Se spune despre o persoana ca este slaba numai atunci cand greutatea sa corporala este sub 80% din cea ideala. Ori de cate ori o persoana slabeste, cu exceptia cazurilor cand doreste acest lucru (prin abtinere de la mancare), ea ar trebui sa se prezinte la medic.

Cauzele slabirii sunt destul de numeroase: tuberculoza, cancerul, boala Addison, boala Basedow, diabetul zaharat, ulcerul etc.

Se intalnesc insa, destul de des, si persoane slabe constitutional, ele facand parte din familii de subponderali, dar perfect sanatoase.

Pentru slabirea ivita in plina sanatate se impune consultul medicului, fara intarziere, mai ales atunci cand ea este insotita de oboseala, pierderea poftei de mancare, temperatura etc.

Pentru castigarea sanatoasa in greutate, persoanele subponderale, dar si convalescentii slabi, pot apela la cateva remedii naturale.

Masuri igienice

• abandonarea fumatului, care, se stie, reduce pofta de mancare

• evitarea cafelei

• respectarea orelor de odihna cu cea mai mare strictete

• la aparitia senzatiei de foame se va consuma paine sau polen (2 sau 3 lingurite)

• mese la ore fixe, cu alimente prezentate cat mai atragator posibil, de preferat cele care se mesteca si se inghit foarte usor

• plimbari, mers pe jos, jogging, sporturi usoare sau alte activitati fizice

Dietoterapie

Alimentatie hipercalorica (reluata progresiv de persoanele convalescente) compusa din: legume, fructe, branzeturi, carne, peste, oua, untdelemn, vin (un pahar la fiecare masa), dulciuri, paste fainoase, struguri (1 kg pe zi), ape minerale, ceaiuri dulci.

In primele zile vor fi consumate alimentele mai usor de digerat (paste fainoase, dulciuri, fructe), valoarea lor calorica fiind crescuta progresiv zilnic cu 100 – 200 de calorii, in felul acesta ajungandu-se la 3500 de calorii pe zi.

Alimente medicament: polen (intre 3 si 5 lingurite pe zi), drojdie de bere (3 – 4 linguri pe zi), condimente (pentru cresterea poftei de mancare).

Fitoterapie

Uz intern:

• infuzie de pelin (5 – 10 grame de flori si frunze uscate la un litru de apa), o cana inaintea meselor principale

• infuzie de hamei (20 de grame de conuri uscate la un litru de apa), doua cani pe zi, intre mese

• infuzie de maghiran (o lingurita la o cana de apa), cate o cana inaintea meselor principale

• decoct aperitiv din frunze si radacina de patlagina + coaja de salcie + radacina de leustean + radacina de marar (cate 10 grame din fiecare), fierbere intr-un litru de apa, timp de cinci minute – se consuma filtrat si indulcit, cate 2 – 3 cani pe zi


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Slabirea (denutritia) - cum o combatem?.