In ultimii 50 de ani, peisajul social, relatiile dintre noi oamenii s-au schimbat radical. Cum se comporta barbatii acum, cand femeile nu mai sunt acele "fiinte neajutorate"? Este adevarat ca independenta castigata de femei face ca in sens contrar, barbatii sa isi piarda din utilitate si responsabilitate, transformandu-se in vesnici adolescenti?

Faptul ca femeile si-au obtinut libertatea de a-si controla sarcina si viata sexuala ii descurajeaza pe barbati in demersul de a-si asuma responsabilitatea pentru partenera lor si pentru potentialii lor copii? Acestea sunt intrebari care framanata ultimele dezbateri despre rolurile de gen si relatiile ce se stabilesc intre oameni, scrie cotidianul britanic The Guardian, publicatie care a initiat de altfel, mai multe colocvii pe aceasta tema, in parteneriat cu Centrul pentru studii de Gen de la Cambridge.

“Autonomia femeilor chiar ii face pe barbati sa fie nefolositori?” Ne raspunde la aceasta intrebare editorialistul Hugo Schwyzer, pentru Guardian, spunand ca dimpotriva, barbatii ar trebui sa se bucure de aceasta stare de fapt: “Noile preschimbari sociale generate de teoriile feministe si de noile tehnologii medicale, le dau barbatilor sansa de a-si regandi si reevalua rolul social”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Nu exista niciun fel de indoiala ca in ultimii 50 de ani, relatiile de gen au fost alterate radical si nu doar din pricina ultimelor descoperiri medicale dar si datorita presiunii socio-politice feministe. Chiar daca in acest moment nu putem spune ca am fi atins paritatea completa (nici macar in tarile dezvoltate) totusi, femeile astazi au acces la oportunitati politice, economice, sexuale si educationale la care bunicile lor puteau doar sa viseze.

Pana acum, starea de inferioritate in care erau tinute femeile era data de argumentul biologic cum ca ele sunt "fiintele umane al caror rol este acela de a da nastere". Astfel, unul dintre scopurile feministelor a fost acela de a persuada medicina si tehnologia in sensul de a le oferi femeilor suveranitatea completa asupra functiilor lor reproductive. S-a creat cadrul politic si medical ideal, care permite modalitati variate si eficiente pentru prevenirea sarcinilor nedorite, in acelasi timp au fost imbunatatite conditiile pentru o sarcina sanatoasa - toate acestea fiind considerate pasi in directia construirii unei societati bazate pe egalitate.

Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii

Totusi, criticile indreptate impotriva noilor tehnologii care favorizeaza contraceptia la femei, vin mai ales din partea conservatorilor. Ei insista ca aceste avantaje de care se bucura femeile zilelor noastre, ar fi perturbat delicata ordine naturala (castitatea premaritala, casatoria timpurie, fecunditatea post-maritala – o etica sexuala religioasa). Acesti traditionalisti rationeaza in baza unei formule simple: atitudinea responsabila a barbatilor are de-a face cu starea de vulnerabilitatea a femeii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri