Cea mai cunoscuta metafora care exprima miticele diferente dintre barbati si femei a fost aceea lansata in anul 1992 prin intermediul bestseller-ului semnat de John Gray Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus.

Incadrarea in pradigme stricte ale genului pe care au practicat-o oamenii de mii de ani a adus un imens deserviciu societatii.

Eve Ensler vorbeste mai bine despre diferentele dintre barbati si femei, pe care societatea le-a purtat ca pe un stindard pana acum, creand in fond mai mult rau: "Am vazut cum baietii au fost crescuti sa fie duri, am vazut-o de-a lungul intregii Planete; au fost invatati sa se distanteze de tandretea din ei, sa nu planga. Mi-am dat seama de fapt, la un moment dat cand eram in Kosovo, cand am vazut cum un barbat care mai avea putin si claca, ca de fapt, pentru ei, gloantele sunt lacrimi grele, care izbucnesc pentru ca nu le permitem sa aiba vulnerabilitatea lor, compasiunea lor, trebuind sa devenia duri si violenti. Si mai cred ca i-am invatat sa fie siguri cand de fapt sunt nesiguri, sa pretinda ca stiu lucruri cand de fapt nu le stiu, sa pretinda ca sunt bine, cand de fapt se simt mizerabil"... Iar toate acestea s-au intamplat devalorizand toate aceste sentimente frumoase, emotiile, care au fost atribuite exclusiv femeilor si din cauza carora, acestea au fost minimalizate si fortate sa ramana intr-o stare de inferioritate, timp de secole.

Dupa ce am crescut sa fim diferiti, noi barbatii si femeile cu greu mai gasim consensul convietuirii, uneori. Se vede aceasta in relatiile de familie, in modul in care sunt conduse statele, in modul in care ne invinuim unii pe ceilalti, vorbim parca limbi total diferite...

Foto front, main si articol: Shutterstock


Ju. S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri