10 Octombrie 2011 publicat în Social 74 share-uri

Premiul Nobel pentru pace a onorat trei femei: Ellen Johnson Sirleaf - presedinta Liberiei, activista africana Leymah Roberta Gbowee si activista yemenita Tawakul Karman. "Nu putem sa obtinem democratie si pace durabila in lume daca femeile nu obtin sansa de a avea aceleasi oportunitati ca si barbatii, pentru a influenta dezvoltarea la toate nivelurile societatii"- Comitetul Nobel.

Leymah Roberta Gbowee

Comitetul Nobel a declarat despre Leymah Gbowee: “ea a mobilizat si organizat femei din liniile divizate religios si etnic ca sa puna capat indelungatului razboi liberian si ca sa asigure participarea femeilor in alegeri. Ea lucreaza acum pentru a imbunatati influenta femeilor in Africa de Vest asa cum a facut si in timpul razboiului”.

Leymah a organizat un grup de femei liberiene in anul 2002 pentru a pune presiune asupra presedintelui de atunci Charles Taylor, ca acesta sa sfarseasca brutalul razboi civil. Ele erau sotiile, mamele si surorile barbatilor care se luptau si a victimelor razboiului civil.

Leymah Roberta Gbowee este mai putin faimoasa in afara tarii, in comparatie cu presedinta Ellen Johnson Sirleaf dar, foarte cunoscuta in randul conationalilor, pentru modul cum a mobilizat femeile militante pentru pace in anul 2003, noteaza BBC. Unul dintre cele mai celebre proteste a fost organizarea unei rugaciuni colective care s-a desfasurat timp de mai multe zile, pe soare si ploaie. Dupa razboi, Leymah a organizat sute de femei musulmane si crestine in 9 dintre cele 15 provincii ale tarii, ca sa o ajute pe Ellen Johnson Sirleaf sa castige alegerile.

In anul 2006 a co-fondat Reteaua Femeilor africane pentru Pace si Securitate si acum lucreaza cu femei din tarile Vest Africane care au o istorie a conflictului.

Tawakul Karman

Tawakul Karman, de 32 de ani, a fondat o retea de femei jurnaliste - Women Journalists Without Chains in anul 2005. Ea este o activista proeminenta care sustine drepturile omului si libertatea de expresie de mai bine de 5 ani. A organizat mai multe proteste unde a cerut eliberarea detinutilor politici si de asemenea a protestat impotriva administratiei presedintelui yemenit Ali-Abdullah Saleh.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri