|
Un fenomen natural foarte cunoscut , consecin a reflexiei sunetului , este ecoul . Acesta const n faptul c producnd un sunet de scurt durat n faa unui obstacol (perete , deal etc.) , n anumite condiii se aude i sunetul reflectat de obstacol . Pentru ca sunetul reflectat s fie perceput distinct ( ca ecou ) el trebuie s ajung la ureche dup ce a ncetat perceperea sunetului iniial . Senzaia auditiv produs de sunetul iniial persist n ureche cel puin o zecime de secund , astfel c sunetul reflectat va fi perceput ca ecou doar dac va ajunge la ureche dup un interval de cel puin 1/10 secunde fa de primul . Pentru un sunet foarte scurt distana pn la un obstacol trebuie s fie de cel puin 17 m , deoarece sunetul care are n aer viteza de cca. 340 m/s va parcurge distana de 34 m ( surs obstacol i napoi) n aproximativ o zecime de secund . Pentru sunete articulate distana trebuie s fie cel puin dubl . Astfel , vorbind n faa unui perete reflecttor situat la 34 m distan , ecoul va repeta ultima silab , din care cauz se numete ecou monosilabic . Dac distana este de 68 m sau de 102 m ecoul va fi disilabic sau trisilabic repetnd ultimele dou respectiv, trei silabe . n cazul a doi perei situai fa n fa se poate obine fenomenul de ecou multiplu , produs de reflexia succesiv pe fiecare dintre cei doi perei reflecttori . Se poate aminti aici castelul Simonetta de lng Milano unde un cuvnt pronunat ntre cele dou aripi ale cldirii este repetat de 40 de ori . n cazul n care distana la peretele reflecttor este mai mic dect distanta minim pentru producerea ecoului , sunetul reflectat va sosi nainte de ncetarea senzaiei auditive a sunetului direct producnd o prelungire i o ntrire a acestuia . Fenomenul poart numele de reverberaie . Dac sunetul reflectat este perceput aproape concomitent cu cel direct , fenomenul de reverberaie devine foarte util deoarece produce o ntrire a senzaiei auditive fr a deforma ( distorsiona ) sunetul direct . Bravo,dl Ecou,aveti dreptate!!!
|
|
oniac22 Postat pe 21 Iulie 2009 14:38 |
|---|
...m-am pierdut in fizica Ecoului....referitor la ....macaitul ratei!.... Buna tigara mea...de seara!
|
|
Nane Postat pe 23 Iulie 2009 22:15 |
| Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
|---|---|---|
| sfat_cuptor cu microunde! | 73 | De la: anaandreea 24 Aprilie 2009 10:45 |
| Dorinta de moment | 30 | De la: garbo107589 23 Februarie 2011 01:39 |
| Drumetii in muntii Fagaras | 3 | De la: aalomii 22 Martie 2012 16:48 |
|
|
||
| Intrebari usoare... | 1 | De la: Ridhima 23 Octombrie 2008 11:54 |
| Concurs Silan | 2 | De la: eu_vio 26 Iunie 2010 13:21 |
Singurătatea doare! Tu o poți vindeca! Campanie pentru susținerea nevoilor urgente ale vârstnicilor din România
”Nu mă lăsa să mor” - o poveste de ficțiune despre realitatea dureroasă a singurătății, din 5 decembrie în cinematografe
O joacă a unui tânăr român a dus la reinventarea sistemului de returnare a ambalajelor
McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună