Herta Mller este imensa, dar nu in sensul fizic al cuvantului. Este IMENSA pentru ca in numele ei incap o multime de semnificatii.

Este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2004). In octombrie 2009 Academia Suedeza ii atribuie Premiul Nobel pentru literatura care, spune scriitoarea, nu i-a schimbat prea mult viata in relatia cu prietenii, dar care in viata publica inseamna a fi coplesita de intrebari si de atentie din partea presei: “Inainte cand veneam aici (n.r. Romania), nu aveam parte de conferinte de presa, acum nu mai pot sa fac fata, oriunde ma duc”, a spus scriitoarea.

Tot luni, 27 septembrie, la ora 18.30, la Ateneul Roman, Herta Müller a sustinut o lectura publica din romanul "Leaganul respiratiei", in dialog cu Gabriel Liiceanu, dar, in comparatie cu numarul imens de admiratori pe care ii are aici scriitoarea, putini au fost cei norocosi sa se afle in sala Ateneului, raman aici insa cartile sale, pentru a ne invata ce este viata. “Cartile nu au fost pentru mine niciodata o modalitate de evadare, pentru ca tocami, cele mai pretioase carti au fost cele care nu mi-au dat voie sa evadez. Sunt cele care m-au invatat ce este viata”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Foto credit: Carl Hanser Verlag

Un articol de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri