Printre alimentele stramosilor nostri s-a aflat si mierea, pe care ei si-o procurau, nu fara riscuri, din fagurii pe care albinele ii construiau in scorburile copacilor sau in crapaturile ascunse ale stancilor.

Cu timpul, oamenii au observat ca mierea le poate vindeca si suferintele, nu numai indulci bucatele. Istoria scrisa a utilizarii mierii ca medicament a inceput odata cu poporul sumerian. O tablita de lut din Sumer mentioneaza mierea ca remediu pentru ulcerele de piele (3000 i. Hr) iar in papirusul Ebert se regasesc numeroase retete cu miere. Pentru Aristotel, Pitagora sau Hipocrat, mierea era remediu, aliment, mijloc de mentinere a tineretii, produs dermatocosmetic.

In toate aceste ipostaze, mierea apartine culturilor tuturor continentelor, de la poporul Maori din Noua Zeelanda la cel incas, chinez ori indian. Astfel, mierea intra in compozitia numeroaselor preparate ayurvedice, avand calitatea gustului dulce (madhura rasa) si astringent la final (kashaya anu rasa), fiind grea, uscata si rece. Mierea favorizeaza procesul de vindecare, potenteaza efectele plantelor terapeutice si poate prelungi viata. In cadrul pentagramei medicinei traditionale orientale, mierea apartine elementului Pamant, avand savoare dulce, natura neutra, Qi echilibrat, tropism principal pentru meridianul Pamant, Splina – Pancreas si Intestin gros, recunoscandu-i-se rolul nutritiv, dezintoxicant si umidifiant, fiind trecuta in randul medicamentelor pentru intinerire si longevitate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții

Medicina traditionala utilizeaza mierea ca vehicul pentru remedii antiparazitare sau vermifuge, ca expectorant, diuretic si laxativ, iar in aplicatii externe ca remediu pentru ranile infectate, ulceratiile de toate tipurile, afectiuni bucale, ulceratii si ORL.

Compozitia mierii

Mierea este produsa din nectarul florilor cules de albine si transportat mai apoi in stup. Aici el este preluat de altele, in gusa carora este prelucrat cu ajutorul secretiilor respective, dupa care produsul final este depus in faguri sub forma de miere. Pentru un kilogram de miere albinele transporta si prelucreaza in stup intre trei si patru kilograme de nectar.

Mierea contine apa, glucide (fructoza, glucoza, zaharoza, maltoza etc.), proteine (din care 12 aminoacizi precum leucina, alamina, metionina), substante minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu, sodiu, sulf etc.), vitamine (B1, B2, B6, acid folic), enzime, alte substante (aromatice, graunte de polen, factori antibiotici etc.)

De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! De purtat: 10 fuste cochete cu aspect satinat pentru această primăvară! APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ

Mierea in cosmetica

Daca baile de lapte si miere au intrat in istorie odata cu frumusetea Cleopatrei, utilizarea mierii in ingrijirea parului apartine reginei Anne a Angliei, in timp ce masca faciala cu miere era folosita de ducesa de Barry.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri