Propolisul este un produs apicol cu proprietati terapeutice extraordinare. El provine din substantele rasinoase pe care anumite albine le culeg de pe frunzele, mugurii si coaja coniferelor, plopilor si prunilor.

Aceste substante rasinoase culese de albine sunt apoi amestecate cu enzime, ceara si resturi de polen si depuse in stup, pentru a fi folosite la astuparea crapaturilor. Daca vreo alta vietuitoare (fie ea chiar mare – soarece, soparla) are intentia de a intra in stup, ea este omorata pe loc prin injectare de venin, iar apoi acoperita cu propolis si ceara. Un astfel de cadavru imbalsamat poate rezista nealterat intre 5 si 6 ani.

In acelasi timp, propolisul este utilizat la lustruirea peretilor stupului si la igienizare, datorita proprietatilor sale bactericide (vestitele viori Stradivarius erau si ele lustruite cu propolis, ceea ce a permis ca ele sa fie pastrate in bune conditii, fara sa putrezeasca, pana in zilele noastre).

Propolisul este de culoare inchisa (verzui-castaniu, maroniu) si cleios, lipindu-se foarte usor de mana stuparului.

Kudika Tarot

Compozitie: rasina (50 – 55 %), ceara (30 – 40 %), uleiuri eterice (5 – 10 %), polen (5 – 10 %), impuritati diverse (5 – 10 %), alte substante: flavonoizi, taninuri, fitoncide, antibiotice, minerale (fier, mangan, zinc etc.).

Proprietati: anestezice (este de 3,6 ori mai puternic decat cocaina si de 5,2 ori decat novocaina), bactericide, antivirale, antifungice, cicatrizante etc.

Indicatii:

- afte, gingivite, abcese dentare, paradontoze

- angine, laringita, traheita, sinuzita, rinita, gripa, bronsite, pneumonie ( intre 1 si 3 grame pe zi, foarte bine mestecat in gura)

- ulcer gastric si duodenal, gastrite, colite, perturbarea florei intestinale (intre 1 si 3 grame pe zi de granule puse in putina apa)

- cistite, nefrite, prostatita (intre 1 si 3 grame de pudra de propolis pe zi, dizolvata in putina apa)

Citeste si:
Apivita are un nou distribuitor pe piața din România
Apivita are un nou...

Dupa obtinerea vindecarii (in cazul fiecarei dintre afectiunile mentionate mai sus), se va lua zilnic, timp de o saptamana, o lingurita din urmatorul preparat (dizolvat in ceai): 125 de grame de miere + 3 grame de propolis.

Alte indicatii:

- astm bronsic, rinita alergica, hepatita cronica, anemii, cancer (pentru cresterea rezistentei organismului), dezinfectarea mainilor (solutie alcoolica sau pomada cu 10% propolis), ulcer varicos, eczeme cronice, arsuri, degeraturi (in aplicatii externe) etc.

Intrucat propolisul contine si graunte fine de polen, desigur, in cantitati foarte mici, el va fi consumat cu mare grija de persoanele sensibile, deoarece poate provoca reactii alergice.

Propolisul poate fi folosit si sub alte forme: introdus in bomboane, in creme pentru ungerea pielii, in pasta de dinti etc.

Mai trebuie mentionat si faptul ca propolisul este intrebuintat cu bune rezultate si in medicina veterinara.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri