Este obligatoriu ca prim pas în cazul otitei să consultați un medic specialist ORL, otitele putând avea complicații serioase. Tratamentele homeopate de mai jos sunt adjuvante și orientative, fiind necesar să fie prescrise de către un specialist homeopat.

Comunicat de presă

Otita este o boală care poate afecta atât copiii, cât și adulții. Ea reprezintă un proces inflamator la nivelul urechii, care apare în urma unei infecții dată de microorganisme patogene.

Otita poate fi localizată atât la nivelul urechii externe, cât și la nivelul urechii medii sau interne. E important de știut că, otita apare cu precădere la copilași. Mai exact, 5 din 6 copii experimentează o formă de otită în primii ani de viață

Afectiunea apare însă și la adulți și e la fel de dureroasă.

Iată care sunt principalele simptome ale otitei:

• Otalgia, hipoacuzie

• Zgomote de lichid în timpul mișcarii capului, autofonie, vajaieli, zgomote infundate

• La examenul otoscopic se observă timpanul roșu cu desen vascular accentuat.

Adulții manifestă durere la nivelul urechii, de scurtă durată sau continuuă. Au senzația de ureche înfundată, scăderea auzului, secreții la nivelul urechii.

Copiii resimt durere la nivelul urechii (în special nocturnă), febră mare, tulburări de somn, stare de agitație, inapetență, stare de angoasă, secreții la nivelul urechii ( în anumite situații).

Cum și de ce se produce acest fenomen?

”Un obstacol în calea funcționarii normale a trompei lui Eustachio aduce cu sine în urechea medie o diferență de presiune față de mediul extern. Acest fenomen determină la rândul său acumularea de lichid din capilare în urechea medie, ascensionarea procesului inflamtor prin trompa Eustacho și presionarea membranei timpanice.”, punctează medicul homeopat, Cezarina Matei.

Cele mai frecvente cauze ale obstrucției trompei lui Eustachio la copii sunt tumefierea mucoasei (ca urmare a rinitelor repetate), precum și hipertrofia vegetațiilor adenoidiene (polipii).

Ce tipuri de otită există?

Otita externă

Otita externă sau otita înotătorului. Cauza principală? Expunerea la umiditate (piscine, apa mării). Poate fi cauzată de bacterii, virusuri, sau ciuperci ce se pot dezvolta la nivelul pavilionului urechii atunci când în ureche rămâne apă.

Otita medie

Apare în urechea medie, declanșată de bacterii și este cel mai des întâlnită la copii ( în special, datorită unei particularități anatomice - trompa lui Eustachio este mai scurtă decât la adulți și împiedică drenajul lichidelor la nivelul urechii.)

Otita medie acută congestivă

Este cauzată cel mai adesea de bacterii - Stafilococus Pneumoniae, Haemophilus Influnezae sau poate reprezenta debutul unei boli infectioase.

Otita medie acuta supurată

Se manifestă prin apariția unor secreții purulente.

Otita seroasă

Otita seroasă poate fi acută (evoluție sub 2-3 luni) sau cronică (evoluție peste 3 luni). Copiii și părinții au adesea bătăi de cap cauzate de otita medie seroasă. Afecțiunea în cauză este des întâlnită la copii și reprezintă acumularea de lichid în spatele membranei timpanice în urechea medie.

Cum se previne otita seroasa?

Prin curățarea corectă a nasului și tratarea rinitelor, vegetațiilor (polipilor) și obstrucției nazale.

Cum se tratează otita seroasă?

”În primul rând, consulți un medic. De preferat, specialist ORL. Tratamentul gemoterapic sau homeopat în cazul otitei seroase va fi prescris de un medic și va tine cont de toate aspectele bolii. Este vorba de o schemă terapeutică personalizată.”, ne explică medicul homeopat și gemoterapeut, Cezarina Matei.

Medicamentele homeopate utile în tratarea otitelor:

Otita externă:

Avem varianta unui tratament extern - apa oxigenată + câteva picături de tinctură de Echinaceea sau Calendula.

Verbascum Thapsus este principalul remediu indicat în situaţii de otalgie, cu o senzaţie de obstrucţie la nivelul urechii, uneori cu uscăciune şi eliminare de cruste la nivelul meatului extern şi cu dificultate de auz, pe partea respectivă.

Pe lânga remediul homeopat, Verbascum administrat în diferite diluții, există și un un produs fitoterapic cu ulei de Lumânărică (Verbascum ) care se numește Mulein Oil și este destinat menținerii igienei și sănătății urechii. O picătura din acest ulei, încălzit, la temperatura corpului și administrat în ureche de 3 ori /zi, poate reduce stările inflamatorii de la nivelul urechii externe și medii


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri