Femeile din Europa, ca si cele din Asia si Africa pot deveni cei mai importanti agenti ai schimbarii, considera Dominique Moisi, autorul cartii 'Geopolitica emotiilor'.

Desigur, nu doar femeile au facut opozitie lui Berlusconi, dar ele au facut diferenta la Milano. Ele sunt incarnarea modernitatii, animate de dorinta simpla de a avea demnitate si respect. Ele nu sunt singure in avangarda noii Europe a femeilor.

Cand Islanda agoniza in criza economica datorita coruptiei bancare provocata de comportamentul iresponsabil al barbatilor care faceau parte din elita financiara si politica, poporul islandez a decis ca numai o femeie puternica si responsabila poate redresa problemele tarii. Asa ca au ales o femeie prim-ministru", argumenteaza Moïsi.

Noi oportunitati ?

Orientarea fireasca a femeilor catre activitati care denota grija fata de cei dragi, le transforma pe acestea in agenti ai stabilitatii familiei.

"Adancimea si gravitatea actualei crize sociale si economice din tari ca Grecia, Portugalia si Spania creaza noi oportunitati pentru femei. Confruntate cu ceea ce majoritatea considera a fi echivalentul unui razboi economic, femeile joaca un rol important in mentinerea securitatii financiare a familiilor lor. Si cu cat mai mult se extinde aceasta situatie, cu atat mai mult femeile vor cauta un rol politc care sa le reflecte aceasta abilitate economica", spune Moïsi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

"Desigur, aceste femei care isi schimba statutul, nu se vor transforma imediat intr-o forta politica influenta. Iar toata Europa probabil ca nu va urma exemplul Scandinaviei, acolo unde egalitatea de gen a avansat atat de mult, mai mult decat oriunde in alta parte. Dar o astfel de dinamica pare acum reala", subliniaza specialistul.

O dinamica interesanta in ceea ce priveste femeile europene o da si scandalul sexual in care a fost implicat fostul sef FMI, DSK. "Cazul poate sa reprezinte un punct de cotitura pentru modul cum sunt tratate femeile in Europa. Prezentarea publica a machismului atavic nu va mai fi considerata acceptabila".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri