii în ºomaj, potrivit legii, calculate începând cu data de 1 a lunii urmãtoare absolvirii; o) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau ca militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat ori, dupã caz, a efectuat sau efectueazã serviciul militar pe bazã de voluntariat;" 4.La articolul 4 alineatul (7), dupã litera q) se introduc douã noi litere, literele r) ºi s), cu urmãtorul cuprins: "r) a beneficiat de concediu ºi indemnizaþie pentru creºterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 ºi 7 ani, potrivit prevederilor art. 12 alin. (1) lit. b)din Legea nr. 448/2006 privind protecþia ºi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile ulterioare; s) se aflã în perioada cuprinsã între absolvirea cursurilor de zi ale învãþãmântului medical superior, organizat potrivit legii, cu examen de licenþã organizat în prima sesiune, ºi începerea primului rezidenþiat dupã absolvire." 5.Articolul 5 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins: "Art. 5 Veniturile din salarii, din activitãþi independente ºi din activitãþi agricole prevãzute la art. 1 alin. (3) din ordonanþa de urgenþã, denumite în continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1)ºi (2), art. 46 alin. (1)-(4)ºi la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, ºi reprezintã valoarea obþinutã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzãtor fiecãrei categorii de venit." 6.La articolul 6, alineatele (2), (3), (5) ºi (6) se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins: "(2) În cazul în care nu a fost întocmit actul de naºtere al copilului pentru care se solicitã dreptul, cererea prevãzutã la alin. (1) va fi însoþitã de copia legalizatã a actului constatator al naºterii. Pentru copiii cetãþeni strãini, nãscuþi în strãinãtate, cererea va fi însoþitã de certificatul sau extrasul de naºtere tradus în limba românã ºi legalizat. (3) Pentru situaþia prevãzutã la alin. (2), beneficiarii dreptului au obligaþia sã depunã la agenþia pentru prestaþii sociale judeþeanã, respectiv a municipiului Bucureºti, denumitã în continuare agenþia teritorialã, copia certificatului de naºtere al copilului, în termen de 30 de zile de la eliberarea acestuia, dar nu mai târziu de 6 luni de la naºterea copilului sau 12 luni de la înregistrarea naºterii la autoritãþile române competente, în condiþiile Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, în cazul copiilor cetãþeni români nãscuþi în strãinãtate. (5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum ºi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de autoritãþile competente, sunt, dupã caz, urmãtoarele: a) dovada eliberatã de angajator sau alt plãtitor, din care sã rezulte cã persoana îndreptãþitã a realizat timp de 12 luni în ultimul an anterior naºterii copilului venituri din salarii, sau, dupã caz, de autoritatea competentã, în caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciarã a angajatorului; b) dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a nãscut copilul ºi/sau, dupã caz, dovada privind venitul calculat în vederea plãþii anticipate a impozitului, precum ºi copia deciziei de impunere, eliberate de autoritãþile competente, în cazul persoanelor care realizeazã venituri din activitãþi independente ºi/sau din activitãþi agricole. în situaþia în care una dintre aceste dovezi nu poate fi eliberatã, persoana îndreptãþitã prezintã o declaraþie pe propria rãspundere privind realizarea acestor venituri, în condiþiile prevãzute de Codul penal; c) dovada eliberatã de autoritãþile competente, în cazul persoanelor care realizeazã venituri profesionale neimpozabile; d) dovada eliberatã de autoritãþile competente, în cazul asociaþilor unici, privind veniturile realizate de aceºtia; e) adeverinþa eliberatã de plãtitorul indemnizaþiei de maternitate, potrivit Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile ulterioare, de angajator sau, dupã caz, de casa teritorialã de asigurãri de sãnãtate ori de agenþia judeþeanã pentru ocuparea forþei de muncã, pentru aplicarea art. 8 alin. (1) lit. d) din ordonanþa de urgenþã; f) dovada eliberatã de autoritãþile competente, de angajatori sau, dupã caz, declaraþia pe propria rãspundere, din care sã rezulte data de la care solicitantul se aflã în concediu pentru creºterea copilului; g) copia contractului de muncã sau, dupã caz, dovada eliberatã de angajatori ori de autoritãþile competente strãine sau române, tradusã ºi legalizatã, care sã ateste realizarea de venituri profesionale pe baza unor contracte individuale de muncã în strãinãtate, potrivit acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state, sau, dupã caz, realizarea de venituri profesionale dobândite în urma activitãþilor salariale ori independente totalizate în baza prevederilor Regulamentului CEE 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã lucrãtorilor salariaþi, lucrãtorilor independenþi ºi membrilor familiilor lor care se deplaseazã în interiorul Comunitãþii. (6) Actele doveditoare privind atestarea situaþiilor prevãzute la art. 4 alin. (7) ºi, dupã caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autoritãþile competente, sunt urmãtoarele: a) dovada eliberatã de instituþia care a trimis persoana în misiune permanentã în strãinãtate, pentru situaþia prevãzutã la lit. a); b) dovada eliberatã de agenþia teritorialã pentru ocuparea forþei de muncã, pentru situaþiile prevãzute la lit. b), c), e) ºi f); c) dovada eliberatã de casele teritoriale de pensii, pentru situaþiile prevãzute la lit. c)-h) ºi p); d) dovada eliberatã de angajator ori, dupã caz, de casa teritorialã de asigurãri de sãnãtate, pentru situaþiile prevãzute la lit. c)-g) ºi i), l)-n); e) diploma de absolvire, foaia matricolã sau adeverinþa eliberatã de instituþia de învãþãmânt superior, pentru situaþiile prevãzute la lit. j), k) ºi s); f) livretul militar, certificatul sau orice altã dovadã eliberatã, dupã caz, de centrul militar în a cãrui razã teritorialã domiciliazã persoana îndreptãþitã sau de structurile militare ale instituþiilor din sistemul de apãrare, ordine publicã ºi siguranþã naþionalã, în care sunt precizate cu exactitate perioadele ºi natura situaþiei respective, pentru situaþia prevãzutã la lit. o)." 7.La articolul 8, alineatul (2) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins: "(2) În cazul în care situaþia prevãzutã la alin. (1) se produce dupã data de 1 ianuarie 2009, se acordã o singurã indemnizaþie, la aceeaºi valoare cu indemnizaþia primitã anterior naºterii celui din urmã copil." 8.La articolul 11, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins: "(3) Acordarea indemnizaþiei pentru creºterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului lunar se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãþite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiþiilor prevãzute de ordonanþa de urgenþã." 9.La articolul 14, alineatul (2) se abrogã. 10.Dupã articolul 19 se introduc douã noi articole, articolele 191 ºi 192, cu urmãtoruS cuprins: "Art. 191 (1) La stabilirea bazei de caicul a indemnizaþiei pentru creºterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptãþitã, obþinute în condiþiile art. 5, precum ºi veniturile aferente perioadelor asimilate prevãzute la art. 4 alin. (7). (2) Baza de calcul a indemnizaþiei pentru creºterea copilului stabilitã potrivit alin. (1), se determinã ca sumã totalã a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterior datei naºterii copilului ºi împãrþitã la 12. (3) Cuantumul indemnizaþiei pentru creºterea copilului se calculeazã prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2). (4) Pentru luna în care s-a nãscut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioarã celei în care s-a nãscut copilul. (5) În situaþia în care cele 12 luni anterioare datei naºterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevãzute la art. 4 alin. (7) în care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizaþiei pentru creºterea copilului este de 600 lei. Dacã persoana realizeazã venituri o perioadã de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaþiei pentru creºterea copilului este reprezentatã de suma totalã a veniturilor realizate în aceste luni, împãrþitã la 12. (6) În cazul veniturilor din activitãþi independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizaþiei pentru creºterea copilului se iau în calcul veniturile înscrise în actele doveditoare prevãzute la art. 6 alin. (5) lit. b). (7) În situaþia persoanelor prevãzute la art. 4 alin. (7) lit. m), pentru conversia în moneda naþionalã a veniturilor realizate de acestea, se ia în calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naþionalã a României din ziua anterioarã stabilirii dreptului. (8) Dacã din calculul indemnizaþiei pentru creºterea copilului potrivit prevederilor alin. (1)-(7) rezultã un cuantum mai mic de 600 lei, se acordã 600 lei. Art. 192 (1) În situaþia persoanelor care realizeazã venituri din activitãþi independente sau agricole, cuantumul indemnizaþiei pentru creºterea copilului se recalculeazã în baza dovezilor eliberate de autoritãþile competente privind veniturile efectiv realizate în perioada pentru care s-a luat în calcul venitul estimat în vederea plãþii anticipate a impozitului sau, dupã caz, pentru care s-a completat declaraþia pe propria rãspundere prevãzutã la art. 6 alin. (5) lit. b). (2) Dovada prevãzutã la alin. (1) se transmite de cãtre persoana beneficiarã la agenþia teritorialã, cu respectarea termenului general de prescripþie prevãzut de lege. (3) Dacã din recalculare rezultã un cuantum mai mare al indemnizaþiei pentru creºterea copilului faþã de cel stabilit iniþial, diferenþa de cuantum se acordã pentru toatã perioada de la data stabilirii dreptului. (4) Dacã din recalculare rezultã un cuantum mai mic al indemnizaþiei pentru creºterea copilului faþã de cel stabilit iniþial, diferenþa de cuantum se recupereazã de la beneficiar, în condiþiile art. 21 alin. (1) din ordonanþa de urgenþã." 11.La articolul 20 alineatul (1), litera a) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins: "a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naºterii copilului, indiferent de persoana îndreptãþitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;" 12.Articolul 22 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins: "Art. 22 Pe perioada acordãrii indemnizaþiei pentru creºterea copilului, plata pensiei de invaliditate ºi a venitului de completare, acordate potrivit legii, nu se suspendã." 13.Articolul 25 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins: "Art. 25 (1) Agenþiile teritoriale solicitã Agenþiei Naþionale pentru Prestaþii Sociale creditele bugetare corespunzãtoare drepturilor prevãzute de ordonanþa de urgenþã pânã cel târziu la data de 15 a fiecãrei luni. (2) Agenþia Naþionalã pentru Prestaþii Sociale solicitã Ministerului Muncii, Familiei ºi Egalitãþii de ªanse creditele bugetare prevãzute la alin. (1), centralizate la nivelul întregii þãri, pânã cel târziu la data de 20 a fiecãrei luni." 14.Articolul 30 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins: "Art. 30 (1) Sumele încasate necuvenit sau acordate în condiþiile prevãzute la art. 192 alin. (3) se recupereazã de la beneficiarii acestora, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agenþiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripþie. Decizia de recuperare constituie titlu executoriu. (2) Suspendarea plãþii/încetarea drepturilor/reluarea plãþii drepturilor/modificarea cuantumului indemnizaþiei pentru creºterea copilului se face prin decizie a directorului executiv al agenþiei teritoriale ºi se comunicã beneficiarului în termen de 15 zile lucrãtoare. Modelele deciziilor sunt prevãzute în anexele nr. 3a), 3b), 3c) ºi 3d)." 15.Dupã articolul 30 se introduc patru noi articole, articolele 301, 302, 303 ºi 304, cu urmãtorul cuprins: "Art. 301 Dreptul la indemnizaþia pentru creºterea copilului în cuantumul prevãzut la art. 2 alin. (4) se acordã începând cu luna ianuarie 2009 ºi persoanelor care, la data de 1 ianuarie 2009, se aflau în una dintre urmãtoarele situaþii: a) în plata indemnizaþiei pentru creºterea copilului; b) în plata indemnizaþiei pentru creºterea copilului în condiþiile prevãzute la art. 8 alin. (1); c) în plata stimulentului lunar; d) în concediu de maternitate ºi în plata indemnizaþiei aferente; e) ar fi fost îndreptãþite sã beneficieze de indemnizaþia pentru creºterea copilului sau de stimulentul lunar ºi nu au solicitat acest drept; f) cererile privind acordarea indemnizaþiei pentru creºterea copilului nu au fost soluþionate pânã la data de 31 decembrie 2008 inclusiv. Art. 302 (1) Pentru acordarea indemnizaþiei pentru creºterea copilului în cuantum de 85% în situaþia prevãzutã la art.301 lit. a), b) ºi f), persoanele beneficiare transmit la agenþia teritorialã o cerere scrisã care sã conþinã în mod obligatoriu numele ºi prenumele, codul numeric personal, adresa, atât ale persoanei beneficiare, cât ºi ale copilului pentru care se primeºte indemnizaþia, însoþitã de documentele doveditoare, conform prevederilor art. 6 alin. (5) ºi (6), pânã cel târziu la data de 30 iunie 2009. (2) În situaþia prevãzutã la art. 301 lit. b), documentele doveditoare menþionate la alin. (1) sunt cele dinaintea naºterii copilului/copiilor anterior/anteriori. (3) Pânã la înregistrarea documentelor doveditoare prevãzute la alin. (1) ºi calculul indemnizaþiei pentru creºterea copilului potrivit art. 191, aceasta se acordã în cuantum de 600 lei, urmând ca diferenþa de cuantum sã fie acordatã începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2009. Art. 303 Pentru acordarea indemnizaþiei pentru creºterea copilului în situaþia prevãzutã la art. 301 lit. c), persoana care doreºte sã beneficieze de concediu de creºtere a copilului transmite la agenþia teritorialã cererea prevãzutã în anexa nr. 1 ºi documentele doveditoare, conform prevederilor art. 6 alin. (5) ºi (6). Art. 304 Pentru acordarea indemnizaþiei pentru creºterea copilului în situaþiile prevãzute la art. 301 lit. d) ºi e), persoana îndreptãþitã depune la primãrie cererea prevãzutã în anexa nr. 1 ºi documentele doveditoare, conform prevederilor art. 6, cu respectarea termenelor prevãzute la art.10 alin. (1) din ordonanþa de urgenþã." 16.La articolul 31, alineatul (2) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins: "(2) Agenþiile teritoriale transmit Agenþiei Naþionale pentru Prestaþii Sociale, pânã la data de 15 a fiecãrei luni pentru luna anterioarã, fundamentarea creditelor necesare pentru plata contribuþiei de asigurãri sociale de sãnãtate pentru persoanele beneficiare de indemnizaþie lunarã pentru creºterea copilului." 17.La articolul 31, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins: "(3) Agenþia Naþionalã pentru Prestaþii Sociale solicitã Ministerului Muncii, Familiei ºi Egalitãþii de ªanse creditele bugetare prevãzute la alin. (2) centralizate la nivelul întregii þãri pânã cel târziu la data de 20 a fiecãrei luni." 18.Dupã articolul 36 se introduce un nou articol, articolul 361, cu urmãtorul cuprins: "Art. 361 (1) Persoanele care îºi desfãºoarã activitatea în ministerele ºi instituþiile din sectorul de apãrare, ordine publicã ºi siguranþã naþionalã beneficiazã de indemnizaþie pentru creºterea copilului acordatã prin aceste instituþii. (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile tuturor categoriilor de personal. (3) În situaþia în care în perioada concediului pentru creºterea copilului ºi a indemnizaþiei aferente contractul de muncã al persoanei prevãzute la a lin. (1) înceteazã, plata indemnizaþiei se asigurã prin agenþiile teritoriale pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. (4) În situaþia prevãzutã la alin. (3), instituþiile din sectorul de apãrare, ordine publicã ºi siguranþã naþionalã au obligaþia sã transmitã agenþiilor teritoriale în a cãror razã teritorialã domiciliazã persoana beneficiarã cererea ºi documentele doveditoare ale acesteia care au stat la baza stabilirii dreptului." 19.În cuprinsul normelor metodologice ºi al anexelor, direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie judeþeanã, respectiv a municipiului Bucureºti se înlocuieºte cu agenþia judeþeanã pentru prestaþii sociale, respectiv a municipiului Bucureºti, denumite în continuare agenþii teritoriale, ºi Ministerul Muncii, Familiei ºi Egalitãþii de ªanse se înlocuieºte cu Agenþia Naþionalã pentru Prestaþii Sociale, cu excepþia art. 37. 20.Anexele nr. 1,2a), 2b), 3a), 3b) ºi 3c) se modificã ºi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-6, care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre. 21.Dupã anexa nr. 3c) se introduce o nouã anexã, anexa nr. 3d), având cuprinsul prevãzut în anexa nr. 7, care face parte integrantã din prezenta hotãrâre. Art. II Hotãrârea Guvernului nr. 1.025/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 17 august 2006, cu modificãrile ºi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare. -****- PRIM-MINISTRU CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU Contrasemneazã: Ministrul muncii, familiei ºi egalitãþii de ºanse, Mariana Câmpeanu Ministrul internelor ºi reformei administrative, Cristian David Ministrul economiei ºi finanþelor, Varujan Vosganian ANEXA nr. 1: Din pacate ne lovim de vesnica birocratie, ba mai mult, functionarii (ai Primariei, ai Directiilor de Munca), interpreteaza normele in fel si chip. De exemplu, mie de la Primarie mi-au spus ca tb. adeverinta de venit pe ultimele 13 luni(cica daca copilul e nascut in 10 sept),si acele zile sunt stagiu de cotizare(adevarat,dar normele specifica altceva), de la Directia de Munca zic ca pe 12 luni, iar de la Primaria altei localitati am aflat ca probabil se ia in considerare toata luna sept. O bulibaseala totala, i-am zapacit pe angajatori:ba adeverinta pe 12 luni, ba pe 13...si asa trece timpul si nu reusesc sa-mi depun actele. Poate pana la Craciun primesc si eu banutii... ![]() ![]() | ||
anna_kidz Postat pe 20 Ianuarie 2009 00:39 | ||
![]() Este totusi cam tarziu sa se inceapa recalcularea deabea atunci.. | ||
andrei_carmen77 Postat pe 10 Februarie 2009 00:04 | ||
Pt andrei_carmen77. Din cate stiu 1.06.2009 este data limita pana la care se pot depune cererile pt. recalculare. In mod normal de la data depunerii dosarului dureaza 3 luni pana primesti banutii(retroactiv). | ||
anna_kidz Postat pe 10 Februarie 2009 15:36 | ||
Art 302, pct 1 din Ordonanta de mai sus. | ||
anna_kidz Postat pe 10 Februarie 2009 15:39 | ||
Buna Anna.Am vazut ca in articolul 302 este sesizat acest fapt, dar atunci cand a fost sotul meu si a depus dosarul era scris mare pe usa ca recalcularea incepe de la 01.06.2009.Sa dea D-zeu sa fie asa cum spui tu si sa vedem banii macar in 3 luni de la depunere dosar.Dar oare pana atunci ii mai vedem pe cei 600 Ron? P.S. Multumesc mult pentru raspuns, ma framanta f. tare incertitudinea asta. | ||
andrei_carmen77 Postat pe 12 Februarie 2009 11:16 | ||
Pt. andrei_carmen77. Daca si pana acum ai primit cei 600 lei, banutii ar trebui sa-i primesti in continuare, pana la recalculare. Daca abia acum depui dosarul, adica nu ai primit pana acum cei 600 lei, vei primi retroactiv intreaga suma. Problema e ca, din cauza deficitului bugetar, s-ar putea ca noi, mamicile, sa avem neplacuta surpriza de a nu primi la timp, de a primi fractionat sau deloc o perioada banutii. Sa ne apere D-zeu de asa ceva. | ||
anna_kidz Postat pe 12 Februarie 2009 17:21 | ||
Multumesc pentru raspuns Anna, din pacate asa este nu putem avea o siguranta cu privire la data la care vom intra in posesia banilor, ceea ce este f. trist.Da eu iau cei 600 RON de 2 luni si sper sa-i iau in continure pana cand voi primii banii recalculati. | ||
andrei_carmen77 Postat pe 14 Februarie 2009 20:50 | ||
pt.cele interesate: mamele care beneficiaza de cei 85 la suta mai primesc pe langa si cei 2 mil pt. bebe nu doar cei 85 la suta. | ||
dia28 Postat pe 17 Februarie 2009 15:36 | ||
ruschita ai avut dreptate ca primim cei 6 mil in continuare...altfel ![]() ![]() | ||
dia28 Postat pe 17 Februarie 2009 15:39 | ||
andrei _carmen: cei 600 de ron ii primesti in continuare, iar cand termina ei de procesat noile cereri de puse (alea ref 85%) , o sa iti dea retroactiv diferenta. | ||
ruschita Postat pe 17 Februarie 2009 16:35 | ||
Multumesc Ruschita, o veste f. buna; ca pana vom primi retroactiv diferenta pana la 85% s-ar putea sa ne creasca urechile.. | ||
andrei_carmen77 Postat pe 24 Februarie 2009 23:11 | ||
si noi vom depune dosarul ,ca pana acum a trebuit sa refacem adev de sal. de 3 ori !!!!!! asta e ,si vom astepta diferenta ,insa sper din tot sufletul sa nu se stopeze orice fel de plata pana cand vin banii. pupici la pitici | ||
mihasa Postat pe 25 Februarie 2009 15:01 | ||
buna seara mamicilor.sa va zic ce am patit eu cu toate nebunia asta .fetita mea are aproape 8 luni .....in astea opt luni am primit fix doua alocatii adica 400ron...le-au ametit asa de tare incat a trebuit sa fac multe cereri de anul trecut ma lupt cu ei.pt indemnizatie am depus in noiembrie dosarul pt ca atunci am terminat concediul post natal.urma sa primesc cei 6mil doar pt nov.si dec pt ca in ianuarie am depus pt 85%.si am tot asteptat.pot spune ca abia acum doua zile mi-au trimis alocatiile restante plus cele doua luni de indemnizatie........intre timp l-am mai trimis pe sotul meu pe la ei si i s-a zis ca cei 85% ii voi primi in martie .daca ii primesc va dau de veste cu toate ca mi-e greu sa cred.eu sunt totusi multumita ca s-a aprobat legea noua si nu trebuie sa ne chinuim cu doar cei 800ron. o seara buna si sa va creasca copii frumosi si sanatosi! | ||
oto_otto2000 Postat pe 25 Februarie 2009 19:01 | ||
Buna fetelor, intr-adevar vestea buna este ca am primit banii cei 600 Ron pentru luna ianuarie, asta insemnand ca nu ne vor lasa fara bani pana vin cei 85% retroactiv; oricum nu am nici o speranta pentru luna martie, cred ca cel mai devreme poate fi 3 luni de la data depunerii dosarului. | ||
andrei_carmen77 Postat pe 26 Februarie 2009 16:55 | ||
INSTRUCÞIUNI din 4 februarie 2009 de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.025/2006 Art. 1 (1)În aplicarea prevederilor art. 301 lit. a), b) ºi f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.025/2006, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, denumite în continuare Norme metodologice, modelul cererii pentru recalcularea indemnizaþiei pentru creºterea copilului este prevãzut în anexa nr. 1. (2)Cererea prevãzutã la alin. (1) se poate depune direct la agenþia pentru prestaþii sociale judeþeanã, respectiv a municipiului Bucureºti, denumitã în continuare agenþie teritorialã, în a cãrei razã teritorialã domiciliazã persoana beneficiarã, se poate transmite la aceastã instituþie prin poºtã, cu confirmare de primire, sau prin altã modalitate stabilitã de agenþia teritorialã, pânã cel târziu la data de 30 iunie 2009. Art. 2 (1)În sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizaþiei pentru creºterea copilului reprezintã, dupã caz: a)suma încasatã din veniturile din salarii, care se stabileºte astfel: - la locul unde se aflã funcþia de bazã: suma încasatã de persoana îndreptãþitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinatã ca diferenþã între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuþiilor obligatorii aferente unei luni ºi a deducerii personale acordate pentru luna respectivã, ºi contribuþiile la fondurile de pensii facultative, precum ºi cotizaþia sindicalã plãtitã în luna respectivã; - pentru veniturile obþinute în celelalte cazuri: suma încasatã de persoana îndreptãþitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul, determinatã ca diferenþã între venitul brut ºi contribuþiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora; b)suma încasatã de persoana îndreptãþitã, calculatã potrivit legii de cãtre plãtitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevãzute la art. 4 alin. (7) din Normele metodologice; c)suma încasatã de persoana îndreptãþitã care realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile; d)suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãþi independente, determinat în condiþiile legii; e)suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãþi agricole, determinat în condiþiile legii. (2)Pentru persoanele care realizeazã venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezintã salariul de bazã, indemnizaþii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de naturã salarialã ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii. (3)În cazul în care o persoanã realizeazã concomitent venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta, stabilite potrivit alin. (1). Art. 3 (1)În aplicarea prevederilor art. 6 alin. (5) lit. a), c), e) ºi f) ºi alin. (6) lit. a)-d) din Normele metodologice, dovada privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal, precum ºi nivelul net lunar al acestora se completeazã potrivit modelului de adeverinþã prevãzut în anexa nr. 2. (2)Pentru celelalte cazuri, dovada privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal, precum ºi nivelul net lunar al acestora se completeazã potrivit modelelor specifice, prevãzute de legislaþia în vigoare, utilizate de autoritãþile competente. Art. 4 (1)În aplicarea prevederilor art. 302 alin. (2) din Normele metodologice ºi ale art. 24 alin. (2) din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile ulterioare, pentru recalcularea indemnizaþiei pentru creºterea copilului, în cuantum de 85%, baza de calcul a indemnizaþiei se determinã ca suma totalã a veniturilor realizate în ultimele 10 luni anterioare datei naºterii copilului împãrþitã la 10. (2)În situaþia menþionatã la alin. (1), la stabilirea cuantumului indemnizaþiei pentru creºterea copilului se vor lua în calcul veniturile realizate în ultimele 10 luni anterioare datei naºterii copilului, respectiv veniturile din salarii calculate conform art. 2 alin. (1) lit. a) sau veniturile declarate conform contractelor de asigurare socialã individuale încheiate potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii ºi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare. (3)În situaþia prevãzutã la art. 4 alin. (8) din Normele metodologice, la stabilirea indemnizaþiei pentru creºterea copilului, în cuantum de 85%, perioada pentru determinarea bazei de calcul a indemnizaþiei se diminueazã corespunzãtor cu perioada cuprinsã între data naºterii ºi data prezumtivã a naºterii. Baza de calcul se determinã ca suma totalã a veniturilor realizate în aceastã perioadã împãrþitã la numãrul de luni rezultate. Art. 5 Sumele rezultate din calcularea /recalcularea indemnizaþiei pentru creºterea copilului se rotunjesc la 1 leu pentru fracþiunile de peste 50 de bani inclusiv ºi se neglijeazã fracþiunile de pânã la 49 de bani inclusiv. Art. 6 (1)Anexele nr. 1 ºi 2 fac parte integrantã din prezentele instrucþiuni ºi se utilizeazã de la data intrãrii în vigoare a acestora. (2)Documentele doveditoare privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal, precum ºi nivelul net lunar al acestora, depuse pânã la data publicãrii prezentelor instrucþiuni la primãriile în a cãror razã teritorialã îºi au domiciliul persoanele îndreptãþite sau, dupã caz, transmise la agenþiile teritoriale, vor fi luate în considerare pentru stabilirea drepturilor la indemnizaþia pentru creºterea copilului. -****- ANEXA Nr. 1: CERERE pentru recalcularea indemnizaþiei pentru creºterea copilului Domnului director executiv I.Subsemnata (ul), Numele ºi prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Cod numeric personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Adresa Str. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Nr. |_|_|_|_| Bl. |_|_|_|_|_|_|_|_| Sc. |_|_| Ap. |_|_|_| Sector |_| Mun. / Oraº |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| com. ; sat |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Judeþul |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Telefon |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Fax |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| E - mail _____________________ Act de identitate |_|_|_| Seria |_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_| Emis de |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Vã rog sã-mi aprobaþi RECALCULAREA indemnizaþiei pentru creºterea copilului în conformitate cu prevederile legile în vigoare. II.Copilul / copiii în întreþinere pentru care primesc în prezent indemnizaþia este / sunt: 1 Numele ºi prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Cod numeric personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Act de identitate / act doveditor |_|_|_| Seria |_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_| 2 Numele ºi prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Cod numeric personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Act de identitate / act doveditor |_|_|_| Seria |_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_| 3 Numele ºi prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Cod numeric personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Act de identitate / act doveditor |_|_|_| Seria |_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_| Data ......... Semnãtura solicitantului ............... NOTÃ: La pct. II se vor completa datele copilului, respectiv ale tuturor copiilor rezultaþi din sarcini multiple sau datele ambilor copii în cazul în care persoana se aflã în prelungirea concediului pentru creºterea copilului. ANEXA Nr. 2: Denumire angajator / instituþie............................................... Sediu angajator / instituþie..................................................... Nr. O.R.C............................................................................ Cod fiscal............................................................................. Telefon/fax........................................................................... ADEVERINÞà 1) nr. ............./.......................... Se adevereºte prin prezenta cã doamna / domnul.........................................................., CNP..............................., domiciliatã / domiciliat în localitatea................................................., str................................................... nr. ......, bl. ........, sc. ......., et......., ap. .........., sectorul/judeþul.............................., având calitatea de 2)................................................... în instituþia noastrã de la data de....................................: I.Referitor la îndeplinirea condiþiilor de acordare a concediului ºi indemnizaþiei pentru creºterea copilului 3): - în perioada de la............................. pânã la..................................... a beneficiat de indemnizaþie de maternitate; - la data de................................. se împlinesc cele 42 de zile din concediul de lãuzie; - în perioada de la............................ pânã la............................... a beneficiat de indemnizaþie pentru creºterea copilului; - începând cu data de..................................... se aprobã concediul pentru creºterea copilului; - a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dupã cum urmeazã: -- de la (zi /lunã / an).................................. pânã la (zi / lunã / an)................................................ 4). ______ 1) Se va completa de cãtre fiecare angajator / instituþie care atestã una dintre situaþiile în care persoana s-a aflat la un moment dat în intervalul celor 12 luni. 2) Se va trece calitatea persoanei - de exemplu, salariat cu contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã / determinatã, ºomer, persoanã cu drept de pensie de invaliditate. 3) Aceastã rubricã nu se va completa în cazul persoanelor care solicitã recalcularea cuantumului indemnizaþiei pentru creºterea copilului. 4) Se completeazã pentru fiecare lunã din cele 12 în care persoana a avut calitatea menþionatã. II.Referitor la veniturile realizate în ultimele 12 luni anterioare datei naºterii copilului, reprezentând suma încasatã de persoana îndreptãþitã, conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a)-c) ºi alin. (2) din instrucþiuni: Nr. crt. Luna Tipul venitului (salariu net, indemnizaþie ºomaj, indemnizaþie concediu medical etc.) Venitul realizat (salariul net) - valoarea - 1. Luna............................ anul................ (luna naºterii copilului) 2. Luna............................ anul................ (luna anterioarã lunii naºterii copilului) 3. Luna............................ anul................ (a 2-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 4. Luna............................ anul................ (a 3-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 5. Luna............................ anul................ (a 4-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 6. Luna............................ anul................ (a 5-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 7. Luna............................ anul................ (a 6-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 8. Luna............................ anul................ (a 7-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 9. Luna............................ anul................ (a 8-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 10. Luna............................ anul................ (a 9-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 11. Luna............................ anul................ (a 10-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) 12. Luna............................ anul................ (a 11-a lunã anterioarã lunii naºterii copilului) Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraþii, respectiv faptul cã declararea necorespunzãtoare a adevãrului fãcutã unui organ sau unei instituþii de stat se pedepseºte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã, declar pe propria rãspundere cã datele ºi informaþiile prezentate corespund realitãþii. .............................................. (numele, prenumele, semnãtura ºi ºtampila reprezentantului legal) Publicat în Monitorul Oficial cu numãrul 87 din data de 13 februarie 2009 | ||
anna_kidz Postat pe 27 Februarie 2009 08:53 | ||
Pt. ANNA- Adica mai nou, trebuie sa completam si anexa 1 si s-o depunem la dosar, plus actele de la anexa 2? Si mai am o intrebare, formularul il luam de la Directia de Munca din sect. 2sau putem sa-l luam din fiecare sector?Doamne cand se vor opri si ne vor da banii? Chiar totul trebuie sa fie atat de greu in tara asta? | ||
andrei_carmen77 Postat pe 27 Februarie 2009 18:32 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
probleme tehnice sau de alta natura | 29 | De la: alinakatt 13 Iulie 2009 19:38 |
doresc sa ingrijesc copilas cu varsta intre 2 - 10 anisori | 1 | De la: kidz000824 29 Aprilie 2009 21:03 |
Indemnizatie de cresterea copilului de 85% ... | 100 | De la: Lowiny 26 Aprilie 2010 19:05 |
despre medici pediatri | 4 | De la: kidz005083 5 Aprilie 2010 10:31 |
Forum nou!!! | 81 | De la: office_salinasusesi_ro 26 Aprilie 2010 02:56 |
Copiii vorbesc despre viitorul și drepturile pe care și le doresc
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe care le putem învăța din pandemie
Povestea ta, de ziua noastră