Herta Mller este imensa, dar nu in sensul fizic al cuvantului. Este IMENSA pentru ca in numele ei incap o multime de semnificatii.

Romanul care spune povestea supravietuirii, si care a luat nastere dupa lungi discutii cu poetul Oskar Pastior si cu alti supravietuitori ai lagarelor de munca sovietice, printre care s-a numarat si mama scriitoarei, a insemnat o materie epica contopita, o realitate medie a ceea ce s-a intamplat in acele locuri ale dezumanizarii, dupa cum a afirmat scriitoarea.

“Leaganul respiratiei” a aparut la Humanitas, in seria de autor pe care casa editoriala romana o dedica Hertei Müller. Romanele sale devenind astfel o forma de a intra in contact cu aceasta personalitate imensa a a culturii germane, pe care indraznim cu mandrie sa o impartim cu restul lumii, chiar daca anii din Romania au insemnat obsesia hartuirii de catre Securitate si a privarii de ceea ce este esential pentru un intelectual – rapirea dreptului de a gandi si de a avea idei. Despre aceasta lume, autoarea vorbeste cel mai bine in romanul “Inca de pe atunci vulpea era vanatorul”, unde prin expresivitatea uimitoare a cuvintelor, Herta reface tabloul unei lumi aflata in decadere.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

“Anormal este ca si astazi, cei care detineau atunci controlul, ocupa si acum pozitii bune si au cazut in picioare. Si-au asigurat o viata buna dupa Dictatura… Eu cred ca fiecare a sperat ca, dupa caderea Dictaturii, oamenii care aveau putere si functii sa fie eliminati. Ei ocupa acum locuri in societate care ar fi trebuit sa fie ocupate de catre oameni integri si asta dezamageste”, a spus scriitoarea.

Scriitoarea germana originara din Romania, Herta Müller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf. Dupa absolvirea studiilor de filologie germana si romana, lucreaza pentru scurt timp ca traducatoare intr-o fabrica din Timisoara, de unde este concediata din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. In 1982 debuteaza cu volumul de povestiri Niederungen (Tinuturile joase), masiv cenzurat, a carui versiune integrala avea sa apara in Germania in 1984.

7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

Amenintarea din partea Securitatii continua, obligand-o pe Herta Müller sa emigreze in RFG in 1987. Publica romane: Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt (Omul este un mare fazan pe lume, 1986), Calatorie intr-un picior (Reisende auf einem Bein, 1989; Humanitas Fiction 2010), Inca de pe atunci vulpea era vanatorul (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992; Humanitas Fiction, 2009), Herztier (Animalul inimii, 1994), Leaganul respcratiei (Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010), volume de eseuri, intre care Hunger und Seide (Foame si matase, 1995), Der König verneigt sich und tötet (Regele se inclina si ucide, 2003), volume de povestiri, precum si volume de poeme-colaj.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri