10 Octombrie 2011 publicat în Social 74 share-uri

Premiul Nobel pentru pace a onorat trei femei: Ellen Johnson Sirleaf - presedinta Liberiei, activista africana Leymah Roberta Gbowee si activista yemenita Tawakul Karman. "Nu putem sa obtinem democratie si pace durabila in lume daca femeile nu obtin sansa de a avea aceleasi oportunitati ca si barbatii, pentru a influenta dezvoltarea la toate nivelurile societatii"- Comitetul Nobel.

In aprilie, cand a avut loc un amplu protest impotriva presedintelui, ea a declarat pentru BBC: "Nu mi-am putut inchipui ca am sa traiesc vreodata asa ceva. Aici femeile nu au voie sa iasa in strada dupa ora 7 seara. Acum au ramas in piata peste noapte pentru a protesta. Aceasta merge mai departe de cel mai mare vis pe care l-am avut. Sunt foarte mandra de femeile noastre”.

Karman este de asemenea membra a partidului de opozitie. In acelasi timp a militat pentru o varsta minima de casatorie a fetelor in Yemen, tara care are mari probleme cu varsta frageda a copilelor care sunt foartate sa devina sotii.

De mai multe ori, Tawakul a fost arestata din cauza protestelor ei si denigrata in media oficiala. In mod neobisnuit, ea nu poarta val ci o esarfa care ii acopera capul. Tawakul Karman are trei copii.

Contrar asteptarilor, anul acesta, nu protagonistii revoltelor "Primaverii africane" au fost desemnati laureati ai Premiului Nobel, ci trei femei care militeaza pentru pace si buna-stare in tarile lor dar si pentru drepturile femeilor.

Anul trecut, disidentul chinez - Liu Xiaobo a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace.

I.S.

Sursa foto: www.nobelprize.org


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri