Amandoi copiii mei s-au nascut, la o diferenta de saisprezece ani, la Maternitatea Giulesti. Fiul meu a stat o saptamana intr-un incubator din sala de terapie intensiva. Pot sa va spun, de aceea, cu mana pe inima, ca tragedia intamplata zilele acestea n-a fost un accident. Ea trebuia intr-o zi sa se intample.

Imaginatia sa de scriitor compara cele intamplate la Maternitatea Giulesti cu o scena dramatica, petrecuta in salbaticia junglei, astfel incat articolul sau are puterea de a cutremura in adancul fiintei. Sper din tot sufletul ca in acest fel sa se cutremure toti cei care au in maini fraile puterii de a face o schimbare concreta, ferma, coerenta in ceea ce priveste starea ingrijirii de la noi. (Sistemul sanitar romanesc, o fata morgana?)

“In savana africana pastea o turma de antilope gnu. Una dintre ele tocmai dadea nastere unui pui, care iesise pe jumatate din pantecul femelei ramase- n picioare. Langa ei astepta, asezata pe labele dinapoi, o hiena, care abia daca se ferea, plictisita, de coarnele antilopei aflate in suferinta. Abia cand puiul a cazut, greoi si ud, pe pamant, inca invelit intr-o pielita ca panza ce paianjen, si cand a-ncercat sa se ridice pe picioarele nesigure, hiena l-a apucat de bot si l-a tarat la cativa pasi mai incolo, unde l-a sfartecat de viu, fara mila. Celelalte antilope priveau scena cu o resemnare totala.

Tragedia de la maternitatea din Giulesti mi-a aruncat aceasta amintire in derizoriu. Caci aici a fost vorba despre puii de om, despre fiintele care intruchipeaza nevinovatia desavarsita, nevoia absoluta de dragoste, grija si protectie. Ei intruchipeaza si speranta noastra pentru viitor”, scrie Mircea Cartarescu.

Foto main si front: Shutterstock

Foto int. art.: Captura evz.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri