Specialistii recomanda consumul pestelui gras cel putin de doua ori pe saptamana sau suplimentarea dietei cu produse ce contin ulei de peste, pentru a beneficia de efectele acizilor grasi Omega 3.

Este arhicunoscut faptul ca uleiul de peste este bogat in vitamina A si D, insa reprezinta si o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 (DHA – acid docosahexaenoic si EPA - acid eicosapentoic) care sunt extrem de importanti pentru sanatate. Uleiul de peste se obtine din tesuturile pestelui gras, cum ar fi somonul, tonul, sardinele sau pastravul. Specialistii recomanda consumul pestelui gras cel putin de doua ori pe saptamana sau suplimentarea dietei cu produse ce contin ulei de peste, pentru a beneficia de efectele acizilor grasi Omega 3. Iata cateva beneficii surprinzatoare ale acestora:

1. Uleiul de peste rotejeaza impotriva poluarii atmosferice

Un studiu epidemiologic american din 2012 a stabilit ca suplimentarea alimentatiei cu ulei de peste protejeaza inima de efectele negative ale poluarii atmosferice. Este recomandat consumul de suplimente cu acizi grasi Omega 3, mai ales in cazul domicilierii in orase mari, aglomerate si, deci, cu o rata mai mare a poluarii aerului.

2. Uleiul de peste imbunatateste memoria si functia cerebrala

Peste jumatate din lipidele cerebrale sunt reprezentate de acizii grasi Omega 3 DHA, care se gasesc inclusiv in membranele celulare si in componenta tecii de mielina. Cercetatorii au stabilit ca exista corelatii pozitive intre suplimentele cu ulei de peste si functiile cognitive si cerebrale. Consumatorii de suplimente cu ulei de peste au prezentat un nivel scazut al declinului cerebral, o memorie mai buna, viteza de gandire si functiile cognitive mult imbunatatite, comparativ cu cei care nu au consumat suplimente cu ulei de peste. Prin urmare, include in dieta somon, ton, sardine sau pastrav de doua ori pe saptamana, sau alternative vegetariene ca seminte de in, canepa, kiwi si nuci.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui) 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

3. Uleiul de peste atenueaza semnele imbatranirii

Telomerii sunt markeri ai imbatranirii biologice care se gasesc in toate celulele, avand rolul de a proteja cromozomii. Altfel spus, telomerii sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor, care au rolul de a impiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a intarzia procesul imbatranirii. Scurtarea telomerilor este asociata cu inhibarea functiei celulelor stem si regenerarea celulara, rezultand imbatranirea si, intr-un final, moartea. Un studiu din 2010 a stabilit ca exista o legatura intre nivelurile sanguine de ulei de peste si rata scurtarii telomerilor. Cu cat sunt mai mari nivelurile de Omega 3 derivati din peste, la pacientii cu boala coronariana, cu atat sunt mai lungi telomerii.

Foto homepage: R_Szatkowski / Shutterstock

Foto int: dangdumrong / Shutterstock

Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri