ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 

Concediu prenatal

Voteaza
*****Scor: 5 din 1 vot
 

Buna ziua, am si eu o nelamurire, sunt insarcinata in 23 de saptamani, iar firma la care lucrez se inchide, mai beneficiez de concediu prenatal daca imi schimb serviciu cu o luna inainte de a intra in concediu. Va multumesc anticipat!
  citeaza   raspunde

daca lucrezi 12 luni inainte sa se nasca bb (ai 12 luni cu salarii impozabile) iei indemnizatia.
  citeaza   raspunde

Buna.
Eu nu sunt inca insarcinata, dar imi doresc acest lucru, insa am o teama legata de indemnizatia pentru cresterea copilului. Am inteles ca se calculeaza pentru ultimele 12 luni lucrate. Eu de saptamana viitoare o sa fiu trimisa in somaj tehnic cu plata 75% din salariu, intreberea mea este daca cele 12 luni se calculeaza inclusiv cu perioada de somaj tehnic sau se calculeaza din momentul intoarcerii mele la serviciu dupa ce somajul tehnic?
Eu ma gandesc ca odata cu intrarea in somaj tehnic se intrerupe si activitatea, deci calculul celor 12 luni se face odata cu revenirea din somaj tehnic.
Daca stie cineva sa-mi raspunda, o rog sa-mi spuna si o baza legala.
Multumesc anticipat.
  citeaza   raspunde

Draga mea, cu parere de rau iti spun ca cele 12 luni care se iau in calcul sunt cele 12 luni de la data nasterii in urma, cu amendamentul ca pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul inca o data venitul lunii anterioare. In conditiile in care tu ai prinde in cele 12 luni si lunile acestea de somaj tehnic, va fi luata in calcul indemnizatia de somaj pe care o ridici. Cei de la somaj iti vor da pentru aceasta perioada niste adeverinte speciale care iti vor folosi la dosarul de indemnizatie pe langa cea data de angajator. Baza legala este OUG 148/2005 cu toate modificarile si completarile ulterioare, dar citeste normele ei metodologice de aplicare.
  citeaza   raspunde

Din cate stiu eu, somajul tehnic se plateste de angajator nu de catre Somaj, atunci de ce imi trebuie adeverinta de la Somaj?
Eu ma gandeam ca cele 12 luni se calculeaza pana la data iesirii din somaj tehnic deoarece in timpul somajului tehnic angajatorul nu mai plateste contributii la stat.
  citeaza   raspunde

Nu te contrazic la faza cu somajul tehnic ca se plateste de angajator. Tot ce e posibil ca nu ma pricep la asta, dar ideea e ca cele 12 luni sunt clar ultimele 12 de la data nasterii copilului in urma. Nici la somajul obisnuit nu se plateste nimic la stat. ideea e ca aceste forme de somaj, ca si alte situatii sunt perioade asimilate stagiului de cotizare, tocmai ca cei care intra in somaj, indiferent de ce forma e el sa nu piarda dreptul la concediu de crestere copil. Nu intereseaza pe nimeni cati ani ai lucrat tu in urma, pe ei nu-i intereseaza decat exact ultimele 12 luni.
  citeaza   raspunde

intereseaza-te la primarie sau la directia muncii si iti vor zice ei daca ai nevoie de ceva anume si de unde se ia.
  citeaza   raspunde

daca de la 23 de saptamani sunt in concediu medical cum se calculeaza indemnizatia petru cei 2 ani?
din concediu medical , din brut sau net?
  citeaza   raspunde

Bunadimineata! Pana la 23 de sapt iti trece salariul net iar dup-aia indemnizatia medicala pe care ai luat-o tu in mana in fiecare luna si in ultimele luni prenatalul, la fel ce ai luat efectiv in mana. Se calculeaza efectiv veniturile care le-ai incasat.
  citeaza   raspunde

buna dimineata la toata lumea!!

am si eu o iontrebare pt voi, care puteti sa-mi raspundeti si mie: eu dupa 1 luna asta am intrat in concediu prenatal (am deja 33 spre 34 de sapt) si as vrea sastiu cum voi fi platita de la sreviciu, 85% din salariu brut sau net? pt ca sunt cam confuza pt ca am auzit mai multe variante, si nu am avut timp sa ma duc sa ma interesez unde trebuie.

multumesc mult! pupici
  citeaza   raspunde

Raspunde Varianta pentru tiparire   
Mergi la: