"My big fat gypsy wedding"(Marea mea nunta tiganeasca) este un reality show difuzat in Marea Britanie. Intrebarea este daca o asemenea emisiune reduce sau amplifica "diferentele" care exista deja intre comunitatile de europeni si cele de tigani.
Miresele, preponderent adolescente (tinere asemeni viitorilor soti, de altfel) isi aleg rochii opulente (care uneori ating culmile ridicolului) si participa apoi la petreceri ce pot fi asemanate unor nunti imparatesti. Poate si fiindca acesta este unicul "moment de glorie" al acestor tinere?

Josie, o mireasa de 17 ani, a renuntat la scoala la 11 ani pentru ca "acesta nu este locul unei tiganci". Cu toate ca este inca neclar ce a facut dupa ce a abandonat scoala, sau macar daca este legal, Josie, ca si restul fetelor de tigani declara ca nu a pus in viata ei gura pe alcool, ca nu a iesit niciodata neinsotita si ca nu "a luat contact" cu baietii pentru a nu-si strica reputatia, scrie The Frisky.

Insa daca pe de o parte unele fete de tigani fac astfel de declaratii, una dintre invitatele de la nunta lui Josie, Cheyenne, spune altceva. Aceasta, in varsta de 15 ani, a declarat ca a fost luata pe sus si sarutata cu forta de unul dintre invitatii de la nunta. Si, potrivit spuselor sale, acesta se pare ca este un fel de ritual, in varianta sa blanda, prin care fetele isi cunosc (posibilii) viitori soti. "Asta inseamna ca te place si ca vrea numarul tau. (...) Nu a fost deloc violent, am avut parte de mai rau de atat. (...) Nu este deloc placut, insa trebuie sa te obisnuiesti cu asta", a declarat resemnata Cheyenne.

Si daca nuntile sunt pline de fast, viata "post-nunta" este una simpla si conservatoare, deoarece femeile "calatoare" sau rrome raman acasa pentru a se ocupa de copii si de treburile casnice. Ce este si mai ciudat, cel putin pentru cineva care nu a luat contact cu aceasta cultura, este faptul ca aceste femei nici nu isi pot inchipui viata in alt mod.

Cultura si soarta tiganilor, aceeasi pentru eternitate?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri