cu fetita despre sex

fetita mea are 9 ani si-mi pune din ce in ce mai multe intrebari.Eu am incercat sa-i raspund de fiecare data dar mai pe ocolite.Un exemplu de intrebare:cum a intrat in burta mea sau de ce fac dragoste oamenii sau ce inseamna viol etc.I-am promis ca pana implineste 10 ani o sa stie tot.Problema este ca nu stiu cum sa-i spun,mai exact sa-i spun totul despre barbat si femeie?Cine ma poate ajuta?
ciopica
Postat pe 18 Februarie 2008 16:24
Daca ai stabilita deja o relatie de prietenie cu ea(pe langa mama-fiica), cred ca ar trebui sa-i vorbesti deschis pe intelesul ei.Sa incerci sa-i raspunzi la toate intrebarile, ca sa nu fie nevoita sa intrebe in alta parte(colege, vecini,etc)pt.ca risti sa gaseasca niste raspunsuri mult mai altfel decat ti-ai dori tu.Cred ca asa e cel mai bine.Nu sunt mama de fata, dar si cu baielul meu (care deocamdata e mic pt.o parte din intrebarile astea), voi face acelasi lucru.Explicat deschis si pe intelesul lui e mai sigur. Spune-mi si mie daca incerci, cam cum decurg discutiile.........
cezarinady
Postat pe 19 Februarie 2008 16:44
Multumesc,asa ma gandeam si eu dar totusi am o retinere,sa -i spun si despre cum se spune in popor la tot ce-i legat de subiectul asta sau sa-i spun ca-n carte,cu termeni mai eleganti,cum te invata la scoala.Asta-i dilema.Eu zic sa o invat in termenii cei mai uzuali,dar mi-e rusine,cum s-o fac?
ciopica
Postat pe 19 Februarie 2008 19:56
eu cand eram mica am intrebat-o pe mama cum se fac copiii si mi-a zis ca daca 2 parinti stau imbratisati si se iubesc mult, le da dumnezeu asa o putere si mamica se gandeste "Vreau un copil, vreau un copil", si vine bb. Si ce sa vezi, m-am ganidt sa verific spusele mamei (copil fiind ) si ma tot gandeam si eu cu toata convinegrea"vreau un copil, vreau un copil" si evident nu s-a intamplat nimic...

Cred ca eu am sa ii explic copilului meu ca cei 2 se tin in brate dezbracatati astfel incat sa isi simta tot corpul, si daca sunt oameni buni o sa le dea dumnezeu un copil. Eu nu cred insa ca intrebarea cea mai grea e cum intra bb in burtica, ci cum iese din burtica...
ruschita
Postat pe 21 Februarie 2008 10:14
Fetita mea are 11 ani si jumatate si deja am trecut prin toate intrebarile. Cand avea 7 ani m-a intrebat ce inseamna "muie" (am aflat ca auzise la un baietel de la gradinita) I-am explicat si ce inseamna cuvantul si de unde provine, dar i-am explicat si ce semnificatie ii dau unii oameni. Pe la 9 ani m-a intrebat ce inseamna "curva" pt. ca o colega de clasa i-a zis asa.
Apoi, fiind mai grasuta si mergand cu ea pe la medici, mi s-a spus ca organismul ei se pregateste pentru menstruatie ... si atunci a trebuit sa discut cu ea si sa-i explic ce transformari vor exista in organismul ei, sa-i explic cum se concep si nasc copiii, ce inseamna viata sexuala, avand in vedere ca nu poti sti niciodata ce fac hormonii.
Mie mi s-a parut normal sa discut cu ea ca la carte pentru a se putea obisnui cu termenii si atunci cand va ajunge la medic sa fie familiarizata cu ei si sa se poata exprima mai usor.
Si daca nu le explicam noi, vor cauta in alta parte raspunsuri si cine stie ce vor afla.
paula_covrigeanu
Postat pe 21 Februarie 2008 17:42
Va multumesc sunt hotarata sa-i spun tot ca la carte si am sa-i explic si cateva cuvinte uzuale.Si fetita mea e grasuta si mi-au spus doctorii sa fiu pregatita sa-i vina ciclu mai devreme.Am sa va spun cum a decurs discutia chiar si eu sunt curioasa.Sper sa ma descurc.Pa
ciopica
Postat pe 22 Februarie 2008 08:33
Eu cred ca cea mai buna cale este sa ii spui adevarul dar adaptat la varsta copilului. Fetita mea are doar 2 ani si 8 luni si stie deja ca Doamne -doamne a pus la mami in burta o samanta mica si a crescut si cand s-a facut burtica mare , mami s-a dus la d-na doctor si a scos-o din burtica .Bineinteles ca la varsta ei nu aveam ce sa ii explic despre sex, dar intr-o seara la baie pe cand se dadea cu crema m-a intrebat mami ce e motul ala la mine la putzi?Am ramas perplexa si chiar nu am stiut ce sa ii spun. Statea in fundulet si isi studia cu atentie putzi.Pana la urma i-am spus ca asa au toate fetitele si sa il lase in pace ca se inroseste. Norocul meu ca s-a multumit cu explicatia si nu a mai zis nimic de atunci.
dananica77
Postat pe 22 Februarie 2008 08:35
se poate vorbi despre sex cu copilul al orice varsta nu exista o varsta de incepere, curioziatea cpiilor incepe in jur de 2,3 ani cand observa si inavat in gradi diferentele dintre baieti si fetite, dar sunt diferente mai mult culturale si de imbracaminte decat diferente concrete.
la varstele mai mici se pot folosi ca si exemple flori sau animale, gaini, iepuri, etc..etc, depinde de voi ce si cum explicati.
plecati in schimb de la un limbaj simplu si imformatii putine (la 3 ani nu e neaparat nevoie sa stie sa sexul se face asa si asa si nu stiu cum), si de la an la an mai adaugati o noua informatie la cea deja existenta, folositiva de exemplele pe care le vedeti in naruta, nu trebuie sa amanati discutia, pana diseara. atunci luati copilul mai deoparte si explicatii.
un lucru important de amintit explicati colpilui ce inseamna intim (nu inseamna neaparat sex), explicati ca a purta haine e ceva firesc si nu spuen-ti ca e "rusine" sa umblam dezbracati (eu una vreau sa evit ff mult cuvantul rusine in educatia lui Daciana..nu isi are rostul...) ci ne imbracam ca ne este frig ca e mizerie pe jos, etc. etc.
raspundeti cu sinceritate intrebarilor copiilor si nu ocoliti subiectul de asemenea nu vb cu el pe ocolite deste aceste lucruri si nu faceti aluzii in timpul disctutiilor si nu dati voie nici altcuiva sa faca, mai ales aluzii sexuale, copilul desi nu le prinde intelelesul pe moment va retine aluzia si si-o va explica mai tarziu.
de asemenea este important ca si tati sa vb cu fetele despre viata sexuala ( o disuctie ca de la parinte la copil dar nu una in care copilul este mustruluit si speriat de ce anume se va intampla dc cumva isi va incepe viata sexuala..ci despre importanta inceputului si perceptia lui diferita la baieti si fete), mai ales ca ei au un alt punct de vedere. la fel cum e bine ca si mamele sa vb cu baieti deste viata lor sexuala, a baietilor nu a lor ca mame, si sa le povesteasca putin cum sta treba de pe cealalta baricada....nu e asa corect?
faceti cunoscuta diferenta dintre dragoste si sex: dragostea e un sentiment nu se face, se simte, actul in sine se numeste sex. copii inteleg mai bine pe direct decat pe ocolite.
evitati sa faceti diferente intre copii de genul e baiat lasa-l sa se duca la disco, petriceri, tu esti fata nu ai voie....eventual stabiliti o varsta la care pot amandoi sa inceapa sa aiba prieteni de sex opus si sa iasa la intalnire. incurajati aducerea partenerului in casa dvs. cat mai des posibil chiar dc nu va place individul/individa, cel putin stiti ce fac, cand si cum.
evitati ep cat posibil vizionarea filmelor de tip porno, atat de fete cat si de baieti.
ar mai fi mutle de spus.....apropo vedeti ca exista si desene animate cu texte explicite, vizionati si dvs desenele animate impreuna cu copilul dvs si incercati sa nu se uite la cele cu texte explicite..
dc imi mai aduc aminte mai scriu...
tudor_claudia
Postat pe 2 Iulie 2008 16:33
Cand eram gravida,nepotica mea m-a intrebat de ce imi creste burta...avea 5 ani...si i-am spus ca Doamne-Doamne mi-a dat un bebe...apoi m-a intrebat imediat cum a pus bebele acolo?M-am gandit destul de mult ce pot sa-i zic fetitei si i-am zic ca...bebelusii se nasc din iubirea lui tati si a lui mami si Dumnezeu pune bebele cand vrea el,dar mami si tati tre sa se iubeasca mult,mult...A fost multumita de raspuns si nu a mai intrebat nimic de atunci...Mai rau a fost pentru parintii ei cand fetita s-a trezit in timpul noptii cand mami si tati ei....se iubeau Neavand mai multe camere fetita dormea cu parintii si...s-a trezit...era de asteptat sa se intample odata ...Va dati seama in ce dilema au fost bietii de ei...noroc ca erau acoperiti Deocamdata baietelul meu nu e interesat de modul cum apar bebelusii desi ii iubeste mult...sa vedem cum o sa o scot la capat eu cu Denis al meu,desi eu am noroc ca de ceva timp doarme singur.Mult succes la explicatii ca pana ma intreaba baietelul meu...invat de la voi..pupici si sanatate
roxydennys
Postat pe 16 Iulie 2008 18:15
roxy cum i-ai explicat tu e ok...ca s-o intamplat asa e alta poveste....dc nu se poate altfel....in ideea de o camera pt bb nu ai ce sa ii faci ar trebuii sa isi schimbe cuibusorul de nebunii...in alta parte, la alte ore....
dc copilul doarme in camera separata si timp sa pui ceva pe tine si sa mergi la bb si el sa nu te gasesca in toiul actiuni...
tudor_claudia
Postat pe 17 Iulie 2008 12:24
I-am cumparat pat etajat Se da singur jos,dar de obicei ma striga si ii spun ca vin acum... ...si asteapta Zice...hai ca te asept mami!sa vii lepede!
roxydennys
Postat pe 18 Iulie 2008 19:50
Baietii mei au 12 si respectiv 8 ani.De cind au inceput sa deschida ochii am vorbit cu ei f. deschis.Stiu de penis si vagin si saminta de la tata care creste in burtica mameietc.Cel mare stie mult mai mult, de curind am vorbit si despre ciclu linar de la fetite si de cum trebuie el sa fie atent cu fetele cind stie ca au o astfel de problema etc. Va spun din experienta mea ca daca le ascundeti ceva ei oricum afla si afla gresit. Cu cit vorbesti cu ei mai mult le linistesti curiozitatea si nu mai sunt curiosi la faze din filme de orice natura or fii ele.Ai mei nu sunt.Doar isi spun amindoi (chiar si cel mare) ce dezgustator e ce fac aia acolo si intorc capul.
In vara asta am avut o discutie cu cel mare despre faptul ca cucul lui e mare dimineata si chiar si peste zi se intimpla.Am un atlas de anatomie si cu poze si explicatii pe intelesul lor le raspund la orice intrebare care o au.
Cel mic probabil ca nu o sa ma intrebe prea multe pentru ca o sa le afle de la fratele lui ceea ce e bine ca el de la mine le stie.
Cu cit cresc cu atit mai multe intrebari pun si trebuie sa fii gata oricind sa le dai raspunsul corect.
Cam asa procedez eu cu baietii mei, cu fetele cred ca e diferit ca inca imi mai amintesc de cum am fost eu ca fetita...Fetele sunt mult mai curioase la virste mult mai fragede.Dar decit sa ai surprize...mai bine lasati rusinea la o parte.
Ca vedeti cum evolueaza lucrurile in ziua de azi.
sweet_danielle2006
Postat pe 23 August 2008 08:01
baietelul meu are opt luni jumate si i-am gasit in buzunar prezervative... bine pe marimea lui nu din alea de oameni mari.
acum stau si ma intreb ca proasta in targ : o fi ale lui nu o fi ale lui, eu de unde sa stiu cu ce bagaboante umble el.

dar e bine ca foloseste prezervative nu? ma gandeam sa renunt la suzeta adica ... na, ca fetele nu? sau da? m-am zapacit
claryna88
Postat pe 26 Octombrie 2008 21:19
aveti dreptate fetelor,trebuie sa comunicam cu copii nostri,sa le raspundem atunci cand intraba,sa nu ne eschivam,si mai ales sa deschidem noi subiectul ca poate copilul nu are curaj sa ne intrebe.Cu fetita mea (10 ani) am inceput de jumatate de an sa discutam pe tema asta si sa stiti ca ei discuta la scoala in pauze,despre sex si despre multe cuvinte din vocabularul pornografic.Stiu de la fetita mea ca fiecare isi da cu parerea despre un anumit subiect ales de ei si sunt copii care nu stiu explicatia corecta si daca copii respectivi au o influienta mare asupra celorlalti atunci ii pot invata gresit si pe ceilalti.Asa ca nu asteptati sa va intrebe ei, intrebatii voi pe ei despre un anumit lucru sa vedeti ce stiu dupa care dezvoltati voi subiectul in functie de varsta.Imi pare bine ca tema propusa de mine a acaparat si pe alte mamici.Eu atunci chiar nu stiam cum sa procedez si va multumesc pentru sfaturi.Am lipsit un timp dar am revenit si va pot ajuta cu sfaturi din experienta mea.Asa ca o concluzie, comunicati cu copii si deschideti voi subiectul ca sa nu aveti surprize mai tarziu,sa nu aveti secrete fata de ei ca deja la 9-10 ani stiu foarte multe,vorbesc la scoala si invata gresit.Eu asa am patit,numai prostii aflase de la alte fetite.
ciopica
Postat pe 23 Noiembrie 2008 06:33
felicitari pt subiect ,chiar e foarte bine de aflat unele lucruri mai ales de la mame care au copii ma mari,care au trecut prin experienta explicarii anumitor lucruri ....eu am o fetita de 6 ani si una de 6 lunite,cea mare inca nu a venit cu nici o intrebare sau curiozitate dar ma astept oricand si chiar sunt pregatita sa vorbesc cu ea direct ,pt ca si eu am primit inf directe de la mami eu stand doar cu mama fara tata am aflat multe lucruri,chiar tin minte cand mi-a venit prima menstra aveam 9ani ...fff repede..si nu m-am speriat deloc eram deja pregatita de mami care cu putin timp in urma imi povestea despre asta,parca a stiut ,dupa care au urmat tot felul de intreb din partea mea care mai de care mai interesante si la care ea mereu era pregatita sa-mi raspunda si tin minte ca la colege eu le dadeam tot felul de explicatii de care ele nu auzise niciodata in casa si chiar ma invidiau ca mama mea vb cu mine asa ceva!!...azi sunt alte vremuri se afla totul mult mai repede si se vb mult mai deschis si fara rusine,cred ca e mai ok asa!!!
oanaoaky
Postat pe 1 Februarie 2009 10:55
ma bucur ca te cunosc ,da este bine ca foloseste prezervative.dar nu cred ca el poate folosi prezervative.eu zic ca este ajutat de un adult.si de unde sa aiba el prezervatice?si de unde sa stie la varsta asta de ele?imi pare rau pt ce ti c-a intamplat
elenusha1306
Postat pe 24 Martie 2009 15:17
eu am o fetita de 9 ani si cand face baita imi cere forfecuta sa isi taie parul de la putik.eu ii zic sa-l lase asa.daca nu i-o dau trage de el.ma sperie.se poate intampla ceva?dar ea mereu ma intreaba ce inseamna sex?ma intreaba cum se face.intr-o zi am prinso pe scara cu un baiat de varsta ei facand sex.mai aveam putin si inebuneam.dc ar fi facut asta?
am certat-o f.tare atunci de atunci nu m-a mai intrebat despre sex si nici nu a mai imcercat experiente.
elenusha1306
Postat pe 24 Martie 2009 15:22
Daca nu-i explici tu,copilul e tentat sa se informeze,daca`i explici,copilul e tentat sa experimenteze.Cred ca educatia religioasa a copilului e foarte importanta si il poate ajuta sa treaca peste aceste curiozitati.
kidz000353
Postat pe 25 Martie 2009 09:54
esti sigura ca totul tine doar de educatia religioasa????ar fi chiar foarte bine sa se rezume totul doar la atat.
SEBY1YEAR
Postat pe 10 Iunie 2009 13:59
pt kids 000353 :eu nu am auzit niciodat pe d-nul parinte la biserica sa vb despre sex,nu te supara dar asta cred ca tine de parinti cat de deschisi sunt fata de copii cat de multe pot povesti despre sex si mai ales la ce varsta,uite iti dau un exemplu:eu am crescut *fara tata,parintii mei s-au despartit cand eu aveam 3 ani iar mama ne-a fost si mama si tata daca intelegi ce vreau sa spun,de mici pe la 8-9 ani ne-a explicat la amandoua[suntem 2 surori]cate ceva atat cat am inteles noi despre femei despre barbati,despre ciclul menstrual etc...bineinteles ca nu am inteles noi cine stie ce darne-am facut o idee.un alt ex:unei colege de la scoala
ii venise ciclul si saraca de ea a inceput sa planga ca nu stia de ce are sange pe chiloti pt ca mama ei nu-i explicase absolut deloc ce inseamna asta la fetite si ca toate fetele o sa aiba lunar asa ceva,eu sincer nu am invatat asa ceva nici la ora de religie cu atat mai putin la biserica,hai sa-ti mai spun ceva,in ziua de azi putina lume mai merge la biserica poate din lipsa de timp poate nu,mai bine prefera duminica sa iasa la un gratar decat la biserica ceea ce e ff rau,nici eu nu ma laud dar la 2 saptamani iau copiii si mergem la inpartasit la miruit.cam atat am vrut sa spun sper sa tragi concluzia singura ca ceea ce ai spus tu nu e adevarat,acum ma retrag si va doresc o zi MINUNATA in continuare!pupici
silviatatu
Postat pe 10 Iunie 2009 14:23
pai nu e greu. spune i povestea cu barza.
kidz001478
Postat pe 16 August 2009 11:19

a cam expirat povestea asta sincer...eu sunt de parere ca trebuie sa le spui cat mai pe intelesul lor dar adevarul nu povesti sf
SEBY1YEAR
Postat pe 16 August 2009 14:00
BUNA FETELOR DIN NOU.....
daca urmariti si alte discutii ( cum fac eu....), stiti probabil ca sunt mamica de fetita de 6 ani....si astept luna viitoare sa intre Darius in casa noastra..fratiorul pe care la dorit dintotdeauna...seara se ruga la Doamne Doamne sa-i mai dea un fratior sau o surioara.....dar povestea cu barza nu mai tine de la trei ani....cam asa....
Este adevarat ca in familie, atat cumnata mea, cat si sora mea au fost insarcinate, una dupa alta....si automat ea a intrebat diverse chestii: cum de are in burta bebe; cum a intrat acolo; de ce misca...si asa mai departe. Barza nu ne mai multumeste...asa ca am recurs la o explicatie cat se poate de aproape de adevar, la primele intrebari (avea cam 4 ani jumate). I-am spus ca mami si tati se iubesc tare mult si vor un copilas, cu care sa imparta dragostea lor, asa ca se roaga la doamne-doamne sa le dea un bebe....daca sunt oameni buni si iubitori, doamne-doamne le da copilasul, care creste in burtica mamei, se hraneste si se dezvolta pana iese afara....Toate au fost bune si frumoase, ne rugam si noi seara sa ne dea doamne doamne un fratior sau o surioara....si surpriza: chiar s-a intamplat!
La "sedinta de familie", prin care a fost anuntata ca vom avea un bebe, a reactionat neasteptat de bine....dar a doua zi imi spune: mami am avut un vis frumos azinoapte- am visat ca voi avea un fratior....nu realiza ca este realitate....ceea ce si-a dorit de fapt era real...discutia chiar existase.
I-am explicat inca o data ca intr-adevar vom avea un bebe, dar intrebarea era: dar tu de unde stii? esti sigura?....si uite asa din aproape in aproape, vrei nu vrei trebuie sa-i spui: ca sa-mi fie mai usor, am dus-o cu mine la ecograf sa faca cunostinta cu fratiorul ei. A fost foarte incantata si impresionata....problema este cum iese din burtica acuma....noroc ca voi face cezariana...si dr-ul imi taie burta sa iasa afara Darius.....Dar diana de ce nu are burta taiata?....si uite asa...de ce...de ce...de ce....
mult succes si mai dati-mi sugestii....
O zi buna si sanatate la bebe
mihaila_carmenm
Postat pe 18 August 2009 15:58
felicitari pana aici te-ai descurcat admirabil sa speram ca la noi surioara sau fratiorul va veni mai repejor si nu va fi asa mare sebi sa trebuiasca sa-i explic chiar totul oricum nepotica mea avea 3 ani cand eram eu gravida cu sebi si sincer toata sarcina a fost si ea gravida noroc ca nu a intrebat si cum???????si cand am nascut a trebuit sa-i ia si ei cumnata mea un bebelus si a venit la mine la spital cu bebelusul sa mi-l prezinte care era bineinteles tot baiat si pe care-l chema.........tot SEBI oricum ce-i fac eu lui sebi ii face si ea bb ei iar acum ii dau si lui maselutele
SEBY1YEAR
Postat pe 20 August 2009 14:30
Da....la faza cu imitatul comportamentului suntem la fel....nepotica mea are trei luni acuma, iar sora mea se mai mulge din cand in cand si ea face la fel. Vine la mine cu caruciorul cu bebelusul( de jucarie), si-mi spune: buni, leagan-o putin pe asta mica, eu trebuie sa ma mulg putin ca nu mai pot de sani....ma dor de mor!!!!....Daca poti si ai timp schimb-o tu ca eu sunt asa obosita....toata noaptea nu am dormit...vai colicii astia!!....si tot asa....tot ce vede la diana copiaza....
Vine si saruta burtica mea si-i zice povesti fratiorului ei, iar la final ceva de genul: iesi tu afara...sa vezi ce o sa te iubesc eu...mami are noroc cu mine, eu o sa o ajut, nu este singura....vezi? eu sunt mai mare!!!!
mihaila_carmenm
Postat pe 21 August 2009 09:51
sunt asa dulci si o sa ne lipseasca enorm aceasta atitudine de copil...
SEBY1YEAR
Postat pe 21 August 2009 15:06
Buna
si eu am o fetita d6 ani iar la 2ani citeam o carte despre copiicare avea ilustrata o imagine cu fatu in burta mamei iar ea ma intrebat cei eu iam zis dupa citeva minute arevenit si mia zis sa deschid gura mare mare iar eu asa am facut!si ea incerca sasi bage capu

am intrebato ce vrea si mia zis ca vrea sa fie bb si ea!! de atunci am mai primit intrebari dar inca astept sa ma intrebe cum a ajuns bb in burta mai exact ptr.ca o sami dau tot interesu ptr. raspunsuri clare si la obiect.are un fratior d 3 luni pe care la dorit muuult tare am luato cu mine la control sasi dea seama si iam raspuns totdeauna ca asta e datoria parintilor sa nii apropiem cit mai mult cu fiecare ocazie si intrebare nui asa?pupicei pa
kidz005551
Postat pe 29 Noiembrie 2009 15:05
incantatoare povestile voastre
fetita mea are 4 ani jumatate, inca nu are intrebari de genul acesta.
dar, ma pregatesc citind de aici .
va pupic, multa sanatate copilasilor!
iulia_eu2
Postat pe 7 Decembrie 2009 15:30
eu am o prietena, medic cu doi copii, o fetita de aproape 6 ani si baietelul de 3; stiu despre corp si despre cum vin copiii pe lume; baietelului ii plac deja foarte mult fetele si se uita daca vede nuditate. parinti lor sunt foarte deschisi, mama face uneori baie cu ei dar fiecare are spatiul propriu- nu dorm in aceeasi camera parintii cu copiii, sunt educati sa bata la usa, etc..
elebi
Postat pe 1 Ianuarie 2010 15:40

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
HomeClean - Servicii de Curatenie Constanta 2 De la: melania 30 Decembrie 2008 08:56
indemnizatia 101 De la: garbo185246 5 Februarie 2011 10:22
Malabsorbtie 10 De la: elly_sv 22 Februarie 2018 09:55
VAND HAINE COPII 1 De la: kidz007426 23 Martie 2010 18:12
Cursuri de inot pentru prescolari 9 De la: office_salinasusesi_ro 14 Martie 2010 16:12
Setari Cookie-uri