12:11, 22 Noiembrie 2010 publicat în Social

Am avut un soc foarte puternic cand am descoperit ca sufar de maladia neuro-motorie. In cel de-al treilea an de Oxford am observat ca devin oarecum, mai neindemanatic si am cazut odata sau de doua ori a fost un soc sa inteleg ca am o boala incurabila care ma poate ucide in cativa ani. Dar n-am murit. De fapt, desi viitorul era sumbru, am descoperit cu surpriza ca in acel moment ma bucuram de viata mai mult decat inainte.

Stephen Hawking este aici pentru a ne demonstra ca se poate sa traiesti cu propriile infirmitati, mai mari sau mai mici si totusi sa reusesti sa contezi cu adevarat pe Pamant!

(…) Sunt deseori intrebat ce simt eu in legatura cu faptul ca am SLA (n.r. scle

roza laterala amiotrofica)? Raspunsul meu este ca nu simt prea multe. Incerc sa duc o viata pe cat posibil normala si sa nu ma gandesc la situatia mea sau sa tanjesc dupa lucrurile pe care boala ma impiedica sa le fac si care nu sunt chiar asa multe.

Citeste si:
Șase metode simple pentru a stimula sistemul imunitar al copiilor...
Șase metode simple pentru a...

Am avut un soc foarte puternic cand am descoperit ca sufar de maladia neuro-motorie. In cel de-al treilea an de Oxford am observant ca devin oarecum, mai neindemanatic si am cazut odata sau de doua ori(...) a fost un soc sa inteleg ca am o boala incurabila care ma poate ucide in cativa ani (…) Dar n-am murit. De fapt, desi viitorul era sumbru, am descoperit cu surpriza ca in acel moment ma bucuram de viata mai mult decat inainte.

Am inceput sa fac progrese, m-am logodit si m-am casatorit si am obtinut o bursa de cercetare la colegiul Caius de la Cambridge (…) Pana in anul 1974 eram capabil sa ma hranesc singur, sa ma culc si sa ma scol singur din pat. Jane reusea sa ma ajute si sa creasca primii doi copii fara ajutor din afara. Apoi lucrurile au inceput totusi sa devina mai dificile (…)

Citeste si:
Pandemia a redefinit comportamentele și preferințele companiilor și...
Pandemia a redefinit...

A trebuit sa suport o operatie de traheotomie, iar de atunci incoace am avut nevoie de ingrijire medicala douzeci si patru de ore din douazeci si patru, ceea ce a fost posibil cu ajutorul mai multor fundatii (…) Traheotomia mi-a anulat complet vocea (…)

Un expert in computere din California mi-a auzit pasul. El mi-a trimis un program pe calculator numit Equalizer. Programul imi permitea saselectez cuvinte dintr-o serie de meniuri care apareau pe ecran, prin apasarea unui contact pe care il tineam in mana. Programul putea fi controlat si prin miscari ale capului sau ochilor. Dupa ce compuneam ce vroiam sa spun, puteam trimite mesajul la sintetizatorul de vorbire. La inceput am rulat acest program numai pe un computer de birou. Apoi, David Mason de la Adaptive Communication din Cambridge a adaptat la caruciorul meu un mic computer personal si un sintetizator de vorbire. (…) Folosind acest sistem am scris carti si un numar de lecturi stiintifice…” (Extract din cartea "Visul lui Einstein si alte eseuri", de Stephen Hawking, aparuta la editura Humanitas, pg. 28-35).

Citeste mai departe>>>


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri