12:11, 19 Noiembrie 2010 publicat în Social

Top 'sexy' femei de pe scena politica: o constructie falsa, o mare dezamagire, o aparenta gaunoasa care incurajeaza o superficialitate pe care noi de mult nu ne-o mai putem permite.

Acesta este raspunsul pe care politiciana PD-L Andreea Paul Vass il da revistei Unica, dupa ce publicatia a desemnat-o, prin votul cititoarelor, drept “Cea mai sexy femeie din politica”. Opinia Andreei Paul Vass, nu poate decat sa primeasca foarte multe aprecieri. Intr-adevar, de ce oare nu putem sa ne debarasam de aceasta tendinta superficiala de a cataloga activitatea si imaginea femeii (si mai nou chiar, a barbatilor), decat din perspectiva spectaculosului asigurat de cuvantul “sexy”?

Mai mult decat atat, acceptand aceste practici, reusim sa cream habitatul propice pentru un tip de atitudine ce transforma femeile in vesnice obiecte sexuale. Mai trist este atunci cand chiar femeile propun astfel de proiecte care confirma si reconfirma, la nesfarsit, o paradigma gresita.

Citeste si:
Favipiravir (FluGuard) ╚Öi Ivermectin─â (Ivermectol) - Terapia î╚Öi...
Favipiravir (FluGuard) și...

Argumentatia Andreei Paul Vass este cu mult mai elocventa:

“<<Cel mai, cea mai…>> Clasamentele si topurile au fost, sunt si vor ramane pentru multa vreme la mare cautare. Extremele atrag atentia mai mult decat media. Recordurile, atat cele negative, cat si cele pozitive, par semnificative. Iar clasificarile dau senzatia ca exista o ordine, o ierarhie, o randuiala care, fireste, nu poate fi decat benefica. In prea multe cazuri insa, nu e vorba decat de o aparenta gaunoasa.

Citeste si:
Buton de panic─â conectat la 112 pentru victimele violen╚Ťei domestice
Buton de panic─â conectat la...

Cand criteriile sunt absolut aleatorii sau lipsesc cu desavarsire, cand subiectul clasificarii este unul lipsit de miza reala si cand rezultatul e unul pagubos, mai bine lipsa.

Genul de clasamente precum cel propus de revista Unica e concludent in acest sens: top 13 al celor mai „sexy” femei de pe scena politica romaneasca. O mare si sincera dezamagire! Nu face decat sa perpetueze o imagine a femeii vazuta ca obiect, eventual sexual.

Incurajeaza o superficialitate pe care noi de mult nu ne-o mai putem permite. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa intelegem si sa promovam nu ideea de „sexy”-ozitate, ci pe cea de stil, eleganta, responsabilitate, luciditate, profesionalism sau carisma. Desigur, publicul trebuie „atras”. Metode ca acestea sunt insa cam facile si se inscriu in categoria glumelor mediatice fals construite si rau-intentionate.

Nu am investit nicio secunda intr-o imagine “sex-oasa” si aparitiile publice tradeaza de fiecare data aceasta realitate”.

Andreea Vass este lector universitar la ASE si consiliera prim-ministrului pe probleme de economie.

Foto main: Kretyen


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri