Patrunjelul se poate gasi pe tot parcursul anului si este bine sa fie consumat cat mai des datorita inaltelor sale proprietati nutritive.

Din farmacia naturii...patrunjelul!

Originar din zonele mediteraneene ale Europei de sud, patrunjelul (Petroselinum crispum) a fost mai intai folosit ca planta medicinala si apoi a fost adoptat in arta culinara; patrunjelul contine doua tipuri de compusi cu rol deosebit de benefic asupra sanatatii noastre:

  • Uleiuri volatile (miristicin, limonene, eugenol)
  • Flavonoide (apigenina, crisoeriol, luteolin)

Uleiurile volatile din patrunjel

Despre uleiurile volatile din compozitia patrunjelului, s-a demonstrat ca inhiba formarea si multiplicarea celulelor tumorale, la animalele de laborator, mai ales in cazul celulelor tumorale din cancerul pulmonar.

Uleiurile volatile mai au un rol deosebit in organism: activeaza o enzima denumita glutation-transferaza, al carei principal rol este neutralizarea radicalilor liberi (compusi toxici pentru celule).

Uleiurile volatile din compozitita patrunjelului sunt recunoscute ca factori neutralizanti pentru anumite substante cancerigene precum cele din fumul de tigara.

Consumul patrunjelului devine , prin urmare, o recomandare benefica tuturor fumatorilor si tuturor celor care isi doresc sa aiba grija de propria sanatate!

Flavonoidele din patrunjel

Flavonoidele din patrunjel: apiina, apigenina, crisoeriol, luteolina sunt antioxidanti puternici (elimina radicalii liberi din organism) si au actiune anticancerigena.

sursa foto:sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri