Pomelo, regele fructelor

Va mai amintiti de la scoala, poate, ca in literatura noastra romantismul a aparut dupa clasicism, desi in restul Europei ordinea sa a fost invers. Ei bine, cam asa s-a intamplat si cu aparitia pe piata a fructului numit Pomelo care ne-a dus cu gandul ca ar fi vreun urmas mai bine dezvoltat al grapefruitului, desi grapefruitul este rezultatul incrucisarii dintre pomelo cu portocala.

Ceea ce merita intr-adevar sa stim despre pomelo consta in faptul ca e un fruct minunat, un fel de doctor al casei, care, din fericire, se gaseste si in supermarketurile de pe la noi. Pomelo este originar din Asia, iar in zilele noastre se cultiva in China, Japonia, Taiwan, Tailanda, India, Bangladesh, Indonezia, Filipine, Tahiti, California, Florida, Israel etc.

Interesant de retinut pentru noi toti este ca pomelo este cel mai mare fruct citric (Citrus maxima sau Citrus grandis) avand o lungime de pana la 20 cm si o greutate cuprinsa intre 1 si 8 kilograme. Coaja are o culoare galben verzuie si o grosime de 1,5 cm, iar pulpa din interior seamana cu cea a grapefruitului alb, cu deosebirea ca este mai putin zemoasa dar mult mai aromata. Cand cumparam un pomelo trebuie sa avem grija sa aiba coaja neteda si stralucitoare si sa fie greu cand il ridicam.

Citeste si:
Șase pași către dieta unui adult sănătos
Șase pași către dieta unui...

Chinezii credeau despre acest fruct ca ii apara de rele si, intr-un fel, aveau dreptate, pentru ca prin continutul sau de vitamine ajuta la prevenirea unor imbolnaviri, dar poate fi folosit si ca remediu in tratarea diferselor afectiuni de care suferim. Se recomanda consumul sau atat in stare naturala dar si sub forma de suc (cu conditia ca acest suc sa fie baut imediat dupa obtinere).

Pomelo este foarte bogat in vitamina C (o jumatate de fruct contine 2/3 din necesarul zilnic), vitamina P, B3, B5, biotina, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu si alte minerale.

Citeste si:
Lecitina: îmbunătățește memoria, imunitatea și sănătatea ficatului
Lecitina: îmbunătățește...

Se recomanda consumul sau zilnic, fie ca desert, fie ca mic dejun.

Si iata ce beneficii iti poate aduce:

- stimuleaza sistemul imunitar;

- efect antioxidant, elimna radicalii liberi;

- stimuleaza secretiile digestive;

- ajuta la eliminarea toxinelor din organism;

- contribuie la reducerea colesterolului;

- favorizeaza absorbtia fierului in intestin;

- activeaza acidul folic;

- are un rol important in producerea hormonilor de catre glandele suprarenale;

- curata ficatul;

- tonifica vasele capilare;

- determina incetinirea arterosclerozei;

- poate fi un remediu in cazul infectiilor virale si bacteriene;

- insoteste cu succes tratamentul pentru glaucom, diabet etc.;

- franeaza procesul de imbatranire;

- intareste oasele, creste rezistenta organismului;

- reduce stresul si oboseala;

- scade riscul aparitiei cariilor etc.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri